Miért vannak különböző színei a kaliforniai paprikának?

Amikor kaliforniai paprikát vásárolunk valamilyen fogáshoz, általában igyekszünk különböző színűeket összeválogatni, hogy minél jobban mutasson az ételünk. De valószínűleg még sosem gondolkodtunk azon, hogy egyáltalán miért kaphatóak többféle változatban.

Zöld, narancssárga, piros, citromsárga: a kaliforniai paprikát általában ezekben a színekben találhatjuk meg akár a szupermarketekben, akár a piacokon. De nézzük, minek köszönhető ez a színpompa a kaliforniai paprikák esetében!

Miért vannak különböző színei a kaliforniai paprikának?

Miért eltérőek a színek?

Az egyik leginkább magától értetődő magyarázat a paprika érettségi fokára vonatkozik: a szín jelezheti, hogy a zöldség mennyire van megérve. Ilyen esetben például egy zöld színű paprika, ami elegendő ideig van a növényen és van lehetősége fejlődni, idővel pirossá érik.

Ez azonban csak a történet egyik oldala: a paprika fajtája is szerepet játszhat a színben. Akadnak ugyanis olyan típusok, amelyek a zöldből sárgává vagy narancssárgává érnek, de vannak olyanok is, amelyek bármennyi időt is töltenek el a növényen, zöldek maradnak. A paprika színe végtére is ennek a két összetevőnek a kombinációjából alakul ki.

Csirke fajitas

Folytatása a mexikói menünek. Szintén Ainsley Harriott konyhájából. Családom bánatára, amikor a jalapeno paprikáért nyúltam, véletlenül a zöld chilit kaptam le a polcról, és voltam ...

Szuvidált szűzpecsenye

Szerencsére a férjem még mindig nagy lelkesedéssel szuvidál, kipróbál különböző húsokat és pácokat, hogy milyen ízeket tud kihozni belőlük ezzel a módszerrel. Egyik jobb, mint a ...

Hatással van a tápértékre?

Ha a színkülönbséget az érettségi szint okozza, akkor természetesen a paprikák tápértéke más és más lehet. A zöld típusban így alapvetően kevesebb a vitamin és az ásványi anyag – ezért egyes helyeken ezt a változatot olcsóbban is kínálják.

Az alacsonyabb árhoz egyébként hozzájárul az is, hogy mivel a betakarítás és a szállítás során is éretlen állapotban van, kevesebb törődést igényel a gondozása.

De azért azt fontos megjegyezni, hogy a zöld kaliforniai paprika is kifejezetten tápláló, például nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A piros változatban viszont még több tápanyag található: közel kétszer annyi C-vitamin és több mint tízszer annyi A-vitamin van benne mint a zöldben!

Ratatouille, azaz francia lecsó

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...

Mi a helyzet az ízzel?

Mint a legtöbb növényi termés esetében, úgy a paprikánál is megfigyelhető, hogy más íze van az érett változatnak. Nem meglepő, hogy a piros kaliforniai paprika édesebb, kevésbé kesernyés és „füves” ízű, mint a zöld fajta.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...