A közismert, gyakori fogyasztású zöldborsó – vagy más néven a cukorborsó – a zöldségek „szürke eminenciása”. Nagyon sokat tudunk róla, de nagyok sok jótékony titkot is rejt magában. Magas B és K-vitamin illetve folsav tartalmának például nagyon fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, a csontritkulás megelőzésében, különösen változókorú hölgyek esetén.
A K-vitamin elengedhetetlen továbbá a véralvadási folyamatok normális működéséhez is. A borsó B-vitaminjai a tudományos adatok alapján segítik a bőr egészségének megtartását. Alacsony zsírtartalma hozzájárul a normális testsúly megőrzéséhez, míg magas és jó biohasznosulású vastartalma csökkenti a vérszegénység rizikóját. Rostjellegű összetevői segítik az emésztést, serkentik a bélmozgást, a salakanyagok kiürülését.
A zöldborsó rendszeres fogyasztása esetén polifenoljai közül a kumesztrol csökkentheti a gyomorrák kialakulásának rizikóját. Antioxidáns jellegű összetevői igen előnyösek lehetnek a gyulladásos folyamatok kontrollálásában (pl. ízületi gyulladás), illetve a 2. típusú cukorbetegség rizikójának csökkentésében. A zöldborsó rost/fehérje tartalma – és ezek optimális aránya – fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, csökkentheti az éhomi vércukorszintet azáltal, hogy segíti szabályozni az emésztés során a keményítő cukorrá történő lebontását. A zöldborsó alacsony glikémiás táplálkozás esetén is fogyasztható.
A zöldborsó magas kolin és B-vitamin tartalma – a homocisztein nevű aminosav képződésének szabályozásán keresztül – segíti a szív egészséges működését. Antioxidáns összetevői hozzájárulhatnak az oxidatív stressz eredetű neurodegeneratív kórképek (pl. Alzheimer-kór) rizikójának csökkentéséhez.Ráadásul a zöldborsó egyik nagy előnye, hogy megfelelő körültekintéssel történő feldolgozás esetén „friss” és „gyorsfagyasztott” formája beltartalmi érték szempontjából gyakorlatilag egyenértékű, így az esetenként rövid szezonális időszaktól függetlenül is mindig hozzáférhető és könnyen elkészíthető. (x)Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a zöldborsóról, illetve a fagyasztott zöldségek előnyeiről, látogasd meg a FEVITA honlapját!Prof. Dr. Dinya Zoltán