Mit együnk és igyunk, amikor beüt a kemény kánikula?

Már javában tart a nyár: ha másról nem is, a 35 fokra hágó nappali hőmérsékletekről már biztosan észrevettük. Nézzük, mit érdemes ebben az időszakban fogyasztani, hogy az jólessen a szervezetünknek!

A forró időszakokkal nem mindenki tud megbarátkozni: ilyenkor sokan nehezen alszanak, alig tudnak koncentrálni, de étvágytalanság is gyakran jelentkezik. Kerry Torrens táplálkozási szakértő tanácsai azonban segíthetnek átvészelni a kánikula legnehezebb időszakait is.

Mit együnk és igyunk, amikor beüt a kemény kánikula?

Mi a hidratálás jelentősége?

A rendszeres és tudatos vízivás minden évszakban fontos. Mivel naponta jellemzően 2-2,5 liter folyadékot veszítünk – izzadással, légzéssel, vizelettel és széklettel – , legalább ennyit be is kell vinnünk a szervezetünkbe, hogy a szerveink megfelelően működhessenek. A legjobb, ha ezt tiszta vízzel és más cukormentes italokkal pótoljuk, miközben a koffeintartalmú innivalókkal csínján bánunk, ezek ugyanis vizelethajtó hatással bírnak.

Itt megjegyzendő, hogy a napi ideális vízbeviteli mennyiség mindenki számára más, hiszen függ kortól, alkattól, nemtől, fizikai aktivitástól, de még a környezet hőmérsékletétől és páratartalmától is. És itt jön képbe a következő kérdés: hogyan változik a folyadékigényünk nyáron?

Vízpótlás nyáron: így csináljuk

A kánikula idején tehát át kell gondolnunk, mit és hogyan iszunk.

A magasabb hőmérséklet és páratartalom megnöveli a bőr párolgási sebességét, ami azt jelenti, hogy többet izzadunk, ezért gyakrabban kell helyreigazítanunk a folyadékszintünket. Hogy mennyivel többre van szükségünk, az a személyes körülményeinktől és attól függ, hogy mennyire vagyunk aktívak

– magyarázza Kerry. Például ha rendszeresen sportolunk, akkor ezen a hőmérséklet miatt sem kell változtatnunk. Ám ilyenkor érdemes olyan sportitalokat választani, amelyeket kifejezetten a folyadékfelvétel elősegítésére terveztek – ezek hidratálóbbak, mint a hagyományos víz.

Milyen ételeket fogyasszunk?

Kerry szerint az élelmiszerek teszik ki a folyadékbevitelünk körülbelül 20-30%-át, és ez nyáron különösen nagy hangsúlyt kap. Vannak olyan alapanyagok, kifejezetten a gyümölcsök és a zöldségek között, amelyekben kifejezetten sok víz található, így ilyenkor ezeket érdemes előnyben részesíteni.

Ezek között említhető az eper, az uborka, a cukkini, a zeller, a salátafélék és a dinnye is.

De ilyenkor jó ötlet hasonló megfontolásból különféle könnyebb, kevésbé zsíros és nehéz leveseket fogyasztani, valamint zabkását, turmixokat.

Hideg zelleres uborkaleves

Nyári hőségben a legjobb választás egy hideg uborkaleves, melyet sima és vegán tejföllel is el lehet készíteni, minél sűrűbbre készítjük, annál jobban laktat és nem is kell más ...

Mit kerüljünk?

Ebben az időszakban inkább ne együnk olyan táplálékokat, amelyek emésztése nagyobb erőfeszítést igényel, például a csípős, "melegítő" fűszeres ételek, a zsíros húsok, a vörös húsok, vagy a magas fehérje-, cukor- és rosttartalmú ételek, amelyek nagyobb testhőt eredményezhetnek.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...