Jöhet a banán, ha fogyni szeretnék?

A fogyókúrás étrendből az elsők között szokás kizárni a banánt. Vajon jogos ez a lépés? Segít ez valamit?

Ha meg kéne neveznem azt az élelmiszert, amivel kapcsolatban a klienseim a legtöbbször teszik fel a kérdést: „Hizlal, vagy sem?”, akkor az egyértelműen a banán lenne. Vajon minek köszönhető, hogy ennyire ellentétes információk látnak róla újra és újra napvilágot? Vannak, akik még ünnep- , vagy "csalónapon" sem merik beilleszteni az étrendjükbe, mások pedig akár napi szinten fogyasztják. Mit tegyünk tehát, mivel járunk a legjobban?

A banán a banánfélék családjába tartozó, utóérő gyümölcs, ami valójában egy áltermés. Magas kálium- és magnéziumtartalmú, így kedvező hatással van szív- és érrendszerünk, izomzatunk állapotára. Könnyen emészthető, 100 grammonként 105 kalóriát tartalmaz, ami elsősorban a 24 grammnyi szénhidráttartalmából fakad. És ez az a tulajdonsága, ami miatt nagyon megosztja az embereket.

Tény, hogy a gyümölcsök között a banán szénhidráttartalma az egyik - ha nem a - legmagasabb, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fogyaszthatnánk. Egyetlen dolgot kell eszem előtt tartanunk: a mennyiséget.

Egy átlagos méretű banán 100-120 g között van, tehát ~115 kalóriát tartalmaz, ami akár önmagában is jó választás lehet tízóraira vagy uzsonnára például, hiszen ez kevesebb, mint egy nagyobb doboz gyümölcsjoghurt energiatartalma. Persze hiába a kedvező tápanyagösszetétel, ha a mennyiségekkel elszállunk – mint jellemzően más élelmiszerek esetében is - , hiszen a szükségleten felüli kalóriabevitel hosszú távon plusz kilókat eredményezhet.

Hogyan illeszthető be az étrendünkbe?

A banán:

  • feldobja a reggeli zabkásádat
  • az uzsonnára készített házi túrókrémet vagy joghurtot
  • a frissítő banános turmixokat, smoothie-kat ismindenki ismeri és szívesen fogyasztja
  • egészséges, cukormentes sütemények alapja is lehet

Banános zabkeksz

Jó ideje mindig összefutottam ezzel a recepttel, hát gondoltam kipróbálom. Igaz nem fűztem sok reményt hozzá, hisz szinte alig kell hozzá valami.  :) És tényleg finom. :) ...

Egyébként érdemes kihasználni magas szénhidráttartalmából fakadó édes ízét, hiszen akár az egészséges, akár a testtömegcsökkentő étrendben kiváló desszerthelyettesítő lehet. Ha épp édes ízt kívánunk, akkor sokkal jobban járunk egy banánnal, egy banános joghurttal, túrókrémmel, turmixszal, mint egy zacskó csokis keksszel vagy dobostortával.

Hogy azért említsek kerülendő banános fogásokat is, a kínai büfék népszerű desszertjeként felszolgált bő olajban sült, bundázott sült banánt, vagy az egészséges nasinak gondolt, magas zsírtartalmú banánchipset azért érdemes kerülni, bár ezekben a fogásokban sem a banánnal van a gond, hanem a megnövekedett zsírtartalommal.

Nem érdemes elfelejtkezni arról, hogy ha valaki túlsúllyal él, akkor annak hátterében jellemzően nem egy alapanyag vagy egy szokás, hanem több, étrendi és életmódbeli tényező áll. Attól, hogy egy-egy alapanyagot kiiktatunk az étrendünkből, még sem egészségesebbek, sem vékonyabbak nem leszünk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...