Kiskorunk óta azt halljuk, hogy kötelező tejet innunk és sajtot, kefirt, joghurtot, túrót ennünk, hogy elegendő kalcium jusson a szervezetünkbe, csontjaink pedig egészségesek legyenek. Az utóbbi években, sőt, évtizedekben viszont egyre nő a laktózintoleránsok és tejfehérje-allergiások száma, a vegán életmód térhódításáról pedig szintén szót kell ejtenünk. Ezekben az esetekben merül fel a kalciumbevitel problémája: hogyan pótoljuk a kieső kalciumot?
Kalciumdús fogások:
A dietetikus tanácsa, hogy ha nem élünk tejtermékekkel, az alábbi élelmiszerek rendszeresen szerepeljenek az étrendünkben: diófélék, mandula, mák, szezámmag, zabpehely, zöld leveles zöldségek (pl. spenót, zellerlevél, petrezselyem), növényi tejpótló italok, -készítmények kalciummal dúsított változatai. Ha nem fogyasztunk tejterméket, de nem vagyunk vegetáriánusok/vegánok, akkor a csontos halkonzervek is beilleszthetőek az étrendbe.
Lássuk a legfőbb alapanyagokat, ha kalciumdús alternatívákat keresünk:





Még több az egészségről:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!