A jövő épületei kukoricacsuhéból

Az interneten böngészve gyakran bukkanok furábbnál furább találmányokra, de ez az önmagát felépítő, teljesen természetes épület tényleg lenyűgöző.

Két nagyon egyszerű dolog kell hozzá, felaprított kukoricacsuhé és a gombák testét alkotó mikroszkopikus fonalak, és máris kész az a teljesen természetes építőanyag, amely végérvényesen megreformálhatja az építőipart.

Az amerikai The Living nevű építészcég által kidolgozott módszer lényege, hogy a darabokra vágott száraz csuhét micéliummal, a gomba testét alkotó fonalakkal "termékenyítik meg", a létrejövő anyagot pedig tetszőleges formába teszik, néhány nap erjedés-növekedés során pedig ez a keverék felveszi az adott formát, és megszilárdul. A konstrukció így gyakorlatilag önmagát építi fel.

Az építészcég vezetője, David Benjamin elmondta: ha a huszadik század a fizika százada volt, akkor a huszonegyedik a biológiáé lesz. Ezzel arra utalt, hogy az új technológia a biológia törvényeit, konkrétan a gombák növekedését használja fel arra, hogy új, organikus építészeti technológiát hozzon létre.

A Hy-Fi névre keresztelt projekt első nyilvános bemutatójára New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) kerül sor nemsokára. Ahogy az alábbi animációból is kiderül, a innovatív építészek egy egészen hatalmas struktúrát fognak elkészíteni ilyen természetes, semmilyen szennyezéssel nem járó téglákból.

Hy-Fi from David Benjamin on Vimeo.

(via Modern Farmer)

Legújabb receptek

Mézes torta

Mézes torta, amely csupa-csupa méz, a fondantból készült méhecskék és a fehér csokoládéból készült burkolat együttesen fenomenális ízharmónia.

Fahéjas-mogyorós csillag

Az ünnepekre hangolódva készült ez a finom aprósütemény. Persze nem kell ahhoz karácsonynak lenni, hogy megsüssük, és éppen feltöltsük vele az üresen tátongó kekszes dobozt. A ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...