Kánikulában egy jó rozéfröccs alap, na de jégkásaként is jöhet? - Kipróbáltuk!

A nyár legfrissebb gasztrodilije a frozé, azaz a rozéból készült jégkása. Kipróbáltuk, és nem voltunk maradéktalanul elragadtatva.

Íme, az ízHUSZÁR frozéja

Harminc fok fölött Indiában vagy Marokkóban forró teát szürcsölgetnek. Mi itt Európában inkább a hideg italokra esküszünk, így a hidegen készült tea után eléggé csábítónak tűnt kipróbálni a frozét is, azaz a rozéból készült jégkását.

A frozé titka, mint oly sok mindennek, a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Bevásároltunk egy finom, száraz, rozébort, egy kis friss mentát, narancsot és díszítésnek őszibarackot.

Két pohár fagyos rozékoktél elkészítéséhez két, 12 kockára osztott jégkockatartót feltöltöttünk a borral, majd betettünk a fagyasztóba. Nem kaptunk törhetetlen keménységű kockákat, mivel a vízzel szemben, aminek 0°C a fagyáspontja, az alkoholé jóval alacsonyabb -A tiszta etilalkohol-114°C-on fagy meg. Így egy házi hűtőgép nem képes kopogósra keményíteni a bort, hiába magas a víztartalma. Ennek azért örültünk, mert a jégkása állag eléréséhez a jégkockáinkat le kellett turmixolni, és ezt igencsak megkönnyítette a fagyott alkohol "puhasága".

Van, aki egy kis eperpürével is feldobja az italt

Miután leturmixultuk a rozékockákat, hozzáadunk két evőkanál porcukrot és két teáskanál vermutot - mi Garronéval dobtuk föl az italt. Poharakba öntöttük a keveréket, egy narancs levét hozzáadtuk és mentalevéllel díszítettük. Mi raktunk rá egy pár szelet halvány rózsaszín őszibarackszeletet is.

Nagyon gusztán festett a pohárban a halvány rózsaszín jégkása, de az íze meglepően karcosra sikeredett. Pár perces olvadás után érdekes módon sokkal lágyabb, finomabb lett az összhatás.

Volt, akinek imponált az ital ereje, de a többség hálás volt, amikor egy kicsit lágyabb italt szürcsölgethetett. Az biztos, a fröccsnek nem jó alternatívája a frozé, mert sokkal töményebb, alkoholosabb ital. Inkább egy esti buliban lehet izgalmas hűsítő.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Itt a beteljesült gyerekkori álom: nyers sütitészta fagyitölcsérből

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...