Az ősz gyümölcseit, zöldségeit és magvait több különböző formában is bepakolhatjuk a kamránkba. Olyan párhozzávalós kamrakincseket alkothatunk meg ebben az időszakban, amelyek elkészítése maceramentes, szavatosságuk meglepően hosszú, felhasználhatóságuk pedig elképesztően sokrétű. Dolgozzunk most, hogy később tele legyen a kamránk isteni ízekkel, karakteres kiegészítőkkel, amelyek levesek, saláták és sütemények, egyszóval bármilyen recept alapját adhatják az év hátralévő részében.
Nézd meg galériánkban az őszi kamrakincseket és elkészítésüket!
5 párhozzávalós kamrakincs, amit készíts el ősszel
Birsalmasajt
Az egyik legnagyobb klasszikus, amit ősszel bepakolhatunk a kamrába: a zselés, borostyánosan bordó gyümölcszselé karakteres kiegészítője lehet bármilyen sajttálnak, süteménynek, de akár önmagában rágcsálva is isteni. Elkészítéséhez ráadásul mindössze a birsre, vízre, cukorra és citromra lesz szükségünk, no meg némi izomerőre, ugyanis a folyamatos kevergetés bizony elengedhetetlen része a tökéletes „sajtkészítésnek”.
Szőlőmelasz
A melasz alapvetően egy borzasztóan cukros, sűrű, szinte koromfekete folyadék, amit amerikai és brit receptek előszeretettel használnak édességek készítése során. Nos, a szőlőből főzött verzió leginkább csak nevében hasonlít erre, ugyanis cukor csak annyi van benne, amennyit a gyümölcstől kap, és íze is inkább savanykás, fanyar, nem borzasztóan émelyítő. Elkészítéséhez csupán a fürtökre lesz szükségünk: először teljesen szétfőzzük a szemeket, így mustot kapunk, amit leszűrünk, megszabadítunk a magoktól és a héjtól, a tiszta levet pedig alacsony lángon addig forraljuk, míg sűrű nem lesz. Az így kapott melaszt tároljuk tiszta üvegben a hűtőben, majd használjuk salátaöntetekben, húsok pácában, mártásokban és mártogatósokban.
Tökmagvaj
Mint minden olajos magból, az őszies tökmagból is készíthetünk vajat: ehhez mindössze késes aprítóba kell tennünk, ahol türelmesen, kisebb pihenőkkel (hogy ne melegedjen túl a gép), nagyjából 8-10 perc alatt lágy krémmé dolgozhatjuk a szemeket. Az így kapott magvaj hűtőben sokáig eláll, kenhetjük kenyérre, keverhetjük salátaöntetbe, süthetjük süteménybe.
Sütőtökvaj
Vajat a tök másik részéből is készíthetünk, mégpedig a narancssárga húsából: vágjuk kockára a zöldséget, majd tegyük némi vajjal, mézzel és a kedvenc őszi-téli fűszereinkkel egy fazékba, ahol fedő alatt, alacsony lángon főzzük szépen-lassan, míg teljesen szét nem esik. Ekkor turmixoljuk simára és pároljuk tovább, míg teljesen be nem sűrűsödik és enyhén karamellizálódik. Tároljuk légmentesen záró üvegben vagy dobozban, a hűtő egyik polcán, fogyasszuk reggelire kalácson/kenyéren, kenjük sütemények belsejébe, ízesítsünk vele krémeket.
Almachips
Ha ízes nassolnivalót szeretnénk, ami nem tartalmaz semmilyen hozzáadott cukrot, ízesítőt vagy színezéket, készítsünk egy nagy adag chipset almából. Ehhez szeleteljük a megmosott és kimagozott gyümölcsöket egészen vékonyra, majd fektessük sütőpapíros tepsire, amit toljunk a sütőbe. Itt szépen-lassan, 80-100 fokon szárítsuk (hőlégkeveréssel) ki teljesen a szeleteket. Tároljuk üvegben, együk magában, esetleg használjuk díszítésként krémleveseken, salátákon, süteményeken.
Íme, a kamrakincsek receptjei:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Őszi tippek, trükkök, receptek, amelyeket kár lenne kihagyni: