A görög manapság a joghurtok krémje, de nyugatról konkurenciát kaphat a hellén finomság. A svájci joghurt ugyanis krémesebb, tartalmasabb és még finomabb is.
A görög isten
A különböző ízesítésű görög joghurtok különösen krémes állaguk miatt lettek hamar népszerűek, és bár drágábbak, mint a kommersz joghurtok, de a különbség vitathatatlan. A joghurt eredetileg a török konyha remeke, a görögök ezt fejlesztették tovább, a hagyományosan juhtejből készült finomság a múlt század elején lett világszerte népszerű, a Franciaországba emigráló görögöknek hála. Manapság már juhtej helyett tehéntejből gyártják, különleges állagát annak köszönheti, hogy kivonják belőle a savót és a vizet.
NoSalty-tipp: A görög krémesebb és sűrűbb, mint más joghurtok, alacsony a laktóztartalma, ugyanakkor kiváló minőségű fehérjében és kalciumban roppant gazdag. Ezen felül a joghurt jó hatással van az emésztésre is, és ha a natúr verziót választod, a fogyókúrád sikerében is lényeges szerepet vállalhat.
A svájci csoda
A görög joghurt konkurenciája eredetileg a svájci Alpok égig érő hegycsúcsai között készült, mostanság már nagyüzemi körülmények között. A svájci ugyan lágyabb, mint a görög, de legalább olyan értékes kalcium- és proteinforrás. Elkészítéséhez a tehéntejet először felmelegítik, utána lehűtik, majd egy nagy tartályban keverik készre, így lesz az alpesi joghurt könnyebb, mint a mediterrán.
Joghurtból tortát! Legjobb joghurttorta-receptjeinkért kattints ide! >>
Így használd!
A natúr görög joghurt sütés-főzés közben sem veszít krémes állagából, így akár a kevésbé egészséges és tápláló tejfölt is kiválthatod sűrítésnél, habarásnál, de mártásokat, szószokat, mártogatósokat is ízesebbé tehetsz vele. A svájci joghurt, mivel hígabb és lágyabb, italokhoz, krémekhez, desszertekhez és hideg ételekhez illik inkább.