A K-vitamin segíthet kicselezni az Alzheimer-kórt

Egy friss kutatás rámutatott arra, hogyan előzi meg a K-vitamin azt a fajta sejthalált, amit az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hoztak.

Egy nemzetközi kutatócsapat meglepő eredményekre jutott a K-vitaminnal kapcsolatban: azt találták, hogy a vérrögösödés megelőzése mellett a sejthalál kicselezésében is szerepet játszhat a vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, ez pedig segíthet például az Alzheimer-kór kialakulási esélyének csökkentésében is.

A K-vitamin segíthet kicselezni az Alzheimer-kórt

A K-vitaminnak alapvetően két formája van

A fő típus a filokinon, amely a zöld leveles zöldségekben található, például a kelkáposztában és a spenótban. A másik típust jelentik a menakinonok, amelyek bizonyos állati és fermentált élelmiszerekben találhatók meg, illetve az emberi szervezetben lévő baktériumok is előállíthatják őket.

Tudtad?

Nem kevés K-vitamint találhatunk a karalábé zöldjében, a nyers spenótban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a marhamájban, a sertéskarajban, a csirkehúsban, a szalonnában, a baconben, a darált marhahúsban a tejtermékekben és az olajos magvakban is.

Egyetemi kutatók felfedezték, hogy a K-vitamin teljesen redukált formája antioxidánsként működik, amely gátolja a sejthalálnak azon természetes formáját, amelyben a sejtvasnak fontos szerepe van, és amelyet a sejtmembránok oxidatív pusztulása jellemez. A közelmúltban az ilyen típusú sejthalált az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek hajtóerejeként nevezték meg.

A szakértőknek emellett egy több mint ötvenéves rejtélyt is sikerült megoldaniuk: azonosították azt a fehérjét, ami ebben a folyamatban a K-vitamin szintjét csökkenti.

A tanulmányhoz egyébként a kutatók számos természetben előforduló vitamint, valamint származékaikat vizsgáltak meg. Új molekulákat tudtak azonosítani, amelyek megmutatták, hogyan gátolja a K-vitamin a fent említett típusú sejthalált.

A kutatók reménykednek benne, hogy eredményeik a sejthalállal összefüggő betegségek kezelésének és megelőzésének új útját mutatják majd meg.

Forrásunk volt.


Még több a különböző vitaminokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...