Erre figyelj, ha mézet vásárolsz a boltban

A téli időszakban valószínűleg sokkal többször kerül méz a kosarunkba. Nézzük, mire kell figyelnünk, ha ilyen terméket vásárolunk.

Fontos kérdéssel fordultak a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy milyen a jó méz, illetve vásárlóként mire érdemes igazán figyelni. A választ a Nébih közösségi oldalán osztották meg, a Házipatika pedig összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Erre figyelj, ha mézet vásárolsz a boltban

A lezárt üvegben lévő termék ízét, illatát sajnos nem tudjuk megállapítani, de a színe és az állaga önmagában is árulkodó lehet

– írta a Nébih. A jó méztől elvárjuk, hogy folyós legyen, ezért is ijedhetünk meg, ha kikristályosodik, pedig ez egy teljesen természetes folyamat, melynek mértéke – akárcsak a méz színárnyalata, az íze és illata – a nektárt adó növény típusától függ.

Magyarország egyik legkedveltebb mézfajtája az akácméz, mely általában világossárgás színű, kissé hígabb, kristályosodásra kevésbé hajlamos.

Azonban, ha erősen kikristályosodott »akácméz« feliratú termékkel találkozunk, vásárlóként okkal gyanakodhatunk arra, hogy valószínűleg repcemézzel kevert vagy keveredett akácméz lehet

A hársméznek sötétebb sárgás színe van, és kifejezetten hajlamos a kristályosodásra, ahogyan a napraforgóméz. Utóbbi például 100 százalékban is képes bekristályosodni, akár egy tömbbé is összeállhat télire.


Még több a mézről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...