Ennek a szervednek sem tesz jót a jojódiéta

Egy friss kutatás szerint az, ha rövid időn belül leadsz, majd felszedsz jelentősebb mennyiségű felesleget, megterheli a szívedet, és cukorbetegséghez vezethet.

A jojódiétázás, egészen pontosan a bevitt kalóriamennyiség drámai fluktuációja komoly egészségkárosodáshoz vezethet – derült ki egy friss állatkísérletből. A Georgetown Egyetem tudósai azt mondják, hogy eredményeik betekintést nyújtanak a súlycsökkentő diéták hosszú távú hatásaiba, valamint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága miatti akaratlan kalóriacsökkenésbe. A legtöbb korábbi, embereken és állatokon végzett tanulmány a fogyás rövid távú hatásaira összpontosított, de keveset tudunk arról, hogy a jojódiéta hogyan befolyásolhatják a hosszú távú egészséget.

Ennek a szervednek sem tesz jót a jojódiéta

A kísérlethez a kutatók 16 patkányt két csoportra osztottak. Az egyik csoport normál mennyiségű táplálékot kapott a kutatás végéig, míg a másik csoport három ciklusban korlátozott diétát követett: a szokásos napi táplálékbevitel 60 százalékát egy hétig, amit három hét normál étrend követett. A vizsgálati időszak végén a kutatócsoport ultrahanggal mérte fel a patkányok szív- és veseműködését, vérvizsgálattal pedig az inzulinérzékenységet, amely a szervezet cukorfeldolgozási mértékét méri.

Azt találtuk, hogy azok az állatok, amelyek több hízási és fogyási cikluson mentek keresztül, a végén csökkent szív- és veseműködést tapasztaltak

– mondja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Aline de Souza. „Rosszabb volt az inzulinrezisztenciájuk is, ami a cukorbetegség egyik előjele lehet. Annak ellenére, hogy az állatok egészségesnek tűntek a hízás után, szívük és anyagcseréjük sokkal rosszabban működött, mint a nem jojódiétázó patkányoké.”

A kutatók szerint az eredmények közegészségügyi kérdéseket is felvetnek, például azt, hogy a koronavírus-járvány miatt karanténba kényszerült, az élelmiszerekhez kevésbé hozzájutó emberek nagyobb veszélyben vannak-e a szív- és érrendszeri, illetve metabolikus rendszert érintő betegségekre.

A kutatók úgy vélik, hogy a génexpresszióban a kalóriakorlátozás hatására bekövetkező változások megváltoztathatják a vérnyomást és az inzulin anyagcserét szabályozó biológiai utakat.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tartalom a fogyással kapcsolatban:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...