Így jelez a tested, ha kalciumhiányos

A kalciumról legtöbbször az erős csontok jutnak az eszünkbe, pedig ez az ásványi anyag sok más szerepet is betölt a szervezetben. Figyeld a tested, mert ezek a tünetek akár kalciumhiányt is jelezhetnek.

A csontok egészségének megőrzése mellett a kalcium hozzájárul a megfelelő idegi és izomműködéshez, hatással van több enzim aktivitására, illetve elengedhetetlen a sejtek közötti jelátvitelben. Továbbá a szív egészségéhez is hozzájárul, illetve a kalcium felel a véralvadásért. Ebből következik, hogy elengedhetetlen a szervezet normál, kiegyensúlyozott működéséhez ez az ásványi anyag, na de mennyire van belőle szükségünk, és mi történik, ha kalciumhiány alakul ki?

Így jelez a tested, ha kalciumhiányos

Egy felnőtt szervezetben nagyjából 1-2 kg kalcium található, amit nagyrészt a csontrendszer tárol. Az amerikai Academy of Nutritions and Diets ajánlása alapján egy felnőttnek 19 és 50 éves kor között napi 1000 mg kalciumra (például kalciumtartalmú ételek révén) van szüksége, nőknek 50 év felett, a férfiaknak pedig 70 év felett pedig 1200 mg-ra. Azonban, ahogy sok más esetben, itt is igaz, hogy a kevesebb néha több. Ha több kalciumot fogyasztasz az ajánlottnál, az nem fog rendesen felszívódni, hanem eltárolódik a szervezetben és olyan gondokat okoz, mint a vesekő, székrekedés és szívproblémák. Ebből adódóan 19 és 50 év között a maximális kalciumbevitel naponta 2500 mg, míg az idősebbeknél 2000 mg.

Ha a diétánk nem tartalmaz megfelelő mennyiségű kalciumot, a csontokból szabadul fel az ásványi anyag a véráramba. Ez nem is tűnik fel neked, hosszabb távon azonban kialakulhatnak olyan tünetek, amelyek kellemetlenséget okoznak a mindennapjaidban.

Ezek a leggyakoribb tünetek, amelyek jelentkezésénél érdemes orvoshoz fordulni, hogy feltárjátok a pontos okokat:

  • izomgörcs vagy gyengeség
  • rendellenes szívverés
  • zsibbadás vagy bizsergés az ujjakban
  • memóriavesztés vagy zavartság
  • gyenge vagy törékeny körmök
  • könnyen törő csontok

Vegánok és a kalcium

Kiskorunk óta arra kondícionálnak minket a reklámok, hogy a kalcium legfontosabb forrása a tej. Ez azonban nem igaz, és akár vegán az ember, akár nem, számos más helyről juthat hozzá kalciumhoz. A leveles zöldekben ugyan kevesebb kalcium van, mint a tejben, de azt az emberi szervezet jobban tudja hasznosítani. A kalcium felszívódása olyan zöldségekből, mint a kelkáposzta, fodros kel, szareptai mustár, a tarlórépa zöldje, a bok choy és a brokkoli, akár 60 százalékos is lehet a szakértő szerint.

Forrásunk volt


Még több a kálciumról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek