Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod

A hosszú ideig tartó sütéseknél előfordulhat, hogy túlsütjük a húst, emiatt kiszárad, és szálaira esik, a másik véglet pedig, amikor rágós és kemény marad a kacsánk. Lássuk, hogyan lesz tökéletesen puha és omlós, míg kívül élvezetesen ropogósra sül a bőre: konfitáljuk!

Ha egy kifejezetten nem mindennapi és koránt sem unalomig ismételt, elegánsabb-különlegesebb karácsonyi húsételre gondolunk a töltött pulykán túl, akkor a kacsacomb ugrik be legtöbbünknek. Süthetjük csupán sóval és borssal sütőben, lehet narancsosan ünnepélyes, de konfitálhatjuk is – most az utóbbi elkészítéséhez hoztam egy útmutatót nektek.

Bár a konfitált kacsacombok elkészítése időigényes, cserébe nem igényel bonyolult konyhai manővereket. Ne sajnáljátok a zsiradékot (nélküle nem is fog működni), süssétek lassan, sok türelemmel, mert a végeredmény minden percet megér!

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Tudtad?

A kacsának jóval lágyabb, zsírosabb bőre van a csirkéhez képest, ami hatalmas előny sütés közben: hő hatására a zsír lassan kiolvad, ami átjárja a vörös húst, a megfelelő sütési hőmérséklettel és technológiával pedig tökéletesen omlósra, szaftosra készül.

Hozzávalók:

4 közepes db kacsacomb, 1 kg libazsír (vagy kacsazsír), 1 fej fokhagyma, 3 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring, 2 db babérlevél, só, bors

Elkészítés:

A kacsacombokat alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róluk a tollakat és tokokat.

A megtisztított combok minden oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, ízlés szerint borsozzuk. Bőrével lefelé egy tálba fektetjük őket, és letakarva (vagy befóliázva) egy éjszakára (vagy a legjobb 24 órára) hűtőbe tesszük pihenni. Ezt a fázist semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen a sónak kiemelt szerepe van abban, hogy „megdolgozza" a kacsacombok rostjait, ezáltal pedig sokkal puhább, omlósabb végeredményt kapunk.

Másnap a kacsacombokról lesöpörjük vagy finoman letörölgetjük a felesleges sót, és bőrrel felfelé tepsibe sorakoztatjuk őket.

A libazsírt lassan megmelegítjük, majd ráöntjük a combokra úgy, hogy teljesen ellepje őket.

A combok mellé/közé helyezzük a kakukkfű- és rozmaringágakat, a félbe vágott fokhagymafejet, a babérleveleket.

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Ezután mehet a 100 fokra előmelegített sütőbe, majd minimum 4 órán át süssük, amíg puha nem lesz.

A ropogós külsőért sütés után helyezzük át őket egy serpenyőbe, majd bőrével lefelé süssük ropogósra a kacsacombok bőrös felét.

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Köretajánlónk a kacsához:

Mini burgonyagratinok

Ezek az imádni való kis burgonyahalmok hasonlóan készülnek, mint a burgonyagratin (más néven dauphinoise), csak éppenséggel mini változatban. A vékonyra szeletelt burgonyarétegek ...

A tepsiben maradt zsiradékot semmiképpen ne dobjuk ki: öntsük csatos- vagy dunsztos üvegbe, felhasználható későbbi sütéshez vagy akár kenyérre kenve is.

A kívül ropogós, belül omlós konfitált kacsacomb recepjét itt találod! (RECEPT ÉS FOTÓ: HERING ANDRÁS)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!


Ezeket a fogásokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...