Kánikula ellen: jéghideg gyümölcslevesek

Elronthatatlan, hűsítő nyalánkság, a nyár kelléke, kicsik és nagyok kedvence. Most megmutatjuk, hányféleképpen készítheted, így biztosan nem fogsz ráunni!

Görög gyümölcsleves

Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...

Milyen gyümölcs kerüljön bele?

Idénygyümölcsből a legfinomabb, de friss gyümölcs hiányában készülhet befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből is. Az pedig, hogy éppen egyfajta gyümölcsöt vagy vegyesen, többfélét használunk hozzá, az egyéni ízlés kérdése.

A legegyszerűbb változat

A leggyorsabb megoldás a főzés nélküli gyümölcsleves: bepakoljuk a turmixba a hideg hozzávalókat, azaz a gyümölcsöt, fűszereket és egy kis tejszínt vagy joghurtot, összemixeljük és kész is a tápláló, hűsítő leves.

Rebarbarakrémleves

Tavasszal sajnos nem tudtam elkészíteni ezt a levest, mert lekvárt készítettem a rebarbarából, most viszont kaptam egy nagy szatyorral, ezért nem volt kérdéses, hogy leves is készül ...

Te hogyan szereted?

Van aki tejfölösen, mások tejszínnel készítik, a vonalaikra ügyelők joghurtot vagy kefírt tesznek a gyümölcslevesbe, a tejmentesen étkezők pedig kókusztejet adnak hozzá. Akad olyan verzió is, amikor nem vízben, hanem tejben főnek a gyümölcsök.

Hideg joghurtos őszibarackleves

Közeledik a nyár vége. A forró napok slágere, a hideg gyümölcsleves is kikopik lassan a „mit is főzzek?” gondolatokból. Pedig szeretem. Pedig szeretjük. Amolyan nyárbúcsúztatóként ...

Ízesítsük, de mivel?

  • Klasszikusan fahéj és szegfűszeg adja a gyümölcsleves alapját, de nagyon finom ízt kölcsönöznek a levesnek a vaníliarúd kikapart magjai is, újítani vágyóknak pedig a kardamomos és a szegfűborsos változatot ajánljuk.
  • Egy-két citromkarika a leves frissességéről gondoskodik, és zöldfűszereket is használjunk bátran: citromfű és a menta illenek hozzá leginkább.
  • Ha akad a hűtőnkben egy darabka gyömbér, azt is beledobhatjuk, mennyei ízt kölcsönöz a levesnek.
  • Felnőtteknek feldobhatjuk a levest egy kis alkohollal, rum, vodka vagy fehérbor hozzáadásával.

Édesítés

A felhasznált gyümölcs és az ízlésünk határozza meg, mennyi pluszédességet kívánunk adni a levesnek. Legegészségesebb választás a méz vagy a nádcukor használata. Fontos, hogy az előbbit csak akkor adjuk a leveshez, mikor már langyosra hűlt, megőrizve ezzel a méz értékes tulajdonságait.

Puncsos gyümölcsleves

Most, hogy beköszöntött a jó idő egyre több hűsítőre, frissítőre vágyik az ember. Nálunk ma a gyümölcslevesre esett a választás. Természetesen bármilyen befőttből ...

Vegyes gyümölcsleves Vicikótól

A nagy gyerekkori kedvenc. A nyári nyaralások a nagyszülőknél, délben berohanás a játékból, és már ott volt az asztalon a kihűtött, gyönyörű színű, illatos gyümileves! Ezek jutnak ...

Sűrítés

Nem feltétlenül szükséges eljárás, de ha mégis kicsit sűrűbben szeretnénk a gyümölcslevest, az alábbiak közül választhatunk: sűríthetjük liszttel, étkezési keményítővel vagy pudingporral.

Tálalás: szimplán vagy flancosan?

Egy biztos: a gyümölcsleves fogyasztás előtt legyen jól behűtve. Egyszerűen, mindenféle pluszkörítés nélkül is kínálhatjuk, aki flancolni szeretne, kanalazzon a tányér közepére egy gombóc vaníliafagyit vagy nyomjon rá egy kis tejszínhabot, amit megbolondíthat fahéjjal.

A krémlevesekbe levesbetét dukál

A levesbetét lehet maga a gyümölcs, apróbb darabokra vágva, de jól illik bele a mandulapehely, vagy a legújabb trendnek megfelelőlen, túrógombócokkal kínáljuk.

Még több gyümölcsleves recept itt >>

Még több gyümölcskrémleves recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...