Kalóriaszegény, egészséges "álgabona"

Nem hízlal, nagyon egészséges és még finom is? A quinoa gluténmentes, könnyen elkészíthető, próbáld ki, ha eddig nem tetted!

Ha eddig nem hallottál róla, érdemes számításba venni a napi menü átgondolásakor! Mára minden nagyobb bioboltban, élelmiszerüzletben árusítanak quinoát, ez a csodagabonaként emlegetett növényt, ami az egyik legmagasabb fehérjetartalmú táplálékként tartanak számon.

Quinoa reggelire

Aki még nem kóstolta a "Magok Anyját" , akkor most itt az ideje. Ez a recept egyszerű, finom illatot áraszt, az íze mennyei, és ami a legfontosabb, egészséges. Szépségversenyt viszont nem ...

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Nem akarok azért ennyire hangzatos jelzőket aggatni rá, de tény, hogy a magot körbevevő csíra sokkal nagyobb a megszokottnál, így különösen egészségesnek számít a gabonafélék között. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden más gabonánál jobban közelít a quinoa az ideális fehérjeforrás címhez. Másrészt gluténmentes, de bőven találunk benne B-vitamint, cinket, káliumot, cinket, vasat, a szuperélelmiszer kategóriába seperc alatt bekerülhet.

Fontos tisztázni, hogy bár ránézésre minden adott, hogy gabonának tekintsük, mégsem az, hanem egy növényi mag, ami a mángolddal és a spenóttal áll rokonságban. Színe az egészen világostól terjedhet a vörösesbarnáig, ez utóbbi egy kicsit több időt vesz igénybe, amíg megfő.

Quinoa piláf

A quinoát az inkák aranyaként is emlegetik. A szó kecsua nyelven annyit tesz: „a Magok Anyja”. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, emellett számos vitamint és ásványi anyagot ...

Cukkinis quinoa

A quinoa-ról már sok jót hallottam, de nagyon ritkán és nagyon drágán láttam eddig. Most sikerült elfogadható áron beszereznem egy csomaggal. Gondoltam, nem csak úgy magában készítem ...

Ha kész, három-négy napig hűtőben simán eláll, ezenkívül simán fagyasztható is. Ha kiengedett, mikróban közepes fokozaton lehet újramelegíteni, ennek híján sütőben, alacsony hőmérsékleten.

Csokis-kókuszos-banános quinoa

Véletlen találtam rá erre a cikkre az interneten, rögtön szerettem is volna megkóstolni ezt a "csodanövényt". Gyorsan vettem hát egy quinoát, gondoltam, jól menne hozzá a kókusz, a ...

Nagyjából a quinoa menniségével megegyező mennyiségű alaplével, valamint fokhagymával, sóval, borssal érdemes megfőzni, előtte alaposan átöblíteni a kis magokat. Mindenképp a már forráspont közeli zöldséglevesbe tegyük, majd pár perc után húzzuk le a tűzről és lefedve pároljuk még jó öt percig. Mindenféle zöldségekkel, olívaolajjal, sajttal turbózható, jól viseli magán a friss fűszernövényeket.

Még több quinoarecept

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...