A forró időszakokkal nem mindenki tud megbarátkozni: ilyenkor sokan nehezen alszanak, alig tudnak koncentrálni, de étvágytalanság is gyakran jelentkezik. Kerry Torrens táplálkozási szakértő tanácsai azonban segíthetnek átvészelni a kánikula legnehezebb időszakait is.
Mi a hidratálás jelentősége?
A rendszeres és tudatos vízivás minden évszakban fontos. Mivel naponta jellemzően 2-2,5 liter folyadékot veszítünk – izzadással, légzéssel, vizelettel és széklettel – , legalább ennyit be is kell vinnünk a szervezetünkbe, hogy a szerveink megfelelően működhessenek. A legjobb, ha ezt tiszta vízzel és más cukormentes italokkal pótoljuk, miközben a koffeintartalmú innivalókkal csínján bánunk, ezek ugyanis vizelethajtó hatással bírnak.
Itt megjegyzendő, hogy a napi ideális vízbeviteli mennyiség mindenki számára más, hiszen függ kortól, alkattól, nemtől, fizikai aktivitástól, de még a környezet hőmérsékletétől és páratartalmától is. És itt jön képbe a következő kérdés: hogyan változik a folyadékigényünk nyáron?
Vízpótlás nyáron: így csináljuk
A kánikula idején tehát át kell gondolnunk, mit és hogyan iszunk.
A magasabb hőmérséklet és páratartalom megnöveli a bőr párolgási sebességét, ami azt jelenti, hogy többet izzadunk, ezért gyakrabban kell helyreigazítanunk a folyadékszintünket. Hogy mennyivel többre van szükségünk, az a személyes körülményeinktől és attól függ, hogy mennyire vagyunk aktívak
– magyarázza Kerry. Például ha rendszeresen sportolunk, akkor ezen a hőmérséklet miatt sem kell változtatnunk. Ám ilyenkor érdemes olyan sportitalokat választani, amelyeket kifejezetten a folyadékfelvétel elősegítésére terveztek – ezek hidratálóbbak, mint a hagyományos víz.
Milyen ételeket fogyasszunk?
Kerry szerint az élelmiszerek teszik ki a folyadékbevitelünk körülbelül 20-30%-át, és ez nyáron különösen nagy hangsúlyt kap. Vannak olyan alapanyagok, kifejezetten a gyümölcsök és a zöldségek között, amelyekben kifejezetten sok víz található, így ilyenkor ezeket érdemes előnyben részesíteni.
Ezek között említhető az eper, az uborka, a cukkini, a zeller, a salátafélék és a dinnye is.
De ilyenkor jó ötlet hasonló megfontolásból különféle könnyebb, kevésbé zsíros és nehéz leveseket fogyasztani, valamint zabkását, turmixokat.
Mit kerüljünk?
Ebben az időszakban inkább ne együnk olyan táplálékokat, amelyek emésztése nagyobb erőfeszítést igényel, például a csípős, "melegítő" fűszeres ételek, a zsíros húsok, a vörös húsok, vagy a magas fehérje-, cukor- és rosttartalmú ételek, amelyek nagyobb testhőt eredményezhetnek.
Még több egészség: