Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A program célja, hogy a koronavírus-járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszer-tartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz. A szervezők 2020. június 16-ig országszerte 89 átvételi ponton várják a tartósélelmiszer-adományokat.
A járvány okozta veszélyhelyzet sok háztartásban az élelmiszer-tartalékok felhalmozásával is járt. A járványügyi intézkedések enyhítésével együtt most itt az ideje átnézni ezeket a tartalékokat, hogy lehetőleg semmi ne menjen veszendőbe.
Az Élelmiszerbank működése során gyártói és kereskedelmi élelmiszer-feleslegek összegyűjtését biztosítja, mely feleslegek az Egyesületen keresztül eljutnak a rászorulókhoz.
A Nébih és az Élelmiszerbank arra buzdít mindenkit, aki úgy látja, hogy van olyan tartós élelmiszer az otthonában, amit a lejárati idejéig már nem fogyaszt el, gondoljon azokra, akik segítségre szorulnak. A program részeként a Nébih és az Élelmiszerbank országszerte több átvételi pontot is „nyit”, ahol a lakosok 2020. június 16-ig leadhatják az adományaikat.
Az átvételi pontokról (térképes és kereshető formában) az alábbi oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
Fontos, hogy csak bontatlan, azaz az eredeti, sértetlen bolti csomagolásban lévő tartós (minőségmegőrzési idővel rendelkező), hűtést nem igénylő élelmiszerek, például tészta, liszt stb., adhatók le. Az adományozható termékekre vonatkozó további szempontokról ITT olvashatnak bővebben.
Természetesen az akcióban azok is részt vehetnek, akiknél nincs felhalmozott élelmiszer, de kifejezetten e célból vásárolt tartós élelmiszerekkel mégis szeretnék támogatni a kezdeményezést.
Az összegyűlt tartós élelmiszereket az Élelmiszerbank partnerszervezetei juttatják majd el a rászorulóknak.
Ezeket olvastad már?
Magyar kutatók szerint az agyra is kártékony lehet a koronavírus
Egyre több minden derül ki az új betegséggel kapcsolatban, és egyre biztosabb, hogy sajnos sokkal kártékonyabb, mint azt eddig sejtettük.
NosaltySoha többé nem próbálgathatunk rúzsokat a boltban?
Már a sminkvásárlás se lesz soha olyan, mint régen volt, de hogyan találjuk meg a bőrünkhöz illő alapozót a jövőben?
adminKitaláljátok, mi virágzik most a bodzán kívül? Jótékony hatása és...
Az egyik legfőbb köhögésre, megfázásra használt gyógyteafélénk, de üdítőként is megállja a helyét, mert tényleg finom. 3 fő fajtája van, jó illatú, és most virágzik, mi az?
Brecz JuditEzért olyan eszméletlenül egészséges a természetes savanyúság
A fermentálás egy ősi módszer, ami újra divatba jött: nemcsak mert finom, hanem mert nagyon egészséges, sőt, több betegség gyógyszere is lehet.
Nosalty