Miből főzzek? – Ez a filléres főzelékek és gyümölcsös sütik júliusa

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Tombol a forró nyár, rekkenő a hőség. Még milyen szerencse, hogy itt vannak nekünk a júliusi alapanyagok, amelyek szinte mindegyikével lehetséges a felfrissülés. Zamatos gyümölcsök és lédús zöldségek, amelyek csak arra várnak, hogy valamilyen gyors, könnyed és színes nyári ételt főzzünk belőlük. Mindegy, mi készül a konyhában, ha a júliusi alapanyagokat vesszük elő, azzal rosszat nem tehetünk.

Miből főzzek – Ez a filléres főzelékek és gyümölcsös sütik júliusa

Sárgabarack

A hónap elején már bőven elkaphatjuk a zamatos, napsárga szemeket, amelyekből annyi minden készülhet a konyhában, hogy az csak, na. Az olyan egyértelmű lehetőségeken túl, mint a leves, befőtt, sütemény, rengeteg meghökkentő, de isteni recept rejlik, mind sós, mind édes ízekben.

Kiválóan illik sült húsok (pl. csirke) mellé, nyersen, sütve, sok-sok fűszerrel felpofozva.

A levesek közül elsősorban gyümölcslevesbe tegyük, ott érzi jól magát. Főzhetünk belőle öntetet/szószt is desszertekhez vagy szintén sült húsokhoz. Kiegészíthetünk a felkockázott barackkal gabonaköreteket is.

Zöldbab

Megosztó zöldség a zöldbab: van, akinek nem telhet el nyár nélküle, van, aki hallani sem akar róla. Mindegy, hogy szeretjük-e vagy sem, a lényeg, hogy most van a szezonja, most érdemes elkapni, amíg még tehetjük.

Persze a főzeléket nem lehet kihagyni, valamilyen jó, laktató feltéttel készüljön, kedvünk szerint pirosan vagy fehéren. A zsenge hüvelyek nemcsak így mutatják előnyös oldalukat, hanem hirtelen párolva is: ilyenkor kellemesen megpuhulnak, mégis megtartanak valamennyit ress állagukból. Sült húsok kiváló kísérője ilyen formában.

További klasszikus és kevésbé klasszikus felhasználási módjai: rakott zöldbab, zöldbableves, zöldbabos lepény, zöldbabos quiche.

Ribizli

Szedjük gyorsan az apró fürtöket, amíg tehetjük, mert júliuson túl hamar eltűnnek a láthatárról. Savanykásak, édeskések, nagyon karakteresek, utánozhatatlanok: pitében, kevertben, fagylalt tetején a helyük!

Belekerülhetnek a reggeli smoothieba vagy turmixba, krémlevessé varázsolhatjuk a ribizliszemeket, vagy desszertekhez, pohárkrémekhez használhatjuk gyors lekvárrá, öntetté főzve.

Főzőtök

Ha azt halljuk, nyár, rögvest az jut eszünkbe, hogy tök. Azon túl pedig: tökfőzelék, rántott tök, tökleves, és megannyi más tökös (tökkel készült és belevaló értelemben is) recept.

Júliusban már bőséggel akadnak méretes zöldségek, amelyeket hazavihetünk, és felhasználhatunk a konyhában.

A klasszikus módokon túl igen sok mindent alkothatunk tökből: használhatjuk rakott ételekben, készülhet belőle zöldségfasírt is, de egytálételekbe, ragukba is főzhetjük. Egy izgalmas étel a „hamis húsleves”, amiben tökből van a hús.

Egres

Hasonló a ribizlihez, legalábbis bogyó mivoltában, savanykás ízében, és felhasználhatóságában. Ugyanis levesbe mehet, süteménybe mehet, desszertekhez társulhat. Ami azonban újdonság, hogy izgalmas szerep juthat neki mártásként, sült húsok mellett. Ilyen formában mindenképpen kóstoljuk meg!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Címlapról ajánljuk