8 szuper hely az újra szexi 8. kerületben a csúcsszendvicstől az olcsó indiaiig

Józsefváros ezerarcú, már csak a vendéglátása révén is. Az újhullámos smash burgerezőtől a diákságnak szánt presszókig, kifőzdékig, mindig nyüzsgő olasz helyekig valójában pazar a felhozatal. Ebben a kerületben még afrikai büfék, étkezdék is vannak, ami fehér holló a magyar éttermi kínálatban. Most 8 szuperjó hely következik a 8. kerületben a szendvicsezőtől az afgán kifőzdén át a Spanyolországot Budapest közepére szállító tapasbárig.

Nincs pardon: Scusi Focacceria

No, kérem, aki a pékárufront felől közelítve is nyitott az olasz konyhára, vésse fel magának a teendőlistájára a Scusi Focacceria meglátogatását, mégpedig korgó gyomorral. A Scusiban nincs pardon, ha eszement jó szendvicsekről van szó: felejtsétek el a fojtós, unalmas focacciaélményeiteket, amiket pályaudvarokon, itt-ott szereztetek be korábban. A frissen sült focacciákból itt mennyeien megpakolt szendvicsek készülnek: a céklás-tormás-uborkás relish-sel turbózott marhás egészen páratlan a pesti szendvicsmezőnyben. Jó saláták, napi levesek, kemencében sült házi tészták és koccintanivalók egészítik ki a gourmet focacciákat. Csak a fogyókúrázók kerüljék messzire, mert itt művészet megállni, hogy ne kenyerezzünk-tésztázzunk!

Scusi Focacceria / via

Scusi Focacceria

Budapest VIII. kerület, Bródy Sándor utca 11.

Budapest V. kerület, Arany János utca 18.

Spanyolból perfekt: Padron Tapas Bar és Arquitecto Pitpit

Egy sikersztorit és a folytatását láthatjuk és kóstolhatjuk a 8. kerületben: a Padron Tapas Bar a megnyitása óta kulthely, mondhatjuk, hogy itt nem erős magyar akcentussal beszéli a spanyolt a konyha. Egy egyszerű sarki bár – ahogyan nevezik magukat, tisztelettel biccentve a spanyol tapasbár-hagyományok felé, majd miután olyan őrületekkel bombáztak minket, mint a madridi pacal, sertésköröm és véreshurka, 2022-ben itt termett az Arquitecto Pitpit. Itt a Padronnal ellentétben hatalmas a tér, a tágas belsőn kívül egy óriási udvar is rendelkezésre áll, hogy mélymerülést tegyünk a spanyol tapák világában. Amiben mégiscsak azt szeretjük a legjobban, hogy kikérünk egy croquetas de jamónt és bola de lomót, vagyis egy egyszerű sonkás krokettet és egy marhafartő-steaket egy kis salsa verdével, azaz friss zöldekből vágott salsával, és nem is akarunk többet az aznapunktól. Két igazi spanyol klasszis a kerületben.

Pitpit / via

Padron Tapas Bar: Budapest VIII. kerület, Horánszky u. 10.

Arquitecto Pitpit: Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta u. 2.

Új canotto pizza a láthatáron: Pizzeria Al Piatto

A szintén igazán remek pizzéria, a Baross utcai Calzone, valamint a kiváló olasz hely, az Al Dente mindössze 75 méterre kapott konkurenciát az Al Piattóval. Az új hely nem csak „egy újabb” nápolyi, jelzi ezt a 4,9-es Google-értékelésük is. Nem megúszásra játszanak, igazán gazdag feltétekkel és méretes tésztakarimával érkeznek a sütőből a pizzakorongok. A szakavatottak gyorsan felismerik, hogy ez bizony canotto, a nápolyi pizzák egyik leágazása, amit Magyarországon elsőként Budafokon kóstolhattunk a Hétköznapokban. A vastag peremű, gourmet feltétekkel is kérhető nápolyi pizzák mellett a hely specialitása a montanare is. A kis tésztakorongok olajban sülnek, nem véletlenül hasonlítjuk szinte ösztönösen a magyar lángoshoz. A különbségért irány a Mikszáth tér egyik sarkától pár lépésre fellelhető Al Piatto!

Pizzeria Al Piatto / via

Pizzeria Al Piatto

Budapest VIII. kerület, Krúdy u 2.

A nock’n’cheese innovátorai: Nokedlish

A Nokedlish épp hogy belekerülhetett az ajánlónkba, a Rákóczi út 8. kerület felőli oldalán. Az ételbár neve segíti a külföldieket a helyes kiejtésben, a küldetésük pedig nemzeti ügy: a házilag készült, szaggatott jó nokedli hírét vinni! A Nokedlish-jellegű ételbárokból még vagy százszor ennyit elbírna a magyar vendéglátás: egy egyszerű kis hely, ahol csúcsra járatnak egy hazai kedvencet. A sima tojásos és a cifrázott nokedlik mellett még „mindenmentes”, vagyis laktóz-, glutén- és tojásmentes nokedlik is főnek a célközönség legnagyobb örömére. Bővebben olvassátok a nemrég megjelent Nokedlish-beszámolónkat!

Nokedlish / via

Nokedlish

Budapest VIII. kerület, Vas u. 1.

Kashmiri Étterem Budapest

A szépülni igyekvő Blaha Lujza térről kezdjünk sétálni a szebb napokat is látott Népszínház utcán, hogy elérjük a város egyik legjobb indiai kifőzdéjét. Ez nem a bársonyfüggönyös, bársonyszékes, maharadzsás pompás stílus az ennek megfelelően borsos árakkal, hanem inkább egy kifőzde. Bár a Népszínház utcai Kashmiri hivatalosan étterem, és vacsorára is várnak, érdemes megjegyezni magunknak élhető árazású ebédlőhelyként, ami jól tud jönni a hétköznapokban. Mangós csirke, spenótos szószos csirke, vindaloo, tikka masala… hozza a kötelező köröket, és kevés hely van a városban, ahol még ezer forint alatt mérnek három deci lassit!

Kashmiri Étterem / via

Kashmiri Étterem Budapest

Budapest VIII. kerület, Népszínház u. 23.

Az imádnivalóan autentikus: Kabul Bahar

Ha sok már az egymást majmoló arctalan belvárosi helyekből, irány a jó Blaha, ahol sosem unatkozik az ember. Na és éhesen sem marad! A festői Népszínház utca egy elvárhatóan romos portáján bizonyos egykori Eldorádó Söröző felirata kopik, erodálódik szép lassan, ma pedig ugyanott a Kabul Bahar működik. Ha rákeresünk online, a nevében szerepel a restaurant szó, de ez egy tőről metszett kifőzde, ahol pultból kérhetjük a friss, egyszerű nemzeti ételt. Jelesül az afgán konyha komfortételei szerepelnek a kínálatban (rizses, tésztás ételekkel a főszerepben), az ízek pedig kiválóak, akárcsak az árazás. Igazi színfolt Józsefváros tarka palettáján! Az ilyen helyektől lesz egy város világváros.

Kabul Bahar / via

Kabul Bahar

Budapest VIII. kerület, Népszínház u. 27.

Tüzes texmex konyha a Corvin-negyedben: Cortez

Tegyünk egy tiszteletkört néhány villamosmegállóval arrébb, a Corvin-negyedben is. A Corvin-sétányon nem maradunk éhesen, több jó helyet is ajánlhatnánk, de jöjjön most egy mexikói. Magyarországon kissé alulreprezentált a mexikói konyha ahhoz képest, hogy milyen népszerű tőlünk nyugatabbra. A Cortez egy kicsit billent a hazai egyensúlyon: a Cortez vérbeli texmex konyhát visz, vagyis az USA déli államaiban a mexikói ízekkel kikevert irányzatot. Sok BBQ, kukorica, avokádó, jalapeño az étlapon, és még mac’n’cheese-t is belecsempésztek Amerikából. Az olvadó sajttal töltött jalapeño poppers szexi variációja a black poppers, ami fekete bundában hódít.

Cortez Restaurante&Bar / via

Cortez Restaurante&Bar

Budapest VIII. kerület, Corvin sétány 2/C

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Cortez Restaurante&Bar

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...