Ha eddig nem hallottál róla, érdemes számításba venni a napi menü átgondolásakor! Mára minden nagyobb bioboltban, élelmiszerüzletben árusítanak quinoát, ez a csodagabonaként emlegetett növényt, ami az egyik legmagasabb fehérjetartalmú táplálékként tartanak számon.
Nem akarok azért ennyire hangzatos jelzőket aggatni rá, de tény, hogy a magot körbevevő csíra sokkal nagyobb a megszokottnál, így különösen egészségesnek számít a gabonafélék között. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden más gabonánál jobban közelít a quinoa az ideális fehérjeforrás címhez. Másrészt gluténmentes, de bőven találunk benne B-vitamint, cinket, káliumot, cinket, vasat, a szuperélelmiszer kategóriába seperc alatt bekerülhet.
Fontos tisztázni, hogy bár ránézésre minden adott, hogy gabonának tekintsük, mégsem az, hanem egy növényi mag, ami a mángolddal és a spenóttal áll rokonságban. Színe az egészen világostól terjedhet a vörösesbarnáig, ez utóbbi egy kicsit több időt vesz igénybe, amíg megfő.
Ha kész, három-négy napig hűtőben simán eláll, ezenkívül simán fagyasztható is. Ha kiengedett, mikróban közepes fokozaton lehet újramelegíteni, ennek híján sütőben, alacsony hőmérsékleten.
Nagyjából a quinoa menniségével megegyező mennyiségű alaplével, valamint fokhagymával, sóval, borssal érdemes megfőzni, előtte alaposan átöblíteni a kis magokat. Mindenképp a már forráspont közeli zöldséglevesbe tegyük, majd pár perc után húzzuk le a tűzről és lefedve pároljuk még jó öt percig. Mindenféle zöldségekkel, olívaolajjal, sajttal turbózható, jól viseli magán a friss fűszernövényeket.