Miből főzzek? – Ez a filléres főzelékek és gyümölcsös sütik júliusa

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Tombol a forró nyár, rekkenő a hőség. Még milyen szerencse, hogy itt vannak nekünk a júliusi alapanyagok, amelyek szinte mindegyikével lehetséges a felfrissülés. Zamatos gyümölcsök és lédús zöldségek, amelyek csak arra várnak, hogy valamilyen gyors, könnyed és színes nyári ételt főzzünk belőlük. Mindegy, mi készül a konyhában, ha a júliusi alapanyagokat vesszük elő, azzal rosszat nem tehetünk.

Miből főzzek – Ez a filléres főzelékek és gyümölcsös sütik júliusa

Sárgabarack

A hónap elején már bőven elkaphatjuk a zamatos, napsárga szemeket, amelyekből annyi minden készülhet a konyhában, hogy az csak, na. Az olyan egyértelmű lehetőségeken túl, mint a leves, befőtt, sütemény, rengeteg meghökkentő, de isteni recept rejlik, mind sós, mind édes ízekben.

Kiválóan illik sült húsok (pl. csirke) mellé, nyersen, sütve, sok-sok fűszerrel felpofozva.

A levesek közül elsősorban gyümölcslevesbe tegyük, ott érzi jól magát. Főzhetünk belőle öntetet/szószt is desszertekhez vagy szintén sült húsokhoz. Kiegészíthetünk a felkockázott barackkal gabonaköreteket is.

Túrós pite sárgabarackkal

Szeretem azokat a recepteket, amikor két bevált dolgot ötvözve kijön egy harmadik. Ehhez most az almás pite receptem tésztáját és a túrós pitém töltelékét használtam fel.

Zöldbab

Megosztó zöldség a zöldbab: van, akinek nem telhet el nyár nélküle, van, aki hallani sem akar róla. Mindegy, hogy szeretjük-e vagy sem, a lényeg, hogy most van a szezonja, most érdemes elkapni, amíg még tehetjük.

Persze a főzeléket nem lehet kihagyni, valamilyen jó, laktató feltéttel készüljön, kedvünk szerint pirosan vagy fehéren. A zsenge hüvelyek nemcsak így mutatják előnyös oldalukat, hanem hirtelen párolva is: ilyenkor kellemesen megpuhulnak, mégis megtartanak valamennyit ress állagukból. Sült húsok kiváló kísérője ilyen formában.

További klasszikus és kevésbé klasszikus felhasználási módjai: rakott zöldbab, zöldbableves, zöldbabos lepény, zöldbabos quiche.

Ribizli

Szedjük gyorsan az apró fürtöket, amíg tehetjük, mert júliuson túl hamar eltűnnek a láthatárról. Savanykásak, édeskések, nagyon karakteresek, utánozhatatlanok: pitében, kevertben, fagylalt tetején a helyük!

Belekerülhetnek a reggeli smoothieba vagy turmixba, krémlevessé varázsolhatjuk a ribizliszemeket, vagy desszertekhez, pohárkrémekhez használhatjuk gyors lekvárrá, öntetté főzve.

Mákos-csokis-ribizlis kocka

Roppant egyszerű az elkészítése ennek a ropogós és fanyar ízvilágú süteménynek, de ezt a fanyarságot nagyon jól ellensúlyozza a tetején lévő csokoládé. Ribizli helyett málnával ...

Főzőtök

Ha azt halljuk, nyár, rögvest az jut eszünkbe, hogy tök. Azon túl pedig: tökfőzelék, rántott tök, tökleves, és megannyi más tökös (tökkel készült és belevaló értelemben is) recept.

Júliusban már bőséggel akadnak méretes zöldségek, amelyeket hazavihetünk, és felhasználhatunk a konyhában.

A klasszikus módokon túl igen sok mindent alkothatunk tökből: használhatjuk rakott ételekben, készülhet belőle zöldségfasírt is, de egytálételekbe, ragukba is főzhetjük. Egy izgalmas étel a „hamis húsleves”, amiben tökből van a hús.

Cukkinis tökfőzelék

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel ...

Hamis húsleves főzőtökből

Tökfőzelék vagy más tökből készült étel főzésekor a főzőtök kikapart bele legtöbbször a szemetesben végzi. Pedig micsoda ízeket dobunk így ki: a legfinomabb zöldséglevest ugyanis ...

Egres

Hasonló a ribizlihez, legalábbis bogyó mivoltában, savanykás ízében, és felhasználhatóságában. Ugyanis levesbe mehet, süteménybe mehet, desszertekhez társulhat. Ami azonban újdonság, hogy izgalmas szerep juthat neki mártásként, sült húsok mellett. Ilyen formában mindenképpen kóstoljuk meg!

Egrespite

Az benne a legjobb, hogy sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, frissel, fagyasztottal egyaránt, a tésztája passzol hozzá. Én már készítettem rebarbarával, almával és körtével is.

Áfonyás-egres pite

Egres és áfonya jó párosítás a süteményben, lassan felszívódó lisztekkel is érdemes sütni. A tetején a kókuszvirág cukor szép barnás színt ad sülés alatt, de ez elhagyható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...