Inkább ne használd őket: A népszerű kalóriamentes édesítőszerek árnyoldala

Egy új kutatás ijesztő eredményekre jutott egyes, igen népszerű édesítőszerekkel kapcsolatban.

A Nature Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány szerint a széles körben használt kalóriamentes édesítőszerek, amelyeket többek között üdítőitalokban és ketchupban is alkalmaznak, összezavarhatják az agyat, ami fokozott éhségérzethez vezethet - írja a Daily Mail nyomán a Pénzcentrum.

A kutatók 75 résztvevővel végeztek kísérletet, amelyben három különböző italt teszteltek:

  • tiszta vizet,
  • szukralózzal édesített oldatot,
  • cukros italt.

A résztvevőkről MRI-felvételeket készítettek, vérmintákat vettek, és éhségfelmérést végeztek minden ital elfogyasztása előtt és után.

Az eredmények

A szukralóz fogyasztása után megnövekedett az agy hypothalamus nevű részének aktivitása, amely többek között az éhségérzetet szabályozza. Ez a hatás különösen erős volt az elhízott résztvevőknél.

Dr. Kathleen Alanna Page, a kutatás egyik szerzője szerint az édesítőszer egyfajta 'eltérést' okoz az agyban.

Ha a test az édesség miatt kalóriabevitelre számít, de nem kapja meg a várt kalóriát, ez idővel megváltoztathatja az agy vágyakozási mechanizmusait

- mondta.

A vérvizsgálatok további meglepő eredményt hoztak:

míg a valódi cukor fogyasztása után megjelentek az étvágycsökkentő hormonok, a szukralóz esetében ezek hiányoztak. Ez a különbség még szembetűnőbb volt az elhízott résztvevőknél.

A kutatócsoport egy újabb vizsgálatot tervez, amelyben a kalóriamentes édesítőszerek gyermekekre gyakorolt hatását tanulmányozzák majd.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!