21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, Paks – Július 1–7.
A blues műfaj szerelmeseit idén is várják július elején Pakson, ahol a közel negyvenéves zenei múltra visszatekintő Al Di Meola új albumával mutatkozik be, és a fellépésen csatlakozik hozzá a magyar Sturcz Quartet is. Fellép még többek között az amerikai Dana Fuchs, az 1970-es évek szlovák progresszív rockzenekara, a Collegium Musicum és a modern blues fenegyereke, Eric Sardinas. A zenei programokon túl a fesztivál elmaradhatatlan eleme az Országos Borbarát Találkozó. A történelmi borvidékek legjobb borászai jelennek itt meg, valamint gasztronómiai bemutató és jótékonysági főzőverseny is színesíti a programkínálatot.
21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
Kubai vacsoraest, Budapest – Július 5.
Gasztronómiai utazás a Karib-tenger világába. A Gourmet Guides következő vacsoraestjén Kubába kalauzolja az érdeklődőket finom ételekkel, színpompás koktélokkal és pezsdítő programokkal. A jó hangulatot az élő kubai zene, salsa-bemutató és a bármixer-show garantálja! A Havannát idéző helyszínen megkóstolhatjuk a város legjobb mojitóját és elrepítenek minket a pálmafák árnyékába. A hangsúly azonban most is az ország kulináris élvezeteire helyeződik: feketebab, banán, tenger gyümölcsei és hús minden mennyiségben!
Borjour Zenit, Budapest – Július 5.
Egy kellemes péntek esti lazulás a Rác fürdő tetőteraszán a legjobb magyar borokkal és lenyűgöző panorámával. Egyetlen estére megcsodálhatjuk Budapest legszebb kilátását a még mindig nyitásra váró Rácban, ahol összesen 30 különböző, Kárpát-medencei szőlőfajtából készített borral ismerkedhetünk meg, közel 50 magyar borász jóvoltából. Ezek közül válogathatunk. Lehetőség nyílik a szőlőfajták szerint elrendezett standok árnyékában arra, hogy személyesen beszélgessünk az ital készítőivel, ráadásként igény esetén a fürdő és a török fürdő vezetett megtekintésére is lehetőség nyílik.
18. Bajai Halfőző Fesztivál, Baja – Július 11–14.
Baja a halászlé fővárosa – állítják ezt a bajaiak. Hal, vöröshagyma, paprika, víz és tészta – egyszerűnek tűnik a halászlé receptje, mégis kevesen tudnak igazán finomat készíteni. Az igazi bajai halászlé a helyiek tudománya, csöppnyi titokkal fűszerezve, ami utánozhatatlan ízt kölcsönöz a hallének. Az idén közel kétezren főzik majd meg ezt a tradicionális levest a Szentháromság téren. A nagy sürgés-forgás ellenére mégis családias lesz a légkör: változatos zenei programok minden korosztálynak, színpadi bemutatók és természetesen kóstoló az elkészült ételekből.
2. Gönci Barack Vigasság, Boldogkőváralja – Július 12–14.
Háromnapos fesztiválon dicsőítik a friss barackot. A vidék jellegzetes gyümölcséből készülő pálinka mára igazi hungarikummá vált. A gönci barackpálinka ezt többek között annak köszönheti, hogy nemcsak helyi alapanyagból készül, hanem a lepárlás és a palackozás is itt zajlik. Ez a barackfajta puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, ennek okáért döntöttek úgy az itt élők, hogy a szüretet egy fesztivál keretében ünneplik majd meg, ahol nemcsak a friss pálinkát lehet megkóstolni, hanem egyéb gasztronómiai és zenei programokkal is várják az érdeklődőket.
Rozé, Rizling és Jazz Napok, Veszprém – Július 12–21.
Tavaly több mint tízezer ember látogatott el Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterére, hogy részese lehessen a Rosé, Rizling és Jazz Napoknak. A szervezők idén is friss borokkal, fröccsökkel és természetesen nagyon friss dzesszistákkal várják a gasztronómiai élmények kedvelőit.
Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál, Budapest – Július 19–21.
Júniusban az árvíz elmosta a Budai Fröccs és Barbecue fesztivált, így a szervezők későbbre halasztották a Duna-part legbarátságosabb részén, a Kopaszi-gáton megrendezendő eseményt, ahol finom grill ételekkel, üde fröccsökkel, dzsesszel és színpadi programokkal várják a kilátogatókat. A helyszín ideális egy kis hétvégi piknikezésre és csobbanásra is, így mindenkit bátorítanak, hogy hozzon magával plédet és törölközőt, minden mást megtalál a helyszínen.
A kisgyermekkel érkezőket többféle készségfejlesztő, szórakoztató program, játszóház várja, míg a vállalkozó szelleműeket szabadtéri grill-lap, ahol saját ízlés szerint készíthetik el a sülteket a helyszínen kapható, előre pácolt húsokból.
Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál
Villányi RoséMaraton, Villány – Július 20.
Ha rózsaszínben szeretnéd látni a világot, akkor gyere el Villányba a RoséMaratonra. A leggyorsabb 100 hosszúlépésre van csupán szükséged ahhoz, hogy megnyerhesd a villányi rozéválogatást! Akik azonban inkább csak hátradőlve élveznék a legjobb borokat, kellemes zenék társaságában, azoknak is érdemes kilátogatni, hiszen a roséstandokon a Gere Tamás és Zsolt, Gere Attila, Mokos Családi, BorMalom, Bock, Sauska, Agancsos, Boross, Csillagvölgy, Polgár, Günzer Tamás, Vylyan pincészet remekeit kóstolhatjuk.
Origo Buborék Fesztivál, Budapest – Július 25-28.
Idén nyáron is pezseghetünk az Erzsébet téren, ahol a legjobb hazai habzóborok mellett Champagne-ok, pezsgők, proseccók, cavák, ciderek várják a látogatókat. Az iszogatáshoz a zenei aláfestést többek között a Belmondo, Manoya és Lotfi Begi biztosítja. Mindemellett széles gasztro-választékra, szakmai előadásokra és a Forma-1 Magyar Nagydíj élő közvetítésére is számíthatunk!
IX. Tiszai Halnapok, Bogács – július 27–28.
Bográcsban főzött halászlével és ínycsiklandozó halételekkel csábítják a vendégeket Bogácsra július utolsó hétvégéjén. Két napig főzik a legigazibb, leghagyományosabb halászleveket Bogácson. A bükki kis falu zsúfolásig teli nyári programfüzetében talán ez az egyik legkiemelkedőbb esemény, hiszen nem mindennapi dolog egy 1500 literes bográcsban évről évre megfőzni a legnagyobb adag halászlevet. Valódi gasztronómiai banzáj, ahol a reflektorfényben kizárólag a halételek tündökölnek.