Júniusi kedvenc, a töltött karalábé

Most kell ezt megfőzni, amíg friss, zsenge a karalábé - én idén csavartam rajta hármat, amitől még nagyobb favorit lett nálam!

25 évig úgy tekintettem a karalábéra, mint a szükséges rosszra, amit anyám mindig belerakott a húslevesbe, mert így “jobb lesz az íze”. Nem értettem, hogy lehet bármi tőle jobb, ha utána a főtt zöldség ízetlen, és nem győzi az ember köpködni a fás szálakat belőle, úgyhogy csodálattal néztem azokat a családtagokat, akik örömmel szedték ki a levesestáljukba. Én a mai napig a kukába dobom, miután leszűrtem a levest, és csak azért teszem bele, mert az “kell”.

Zöldfűszeres töltött karalábé recept

Aztán néhány éve jött a pálfordulás, amiről már ennyire éles emlékeim nincsenek, csak azt tudom, hogy rájöttem, a karalábé igenis jó cucc! Legalábbis a friss, zsenge, amit ilyenkor nyár elején kapni lehet, mert friss, kicsit édeskés és ropogós, és töltve, tejfölös mártással meglocsolva valami fenomenális. Azt hiszem, ez a kedvenc júniusi kajám, hetekkel előtte éreztem már az ízét a számban, és alig várom, hogy végre lefőzzem.

Eddig a hagyományos iskolát követtem, márt ha van ilyen, szóval inkább azt mondom, hogy a számomra hagyományosat: sertéshús, rizs, hagyma, fokhagyma, paprika megy a kivájt zöldségekbe, kevés vízzel felöntve megfőzöm, és a végén egy tejfölös habarással sűrítem. Idén viszont kísérleteztem. Nem, a kísérlet nem jó szó, mert nem főztem le hatszor ugyanazt és elemeztem közben a folyamatokat majd a végeredményt, hogy aztán a konklúziót levonva megszülessen a tökéletes megoldás. Egész egyszerűen összepárosítottam azt, amiről tudtam, hogy szeretik egymást, és nem volt hibázási lehetőség. Hibátlan is lett!

Zöldfűszeres töltött karalábé recept

A karalábékat első nekifutásra késsel, majd az aprólékos faragáshoz kiskanálra váltva kivájtam. Én az a fajta vagyok, aki ezzel végtelen időt elszöszöl, hogy tökéletes lyukakat vájjon, egyenletes karalábéfal-vastagsággal és szigorúan fél centis talppal. Ez persze az én hülyeségem, nem kell ezt ennyire komolyan venni, lehet félvállról. A töltelékhez fűszerezett bárányhúst vettem a Fény utcai piacon a Steakesnél (akikre most nem térnék ki, gyanítom, lesz itt még róluk szó bőven, mert szenzációsak, komolyan). Gondolom, mi az első reakciód, amikor a darált bárányt olvasod: maga a burzsoázia!! És mégis ki engedheti meg magának? A négy adagra való töltelék alig 1300 magyar forint volt, ennyit a vasárnapi rántott húsnak való csirkemellre is elkölt az ember, és innentől - remélem - nem kell magyarázni az ár-érték összefüggéseit, pláne, hogy baromi jó minőségű a hús. Ha valakinek ez mégis megugorhatatlan akadály (mondjuk nincs a közelben bárány), akkor mehet bele akár sértés vagy marha, de még vegyesen a kettő is. Na meg egy kevés rizs, de tényleg csak kevés, itt inkább a hús a lényeg, meg ami utána jön.

Zöldfűszeres töltött karalábé recept

A kikapirgászott karalábébelsőt összevagdostam, edénybe dobtam, rá a töltött karalábékat és annyi alaplevet (vagy lehet ez húsleves, zöldségleves, uram bocsáss még víz is), amennyi félig ellepi őket, aztán fedő, és lassú tűzön 30 perc párolás. Ekkor kikaptam a karalábékat, a főzőlevet az aprított zöldséggel meg leturmixoltam, és visszatöltöttem az edénybe. Itt jön a kettes számú újítás, mert elég sűrű lett így is a karalábétól a mártás, liszt már nem kellett hozzá, helyette a tejfölt egy jó nagy csokor apróra vágott friss zöldfűszerrel ütöttem fel: snidling, petrezselyem, lestyán, kapor, tárkony. Nem szentírás, hogy ezt kell használni, és az sem, hogy miből mennyit, itt szabad kezet adok mindenkinek. Ezt a fűszerezett tejfölt öntöttem vissza a turmixolt mártásba, és jön a harmadik trükk: dobtam hozzá néhány egrest is. A savanykás, fanyar gyümölcs íze szuperül illeszkedik a kompozícióba, ezért erősen ajánlott a kipróbálása.

Ezután vissza a töltött karalábé, és már csak összemelegíteni kell, forralni nem, mert akkor a tejföl kicsapódik, úgyhogy csak ésszel. Én nagyon bírtam ezt a variációt, szerintem jövőre is ez lesz. Egy év múlva kiderül.

RECEPT

Zöldfűszeres töltött karalábé - Kattints!

Zene főzéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...