Júliustól megváltozik a zöldség-gyümölcs árusítása a magyar boltokban

Július 15-től minden magyar szupermarketet és élelmiszerüzletet érintő változás lép életbe, a zöldség- és gyümölcsárukon ugyanis kötelező lesz megjelölni a származási helyet. 

Nemcsak az előrecsomagolt, de a lédig zöldségek és gyümölcsök esetében is kötelezően fel kell majd tüntetni, honnan származik az adott termék -derül ki Nagy István agrárminiszter rendeletéből, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható. Az új szabályozás még az Európai bizottság egy 2011-ben kelt rendeletének felel meg.

Az Index.hu információi szerint a rendelet értelmében a származási országra vonatkozó szöveges információt fizikai vagy elektronikus hordozón is jól láthatóan kell feltüntetni.

Ha a zöldség vagy gyümölcs származási országa Magyarország, a termék leírásánál egy legalább 3x5 centiméteres magyar zászló is meg kell, hogy jelenjen.

A szabályozás alól kivételnek számítanak a termelői piacok, hiszen ezeken a helyeken feltételezhetően minden áru amúgy is magyar. A rendelet értelmében nem csak a zöldségeket és a gyümölcsöket érinti a változás, 2019 óta a sertéshúsokon is jelölni kell a származási helyet, ez a szabályozás pedig hamarosan a baromfi-, birka- és kecskehúsokat is érintheti.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...