Jópofa a csúnya karácsonyi pulcsi? Igen, de durván káros a környezetre nézve

Kemény környezetszennyezéssel jár a ronda karácsonyi pulcsik birtoklása. Ráadásul, ha évről évre újra új darabokkal gyarapítjuk a gardróbunkat, csak súlyosbítjuk a helyzetet. 

Nyakunkon az ünnepek, és szép sorjában a boltok polcait és a mi szemünket is elárasztják a flitteres karácsonyfákkal, fényes rénszarvasokkal és néha még világító hóemberrel is felszerelt csúnya pulcsik. Az egész világon szinte meghatározhatatlan mennyiségű, csak Nagy-Britanniában pedig 12 millió ilyen színes és csili-vili darab kerül az üzletekbe - írja aGuardian.Ez őrületes mennyiség, főleg, ha azt vesszük, mennyi tornyosul fel egyetlen ember szekrényében, ha minden karácsonykor egy új télapós pulcsiban szeretne parádézni.

via GIPHY

A brit szakértők felmérése szerint ezeket a pulcsikat egy szezonban is csak párszor viselik a gazdái, a 35 évnél fiatalabb britek jelentős része, egyharmada egyetlen alkalmat szán rá, hogy megmutassa magát benne. Ezzel annyi ünnepi tematikájú ruhadarab végzi a szekrény mélyén, ami már bőven eléri a pazarlás, de a környezetszennyezés szintjét is.

Érdemes elkerülni a fast fashion márkák kínálatát, 108 vizsgált darabnál ugyanis kimutatták, 95%-a műszálból (azaz műanyagból) van, a különféle egyéb díszek miatt ez lényegesen több, mint egy sima pulóver esetében.

Sokkal egyszerűbb megoldás, ha szüleink szekrényében keresünk valami nem is csúnya, de igazán menő retró karácsonyi darabot, egészen biztosan akad valami a fiók mélyén. Vagy second hand üzletekben is nézelődhetünk, így legalább nem vásárolunk új darabot.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...