Magas víz-, de alacsony kalóriatartalmú növények a kabakosok. Ha elsőre így nem ugrana be, eláruljuk, az uborka, sárga- és görögdinnye, spárgatök és cukkini tartoznak ide, a fogyókúra kedvelt alapanyagai közé.
uborkasaláta
Starfokker hozott magával ilyen salátát az első pécsi gasztroblogger találkozóra, ott kóstoltam. Különösen megtetszett benne, hogy a citrom húsa is belekerül.
Kabakosokkal a szép bőrért
Az uborka, sárga- és görögdinnye, valamint a spárgatök, cukkini és az ősszel piacra kerülő sütőtök nagy kanállal való fogyasztását nyáron nagyon ajánlom mindazoknak, akiknek fontos az egészségük és a bőrükre és az alakjukra is igényesek. Szerintem ezek a növények mind a külső, mind a belső szépségápolás alapnövényei.
töltött tök
A piacon megláttam ezt a csinos kis tököt és gondoltam ebből remek töltött tök lesz ebédre. Olyan régen csináltam, hogy már nem emlékeztem a receptjére. Átnéztem egy pár ...
zöldséglepényke
Egy közepes cukkíni várt sorsára a hűtőben, ebből lett a vacsora.
Az alapreceptet Nigel Slater könyvében találtam, de kissé átvariáltam.
Ez leginkább egyszemélyes adag (azaz Dani ...
uborkasaláta
Nálunk nagyon sok étel kísérője, fűszeres fogások mellé kiváló, de nagy melegben, hidegen önmagában is hűsítő.
Hogy miért?
Nagyon magas a víz- és ballasztanyag-tartalmuk. Az uborkából, valamint a dinnyékből készített italok kiváló, ásványi anyagban gazdag szomjoltók, átmossák a vesét, vizelethajtók. Lázas betegségek és a változókori hőhullámok idején kellemesen hűtenek. A kabakos növények bázikus tulajdonságúak, ezért a szervezet sav–bázis háztartását is normalizálják. Miközben salaktalanítják az emésztőszerveket, egyben a székrekedés ellen is hatnak. Hozzájárulnak a normális bélflóra megtartásához. A túlsúllyal küzdő, fogyni vágyók számára is ideális növények: zsírt szinte alig tartalmaznak, vagyis alapvetően kalóriaszegények, laktatóak, ezért a koplalás kínzó érzését sem kell átélni.
kovászos uborka
A kovászos uborka az egyik legegyszerűbben elkészíthető savanyúság, ami a legtöbb magyaros ételhez illik. Én nagyon szeretem. Remélem most is jól sikerül, csak kicsit aggódom, mert ...
bundázott zöldség
Sült krumplipürével tálaltam. 70 dkg főtt és áttört krumplihoz adtam 2 tojássárgát, 3-4 dkg vajat, 1 ek lisztet, habzsákkal tűzálló tálba nyomtam, és sütőben 15-20 perc alatt ...
töltött tök
Nem tudom már, honnan van ennek az ételnek a receptje, gondolom egyszercsak összeállt a sok próbálkozásból, mint a legtöbb receptem. Imádom! Hidegen is!
Együk vagy igyuk?
Az uborkát, a görög- és sárgadinnyét a legjobb, ha nyersen, ital vagy saláta formájában fogyasztjuk. A fiatal cukkiniből vékony szeleteket tehetünk a salátába vagy felszolgálhatjuk köretként friss fűszerekkel (pl. bazsalikommal, borsikafűvel), foghagymával, enyhén pirított hagymával ízesítve.
cukkinisaláta
A barátnőm készítette, és engem teljesen magával ragadott! Könnyű nyári étel magában is, de köretnek is isteni húsok mellé.
gyümölcsleves
A recept a 4oo féle leveses könyvből való. Általában nem szoktam recepteket követni, vagy inkább receptek után kitalálom a saját változatomat. De ez a leves tökéletes volt (legalábbis ...
gyümölcsös tapas
Az egyik Stahl könyvet lapozgatva keltette fel az érdeklődésem a lédús, piros dinnyehús és a sós sajt találkozásának kimenetele. Izgalmas kombinációnak bizonyult, amit tovább lehet ...