A Nébih Maradék nélkül projektje keretein belül osztotta meg, mely gyümölcsöknek és zöldségeknek lesz szezonja júliusban.
Érkezik a magyar sárga- és görögdinnye, már szuper érett a faeper, lassan az első csemegeszőlőfürtöket is csipegethetjük! Csapjatok le ezekre az izgalmas szezonális kincsekre!
– írták nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás ellen küzdő Facebook-oldalán. Összesen 25 alapanyagról beszélünk, a Házipatika pedig összefoglalta, mit miért érdemes fogyasztani.
Ezeket edd júliusban, ha jó emésztést szeretnél
A görögdinnyében kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor is található, illetve A-vitamin tartalma is kimagasló. Jó ízületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást, mert minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segít felépülni hosszabb betegségek után. Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségében, a gyomor-és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét.
A sárgadinnye gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli, a benne levő nagy mennyiségű ásványi anyag. Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában: vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levő zár (ileum) gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása.
A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és U-vitamint, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat. Többek között az emésztőrendszer egyik legjobb természetes gyógy- és regeneráló-szere. A káposzta fogyasztása gátolja a rákos sejtek szaporodását. Pozitívan befolyásolja a szervezet által előállított inzulin mennyiségét, ezért fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott.
A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin forrás, és hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat. Az ideális az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani.
Megmentjük az összes maradékot: