Jobb lett volna, ha fontosabb vagyok nekik, mint az alkohol

Szinte elképzelhetetlen, de vannak gyerekek, akik maguk kérik, hogy állami gondoskodásba kerüljenek. Szani azóta sem bánta meg döntését, amit tiniként hozott.

Szani 15 évesen került állami gondoskodásba. Korábban, legidősebb testvérként ő látta el az édesanya szerepét a családban. A szülők alkoholbetegek, albérletről albérletre költöztek, néha gyerekotthonban laktak, néha a szülőkkel. Végül a tini lánynak elege lett a vándorlásból, és ő kérte, hogy állami gondoskodásba kerüljön az egyik SOS Gyermekfaluba, ahol azoknak a gyerekeknek adnak otthont, akikről nem tudnak gondoskodni a szüleik. „Az SOS-ben azért volt jobb, mert háttérnyugalmat éreztem. Tudtad, hogy ide hazajöhetsz, hogy ide mindig hazajöhetsz, hogy ez már nem bizonytalan” – mondja a lány.

Szaninak sok idő kellett, hogy megtanulta, nem neki kell gondoskodnia testvéreiről, rábízhatja magát a nevelőanyjára, Marikára, és újra gyerek lehet. Szülei havonta egyszer látogatták, többször részegen mentek kapcsolattartásra. A fiatal lány úgy érezte, nincs miről beszélniük. „Jobb lett volna, ha fontosabb vagyok nekik, mint az alkohol” – mondja Szani, aki hiányolja, hogy a legnehezebb pillanatokban sem álltak mellette. Most az SOS Ifjúsági Házában él. Szobája fala tele van biztatásokkal, amiket magának írt, hogy legyen miért felkelnie, ha azt gondolja, épp semminek nincs értelme. A szegedi klinikán dolgozik ápolóként, mellette főiskolára jár. Mindene az egészségügy, az ápolás. Hajnalban kel, munka után és hétvégente tanul. És tele van reménnyel, akárcsak a többi SOS gyerek.

Segítsd az SOS Gyermekfalvak működését itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...