Ez segíthet abban, hogy kevesebb gyorskaját együnk

Érdekes eredményre jutott a Harvard Egyetem egy kutatása: a kalóriacímkék olvasásával tudatosabb döntéseket hozunk étkezésnél, és kevesebbszer választjuk az egészségtelen gyorskaját.

Az Egyesült Államokban kifejezetten sok egészségtelen gyorskaja fogy, és statisztikák szerint az ország déli részén rosszabb a helyzet. A Harvardi Egyetem kutatói éppen ezért ezt a területet választották arra, hogy teszteljék: vajon ha az emberek tudják, hogy mit esznek, mennyi kalória van egy-egy ételben, és milyen makrotápanyagokból áll, akkor tudatosabb döntéseket hoznak?

A kalóriacímke segíthet abban, hogy kevesebb gyorskaját együnk

A The BMJ tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint igen – van remény tehát, hogy az egyre több helyen bevezetett kalóriacímkézés hozzájárul az egészségesebb választásokhoz. A szakértők két periódusban vizsgálták az egyik déli gyorsétteremlánc eladási statisztikáit: az egyik periódusban nem voltak kalóriacímkék az ételeken, a másodikban pedig már igen. Az egész kutatás három évig tartott, ebből két év volt a hagyományos működés, egy pedig az, amikor a tulajdonosok feltüntették az ételek összetételét és kalóriatartalmát is. Ezt egyébként nem azért tették, mert annyira szerették volna – 2018 óta központilag kötelezik az amerikai gyorséttermeket, kávézókat, mozikat erre.

A 2015 áprilisa és a 2018 áprilisa közötti 50 millió tranzakcióból a szakértők azt szűrték le, hogy vásárlásonként 60 kalóriás csökkenéssel járt a kalóriacímkék bevezetése.

A kutatók megjegyezték, hogy mindez nem azt jelentette, hogy a vásárlók az egészségesebb megoldásokat választották, hanem azt, hogy összességében kevesebb ételt vettek. A kutatás későbbi szakaszában a szakértők azt vették észre, hogy megint minimálisan megnőtt a kalóriafogyasztás, így a végső eredmény a tranzakciónként 23 kalóriával kevesebb fogyasztás lett.

Az Oxfordi Egyetem erre azzal reagált, hogy bár a 23 kalória nem tűnhet soknak, hosszú távon rengeteg pozitív hatása lehet a kalóriabevitel csökkenésének, még ilyen kis arányban is. Az elhízás társadalmi szintű probléma, és az ilyen apró lépésekkel is hatékonyan lehet ellene tenni.


Még többet a gyorskajáról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...