Juhéj, akkor szüret!

Lassacskán itt a szüret ideje. Jöhetnek a szőlős, mustos ételek, meg a részeges csirke, és egy történet, ami velünk esett meg.

Nem vagyok antialkoholista, az azonban tény, hogy a fogyasztásom nem lendíti fel a borgazdaságokat. A mustot viszont nagyon szeretem, még a murcit is, és persze bort is használok a főzéshez, a részeges csirke például alkohol nélkül nehezen elképzelhető. Bevallom, unokáim is kedvelik, és remélem, nem állítanak pellengérre, mondván, milyen nagymama az, aki nem átall alkoholos ételt adni a gyerekeknek. Mentségemre szolgál, hogy főzés közben, a hő hatására az alkohol elpárolog.

De nem is erről írnék most, hanem, miközben készítem a részeges csirkét, eszembe jut egy – utólag – kedves eset, amit biztos vagyok benne, hogy majd a falatozásnál felelevenítünk unokáimmal.

Citromos szőlőlekvár

Elutazunk egy hétre. El kellett használnom az összes fellelhető romlandó gyümölcsöt. Volt egy rakás szőlő. De mit lehet vele kezdeni? Sütihez sok, bornak kevés. Lekvár - ...

Sertésfonat vincellér módra

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, ...

Történt pedig az egyik nyáron, akkoriban, amikor minden híradás a madárinfluenza-veszélyről szólt, hogy kinn voltunk a kertben unokámmal. Gyönyörű verőfény, virágillat, ahogy az illik az idillhez. A fűben feketerigó sétált… Akarom mondani, álldogált, vagyis inkább billegett, szárnyát kicsit leeresztve. Közelebb mentünk hozzá, semmi hajlandóságot nem mutatott a repülésre, félig lecsukott szemhéja alól nézett minket, mi pedig őt. Unokám persze szerette volna megfogni, már nyúlt is utána, ám a rigó nem repült el, csak pislogott egyet, és mintha lassított felvételt néznénk, kicsit arrébb vonszolta magát. – Ne nyúlj hozzá Sári! – mondtam unokámnak, mert lehet, hogy a rigó beteg. Azzal bevonultunk a házba, ebédeltünk, lefektettem a gyereket, miután elaludt, mentem vissza a kertbe, madárlesőbe.

Ha hiszitek, ha nem, még jó pár rigót találtam hasonló tünetekkel. Ennek a fele sem tréfa, gondoltam magamban, csak tudnám, milyen jelei vannak a madárinfluenzának. Legjobb lesz, ha felhívom az állatorvost, jöjjön, nézze meg ő is, és mondja meg, mi a teendő. Éppen elértem az eperfához (szederfának is hívják), amikor egy ügyetlenül repülő fekete madár majdnem belém ütközött, és pár méterre tőlem landolt a földön. Bevallom, az első pillanatban megijedtem, aztán, mindenre fény derült.

Egy szó, mint száz, nem influenzásak, hanem pityókásak voltak a madaraink. A fa alját beborító, lehulló eperszemek ugyanis a napon erjedni kezdtek, az pedig köztudott, hogy az erjedés során a cukor alkohollá alakul át. Mustfokoló nem volt nálam, de az tény, hogy erős murciillat terjengett a levegőben.

Mindenesetre megnyugodtam, a lehullott szemeket eltakarítottam, a rigók pedig lassan kijózanodtak, mi pedig, így szüret idején, a finom csirkefalatok után koccintunk az unokáimmal, egy pohár musttal! Gyorsan megisszuk, mert hamar murci lesz belőle!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...