Joghurtrangadó: svájci vagy görög?

A görög manapság a joghurtok krémje, de nyugatról konkurenciát kaphat a hellén finomság. A svájci joghurt ugyanis krémesebb, tartalmasabb és még finomabb is.

A görög isten

A különböző ízesítésű görög joghurtok különösen krémes állaguk miatt lettek hamar népszerűek, és bár drágábbak, mint a kommersz joghurtok, de a különbség vitathatatlan. A joghurt eredetileg a török konyha remeke, a görögök ezt fejlesztették tovább, a hagyományosan juhtejből készült finomság a múlt század elején lett világszerte népszerű, a Franciaországba emigráló görögöknek hála. Manapság már juhtej helyett tehéntejből gyártják, különleges állagát annak köszönheti, hogy kivonják belőle a savót és a vizet.

Habkönnyű finomságok >>

NoSalty-tipp: A görög krémesebb és sűrűbb, mint más joghurtok, alacsony a laktóztartalma, ugyanakkor kiváló minőségű fehérjében és kalciumban roppant gazdag. Ezen felül a joghurt jó hatással van az emésztésre is, és ha a natúr verziót választod, a fogyókúrád sikerében is lényeges szerepet vállalhat.

A svájci csoda

A görög joghurt konkurenciája eredetileg a svájci Alpok égig érő hegycsúcsai között készült, mostanság már nagyüzemi körülmények között. A svájci ugyan lágyabb, mint a görög, de legalább olyan értékes kalcium- és proteinforrás. Elkészítéséhez a tehéntejet először felmelegítik, utána lehűtik, majd egy nagy tartályban keverik készre, így lesz az alpesi joghurt könnyebb, mint a mediterrán.

Joghurtból tortát! Legjobb joghurttorta-receptjeinkért kattints ide! >>

Így használd!

A natúr görög joghurt sütés-főzés közben sem veszít krémes állagából, így akár a kevésbé egészséges és tápláló tejfölt is kiválthatod sűrítésnél, habarásnál, de mártásokat, szószokat, mártogatósokat is ízesebbé tehetsz vele. A svájci joghurt, mivel hígabb és lágyabb, italokhoz, krémekhez, desszertekhez és hideg ételekhez illik inkább.

A palacsintának ezer arca van! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...