Nincs pardon: Scusi Focacceria
No, kérem, aki a pékárufront felől közelítve is nyitott az olasz konyhára, vésse fel magának a teendőlistájára a Scusi Focacceria meglátogatását, mégpedig korgó gyomorral. A Scusiban nincs pardon, ha eszement jó szendvicsekről van szó: felejtsétek el a fojtós, unalmas focacciaélményeiteket, amiket pályaudvarokon, itt-ott szereztetek be korábban. A frissen sült focacciákból itt mennyeien megpakolt szendvicsek készülnek: a céklás-tormás-uborkás relish-sel turbózott marhás egészen páratlan a pesti szendvicsmezőnyben. Jó saláták, napi levesek, kemencében sült házi tészták és koccintanivalók egészítik ki a gourmet focacciákat. Csak a fogyókúrázók kerüljék messzire, mert itt művészet megállni, hogy ne kenyerezzünk-tésztázzunk!
Budapest VIII. kerület, Bródy Sándor utca 11.
Budapest V. kerület, Arany János utca 18.
Spanyolból perfekt: Padron Tapas Bar és Arquitecto Pitpit
Egy sikersztorit és a folytatását láthatjuk és kóstolhatjuk a 8. kerületben: a Padron Tapas Bar a megnyitása óta kulthely, mondhatjuk, hogy itt nem erős magyar akcentussal beszéli a spanyolt a konyha. Egy egyszerű sarki bár – ahogyan nevezik magukat, tisztelettel biccentve a spanyol tapasbár-hagyományok felé, majd miután olyan őrületekkel bombáztak minket, mint a madridi pacal, sertésköröm és véreshurka, 2022-ben itt termett az Arquitecto Pitpit. Itt a Padronnal ellentétben hatalmas a tér, a tágas belsőn kívül egy óriási udvar is rendelkezésre áll, hogy mélymerülést tegyünk a spanyol tapák világában. Amiben mégiscsak azt szeretjük a legjobban, hogy kikérünk egy croquetas de jamónt és bola de lomót, vagyis egy egyszerű sonkás krokettet és egy marhafartő-steaket egy kis salsa verdével, azaz friss zöldekből vágott salsával, és nem is akarunk többet az aznapunktól. Két igazi spanyol klasszis a kerületben.
Padron Tapas Bar: Budapest VIII. kerület, Horánszky u. 10.
Arquitecto Pitpit: Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta u. 2.
Új canotto pizza a láthatáron: Pizzeria Al Piatto
A szintén igazán remek pizzéria, a Baross utcai Calzone, valamint a kiváló olasz hely, az Al Dente mindössze 75 méterre kapott konkurenciát az Al Piattóval. Az új hely nem csak „egy újabb” nápolyi, jelzi ezt a 4,9-es Google-értékelésük is. Nem megúszásra játszanak, igazán gazdag feltétekkel és méretes tésztakarimával érkeznek a sütőből a pizzakorongok. A szakavatottak gyorsan felismerik, hogy ez bizony canotto, a nápolyi pizzák egyik leágazása, amit Magyarországon elsőként Budafokon kóstolhattunk a Hétköznapokban. A vastag peremű, gourmet feltétekkel is kérhető nápolyi pizzák mellett a hely specialitása a montanare is. A kis tésztakorongok olajban sülnek, nem véletlenül hasonlítjuk szinte ösztönösen a magyar lángoshoz. A különbségért irány a Mikszáth tér egyik sarkától pár lépésre fellelhető Al Piatto!
Budapest VIII. kerület, Krúdy u 2.
A nock’n’cheese innovátorai: Nokedlish
A Nokedlish épp hogy belekerülhetett az ajánlónkba, a Rákóczi út 8. kerület felőli oldalán. Az ételbár neve segíti a külföldieket a helyes kiejtésben, a küldetésük pedig nemzeti ügy: a házilag készült, szaggatott jó nokedli hírét vinni! A Nokedlish-jellegű ételbárokból még vagy százszor ennyit elbírna a magyar vendéglátás: egy egyszerű kis hely, ahol csúcsra járatnak egy hazai kedvencet. A sima tojásos és a cifrázott nokedlik mellett még „mindenmentes”, vagyis laktóz-, glutén- és tojásmentes nokedlik is főnek a célközönség legnagyobb örömére. Bővebben olvassátok a nemrég megjelent Nokedlish-beszámolónkat!
Budapest VIII. kerület, Vas u. 1.
Kashmiri Étterem Budapest
A szépülni igyekvő Blaha Lujza térről kezdjünk sétálni a szebb napokat is látott Népszínház utcán, hogy elérjük a város egyik legjobb indiai kifőzdéjét. Ez nem a bársonyfüggönyös, bársonyszékes, maharadzsás pompás stílus az ennek megfelelően borsos árakkal, hanem inkább egy kifőzde. Bár a Népszínház utcai Kashmiri hivatalosan étterem, és vacsorára is várnak, érdemes megjegyezni magunknak élhető árazású ebédlőhelyként, ami jól tud jönni a hétköznapokban. Mangós csirke, spenótos szószos csirke, vindaloo, tikka masala… hozza a kötelező köröket, és kevés hely van a városban, ahol még ezer forint alatt mérnek három deci lassit!
Budapest VIII. kerület, Népszínház u. 23.
Az imádnivalóan autentikus: Kabul Bahar
Ha sok már az egymást majmoló arctalan belvárosi helyekből, irány a jó Blaha, ahol sosem unatkozik az ember. Na és éhesen sem marad! A festői Népszínház utca egy elvárhatóan romos portáján bizonyos egykori Eldorádó Söröző felirata kopik, erodálódik szép lassan, ma pedig ugyanott a Kabul Bahar működik. Ha rákeresünk online, a nevében szerepel a restaurant szó, de ez egy tőről metszett kifőzde, ahol pultból kérhetjük a friss, egyszerű nemzeti ételt. Jelesül az afgán konyha komfortételei szerepelnek a kínálatban (rizses, tésztás ételekkel a főszerepben), az ízek pedig kiválóak, akárcsak az árazás. Igazi színfolt Józsefváros tarka palettáján! Az ilyen helyektől lesz egy város világváros.
Budapest VIII. kerület, Népszínház u. 27.
Tüzes texmex konyha a Corvin-negyedben: Cortez
Tegyünk egy tiszteletkört néhány villamosmegállóval arrébb, a Corvin-negyedben is. A Corvin-sétányon nem maradunk éhesen, több jó helyet is ajánlhatnánk, de jöjjön most egy mexikói. Magyarországon kissé alulreprezentált a mexikói konyha ahhoz képest, hogy milyen népszerű tőlünk nyugatabbra. A Cortez egy kicsit billent a hazai egyensúlyon: a Cortez vérbeli texmex konyhát visz, vagyis az USA déli államaiban a mexikói ízekkel kikevert irányzatot. Sok BBQ, kukorica, avokádó, jalapeño az étlapon, és még mac’n’cheese-t is belecsempésztek Amerikából. Az olvadó sajttal töltött jalapeño poppers szexi variációja a black poppers, ami fekete bundában hódít.
Budapest VIII. kerület, Corvin sétány 2/C
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Cortez Restaurante&Bar
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ajánlóban nincs hiány nálunk: