A K-vitamin segíthet kicselezni az Alzheimer-kórt

Egy friss kutatás rámutatott arra, hogyan előzi meg a K-vitamin azt a fajta sejthalált, amit az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hoztak.

Egy nemzetközi kutatócsapat meglepő eredményekre jutott a K-vitaminnal kapcsolatban: azt találták, hogy a vérrögösödés megelőzése mellett a sejthalál kicselezésében is szerepet játszhat a vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, ez pedig segíthet például az Alzheimer-kór kialakulási esélyének csökkentésében is.

A K-vitamin segíthet kicselezni az Alzheimer-kórt

A K-vitaminnak alapvetően két formája van

A fő típus a filokinon, amely a zöld leveles zöldségekben található, például a kelkáposztában és a spenótban. A másik típust jelentik a menakinonok, amelyek bizonyos állati és fermentált élelmiszerekben találhatók meg, illetve az emberi szervezetben lévő baktériumok is előállíthatják őket.

Tudtad?

Nem kevés K-vitamint találhatunk a karalábé zöldjében, a nyers spenótban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a marhamájban, a sertéskarajban, a csirkehúsban, a szalonnában, a baconben, a darált marhahúsban a tejtermékekben és az olajos magvakban is.

Egyetemi kutatók felfedezték, hogy a K-vitamin teljesen redukált formája antioxidánsként működik, amely gátolja a sejthalálnak azon természetes formáját, amelyben a sejtvasnak fontos szerepe van, és amelyet a sejtmembránok oxidatív pusztulása jellemez. A közelmúltban az ilyen típusú sejthalált az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek hajtóerejeként nevezték meg.

A szakértőknek emellett egy több mint ötvenéves rejtélyt is sikerült megoldaniuk: azonosították azt a fehérjét, ami ebben a folyamatban a K-vitamin szintjét csökkenti.

A tanulmányhoz egyébként a kutatók számos természetben előforduló vitamint, valamint származékaikat vizsgáltak meg. Új molekulákat tudtak azonosítani, amelyek megmutatták, hogyan gátolja a K-vitamin a fent említett típusú sejthalált.

A kutatók reménykednek benne, hogy eredményeik a sejthalállal összefüggő betegségek kezelésének és megelőzésének új útját mutatják majd meg.

Forrásunk volt.


Még több a különböző vitaminokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...