Kacsageometriák - Fodor Pál Zoltán kedvenc receptje

A Konyhafőnök második évadának második fordulójában ismét megmutatták kedvenceiket a versenyzők. Íme Fodor Pál Zoltán mértani ihletésű nagyszerű kacsaételének receptje.

Kacsageometriák hagymalekvárral, burgonyahengerrel és petrezselyemchipsszel

A kép illusztráció

Hozzávalók 1 fő részére:

  • fél kacsamell
  • három nagyobb burgonya
  • egy pár szál petrezselyem (klasszikus)
  • két közepes fej lila hagyma
  • öt deka aszalt vörös áfonya
  • egy deci portói (édes)
  • két deci zsíros tejszín
  • egy deci vörösbor (száraz)
  • csipet szegfűszeg (őrlemény)
  • csipet fahéj (őrlemény)
  • ízlés szerint só (Maldon)
  • ízlés szerint bors (egész)

Elkészítés:

  1. A kacsát megmossuk, ha kell, lehártyázzuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Kb. fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Kivesszük a kacsamellet, és bőrös oldalával lefelé 2-4 percig nagy lángon sütjük. Megfordítjuk, a nem bőrös oldalát ugyanígy sütjük 2-3 percig.
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, majd félretesszük kicsit pihenni.
  5. A burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük és meghámozzuk.
  6. Összevágjuk, botmixerrel pürésítjük. A tejszínből kiveszünk 1 decit, felverjük, és a krumplihoz keverjük, ha egy picit hűlt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  7. A lilahagymát vékony karikára vágjuk. 2 ek vajon kis lángon karamellszínűre pirítjuk kb. 20-30 perc alatt. Az utolsó percekben hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a vörös áfonyát.
  8. A kacsa sütése után a serpenyőben maradt pörzseket felöntjük a tejszínnel és a portóival, majd kis lángon beforraljuk.
  9. A kacsából háromszögeket vágunk, és a krumplihabon tálaljuk a lilahagymalekvárral. A besűrűsített szósszal pöttyözzük a tányért díszítésnek.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...