Rusztikus sárgabarckos pite
A dinnye mellett a sárgabarack a nyár egyik sztárgyümölcse nálunk: kilószámra faljuk az apró, nap érlelte, sárga szemeket, melyeknek a szezonja éppen most kezdődik. Bár nem mindegyik fajta kapható július elején, az első, biztató termések ilyenkor jelennek meg a piacokon. Attól függően, hogy mire szeretnénk használni, úgy és aszerint kell válogatnunk a barackokat. Annak ellenére, illetve amellett, hogy nyersen, a kertben ücsörögve a kedvenc csemegénk, még lekvár, kompót, befőtt is alkotható belőle – az elsőhöz a jól érett, puha egyedek, míg az utóbbiakhoz a keményebb versenyzők jelentik az ideális választást.
sárgabaracklekvár
Még tavaly próbáltam meg házasítani a két gyümölcsöt, és nagyon ízlett. Nagyon jól társítható a két gyümölcs, egymást erősíti a két aroma. A fenti mennyiségből 5 db 3/4 ...
sárgabaracklekvár
Készítettem fűszeres sárgabarackos gombócot, nagyon ízlett, így gondoltam, lekvár formájában sem lehet rosszabb. Nem is lett.
sárgabaracklekvár
A nagyi barnás színű lekvár receptjét fejlesztetem tovább, szalicil nélkül. Még soha sem romlott meg az eltelt 4 évben.
Ebből a mennyiségből 15 üveg lekvárom szokott lenni.
Aki ...
sárgabaracklekvár
Ez is egy másfajta lekvár!
sárgabaracklekvár
Eredetileg egy blogger receptje, kipróbálás után picit módosítottam.
sárgabaracklekvár
Férjem Franciaországban élő nagynénjétől kaptam ajándékba egy nagyon klassz rézüstöt (réz merőkanállal és szűrőkanállal) és ebben készítem idén életem első lekvárjait, ...
sárgabaracklekvár
A nyár folyamán rengeteg lekvárt főzünk, és teszünk el. A Dr.Oetker-es dzsemfixekben lévő kártyák egyikén találtam a receptet. Az arányokat kissé megváltoztattuk, mert a narancsot ...
sárgabaracklekvár
A süteményekbe lekvárt szoktunk használni, mivel azt sokkal sűrűbbre főzzük, mint a dzsemet és ezzel biztosítjuk, hogy nem csurog ki, valamint nem áztatja el a süteményt. A barack ...
Jó tudni, hogy a sárgabarack utólag is megérik, tehát aggodalomra semmi ok, ha még nem találod fogyasztásra alkalmasnak, de a fát már megkopasztottad, a napon nagyon hamar szép narancssárgásra, pirosasra érik. Akárcsak a sárgarépa, a barack is nagyon sok béta-karotint tartalmaz, ami elősegíti a szép, egyenletes barnulást, segít megőrizni a nyaralás alatt megszerzett bronzosságot. C-vitamintartalma sem elhanyagolható, de sok értékes ásványi anyagot is vihetünk vele a szervezetünkbe.
sárgabarackdzsem
Mikor vidéken laktunk, volt egy terebélyes sárgabarackfánk. Nagyon tapasztalatlan befőző voltam még akkor, így amikor érett a barack, a fa alá terítettünk egy hatalmas fóliát, és ...
sárgabarackdzsem
Egy újságban láttam egyszer egy ehhez hasonló receptet, és nagyon megtetszett, ezért gyorsan el is készítettem, még volt sárgabarack. Az eredmény egy savanykás lekvár lett enyhe ...
sárgabarackdzsem
Lekvárt, dzsemet főzni is ezerképpen lehet. Nálam a lényeg a hibátlan alapanyag, a tisztaság, a kevés cukor, az enyhe tartósítás és a rövid főzési idő. Az idén ez már a sokadik ...
sárgabarackdzsem
Anyukám citromkarikával készíti a sárgabarack-lekvárt. Ő is az Anyukájától tanulta, ahogy most én tőle. :) Emlékszem, a lekvárból mindig a citromkarikákat vadásztuk, így enélkül ...
sárgabarackdzsem
A lekvárfőzés a nyár állandó programja, ha nem csinálnám, a gyerekeim kitagadnának, annyira szeretik.
sárgabarackdzsem
A hosszadalmas lekvárfőzési procedúrát nem szívesen vállalom be én sem. Ennek a receptnek az elkészítése viszont egyáltalán nem igényel sok vesződséget, az eredmény pedig magáért ...
sárgabarackdzsem
Évek óta így készítem, mindeni szereti. Mivel a barack érettsége nem egyforma, ezért van darabos, és híg része is. Tésztákba, fagyik tetejére, tejberizsre is finom.
A sárgabarack héja könnyen eltávolítható, csak forró vízbe kell meríteni pár másodpercre, ezután könnyen lehúzható. A lekváron és befőtteken kívül kelt tésztás lepény formájában kedveljük a leginkább a gyümölcsöt: minden kis sütikockára egy-egy fél, fahéjas cukorba hempergetett barack jut. Az előrejelzések szerint az idén egészen jó termésre számíthatunk, sok helyen sikerült megmenekíteni a fákat a nyár eleji jégesőktől, illetve a kései fagyok sem tizedelték meg a gyümölcsöket.
Még több barackos pite receptje >>
barackos pite
A süti apropója a saját termésű sárgabarack.
Normális esetben 4-6 főnek is elegendő mennyiség, mi azonban a saját gyümölcs okozta nagy bodogságunkban egy délután alatt eltüntettük ...
barackos pite
Egy finom, könnyű, friss süti. Nagyon szeretjük, szinte pillanatok alatt elfogy mindig. Sokat próbált recept.
Nagy előnye, hogy nem csak az éppen termő friss gyümölcsökkel, hanem ...
barackos pite
Ez volt az első sárgabarackos pitém idén nyáron, amiről fénykép is készült. Ezt a receptet a Nők Lapja Konyha legfrissebb számában találtam. Kicsit változtattam a hozzávalókon, a ...
A kofáknál viszont legyünk figyelmesek, mert sokszor éretlenebb gyümölcsöket vagy már nagyon puha szemeket adnak el, ezért a legjobb, ha magunk válogathatjuk ki őket.
Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>