Kalória – nem mindegy, miből és mennyit!

Aki fogyni akar, előbb-utóbb rááll a kalóriák számolgatására. De tudjátok, hogy az is számít, milyen fajta táplálékból származik a bevitt energiamennyiség?

Provánszi csirkesaslik recept

Kis különbség - nagy eltérés

  • A szervezetbe bevitt tápanyagok között megkülönböztetjük a makrotápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és a mikrotápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).

  • Az alapanyag energiatartalmát a makrotápanyagok határozzák meg: 1 g fehérje 4,1 kcal, 1 g zsír 9,3 kcal, 1 g szénhidrát 4,1 kcal. Az egyes élelmiszercsoportokra általában jellemző egy adott makrotápanyag túlsúlya. A gabona alapú termékekre (pl. gabonaszemek, -pelyhek, -lisztek, -darák stb.) a szénhidráttartalom jellemző: 60–80 g/100 g.

  • Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy minél kevésbé feldolgozott a termék, mint pl. a teljes kiőrlésű gabonaőrlemények, -pelyhek esetében, annál magasabb a termék fehérjetartalma a szénhidráttartalommal szemben.

Édes köleskása

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. ...

Sokgyümölcsös müzliszelet

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem ...

A zöldségek és a gyümölcsök jellemző tápanyagtartalma – elsősorban magas rost- és növényicukor-tartalmuknak köszönhetően – a szénhidrát. Ez azonban nem jelent magas szénhidráttartalmat, hiszen ezekben az alapanyagokban sok a víz (70-90%), így összességében fogyasztásukkor alacsony az energiabevitel. Kivétel a diófélék, olajos magvak, amelyek zsírtartalma 50-60 g/100 g is lehet – víztartalmuk alacsony, így ezekre a termésekre magas energiatartalom a jellemző.

Chilis tökmag

Néhány hete, egy vendégségben ettem először ilyen csípős pirított tökmagot, egy kedves barátunk készítésében. Finom rágcsálnivaló.

  • Az állati eredetű élelmiszerek közül a tőkehúsokra, halakra alacsony szénhidráttartalom és magas fehérjetartalom a jellemző. Itt is érdemes tudni, hogy az alapanyag fehérje- és zsírtartalma fordítottan arányos – azaz minél magasabb egy húsféle fehérjetartalma, annál alacsonyabb a zsírtartalma és vica versa.

Sütőtökös csirkenyárs

Végre sütőtökszezon. Van egy kedvenc receptünk, a családból csak anya és én szeretjük, fokhagymás sült csirkecomb rozmaringos-szalonnás-tejszínes sütőtökraguval (recept hamarosan). ...

Pljeskavica Újvidékről

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása ...

  • A tejtermékekre fehérje- és zsírtartalmuk jellemző, itt az adott termék (pl. túró, sajt stb.) típusa határozza meg, hogy fehérje- vagy zsírtartalma magasabb.

  • A hozzáadott cukrot nem tartalmazó készítmények szénhidráttartalma nem jelentős, míg az édesített termékek vonatkozó értékeire legyünk figyelemmel.

A NoSalty.hu megújult rendszerével már könnyen nyomon követhetjük a kalória bevitelt, hiszen már mintegy 20.000 recepthez társul kalória tartalom és tápanyag index is. Ezek az adatok hamarosan minden receptnél elérhetőek lesznek, ezzel is megkönnyítve a számolgatást, elősegítve a tudatos és egészséges táplálkozást.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...