A Bazilika mellett nyitott meg Budapest legújabb étterme a Tapassio, ahol olasz-magyar-spanyol séfgárda állított össze különleges tapas kínálatot és remélik, hogy a „minifogásokkal” az egymással osztozás örömét is átadják a hozzájuk érkezőknek. A tapas-kóstolásnál ugyanis kevés finomabb és szórakoztatóbb szokás létezik.
A Tapassio ötlete éveken át érlelődött, amíg a körülmények úgy hozták, hogy a két tulajdonos végre megvalósíthatta az elképzelését. Kártyás Mihály és Vermes Áron szakmai ismeretsége még húsz évvel ezelőtt kezdődött. Azóta a fővárosi éttermek krémjében gyűjtöttek tapasztalatokat, illetve külföldön: Áron évekig működtetett éttermet Barcelonában, itthon pedig a Hachapuri étterem vezetője volt. Mihály Cipruson illetve a Bermudákon élt évekig, míg itthon olyan, a gourmet közönség előtt jól ismert helyek működtetésében vett részt, mint a Kollázs, a Da Mario étterem. A nemzetközi kalandok a két szakember számára ugyanoda vezettek: minden vágyuk lett itthon is meghonosítani azt az étkezési kultúrát, amit elsősorban a mediterrán országokban tapasztaltak meg.
Hogy miről is beszélünk pontosan?
„A közös étkezés, a megosztás öröméről! A katalán közösségtől az arab világig mindenütt azt láttuk, hogy az asztalon lévő fogások közösen kerülnek elfogyasztásra, mindenki mindenből vehet. Nagyon szimpatikus számunkra ez az étkezési kultúra, amely már a módjából adódóan is közelíti azokat, akik az asztal mellett ülnek: legyen szó egy baráti körről, egy párról vagy akár üzlettársakról” – sorolja Vermes Áron.
A Hercegprímás utcában nyílt Tapassioban tehát természetes, hogy a fogásokat megosztjuk egymással: mindenki mindenbe belekóstol, osztozunk az ízélményen, együtt értékeljük az ételeket. Miért is érnénk be egy-egy fogással, ha akár tízfélét is végigkóstolhatunk?
Ízelítők különböző tájakról
Ám az emberközeli hozzáállás mellett van még egy cél, ami végig ott lebegett a két alapító szeme előtt: olyan tapas-étterem megvalósítására törekedtek, ami a maga nemében páratlan! Áron már Barcelonában is örömmel tapasztalta, hogy amikor magyaros fogásokat vezetett be fuzionális konyhájú éttermében, a helyiek épp olyan előszeretettel fogyasztották őket, mint a spanyol fogásokat. A Tapassio ötvözi a magyar, spanyol és olasz ízeket, de tervben van egyéb nemzeti konyhák ételeinek bemutatása is.
Kártyás Mihály azt meséli:
„A vendégek jelenleg 45 tapas közül választhatnak, ehhez jön még a desszertsor, és a kínálatunk csak egyre bővül. Van külön „magyar vacsora” menüsorunk, aminek köszönhetően a külföldi vendégek egyszerre 6-8 magyar specialitásból is ízelítőt kaphatnak. A merészebbeknek állítottuk össze a „Trust the chef” menüsort, ha ezt választják, teljességgel a séf ízlésére bízzák magukat”
Hamisítatlan Joselito sonka
Az étlapon helyet kap portói libamáj, tokaszalonnába göngyölt királyrák, patatas bravas, tőkehal, tengeri süllő, polip, Szent Jakab kagyló, spanyol sonka ízelítő, és még hosszan sorolhatnánk. Az Ibérico válogatás tálon kizárólag Joselito, a világ legjobbjának tartott cég termékei találhatók. A megalkuvás nélküli ragaszkodást a minőséghez jól mutatja például, hogy az étlapon nemcsak „sajttál” szerepel, de tételesen felsorolva melyek azok a sajtok amelyek kiválasztásra kerültek. A kínálatot különleges borsor egészíti ki, ahol a mindenki számára elérhetőtől a luxuskategóriáig bárki megtalálja a kedvére valót. Különösen büszkék a rendkívül hosszan érlelhető bio és természetes tételekre, a Lenkey illetve Malatinszky pincészetekből. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem akarnak mélyen a pénztárcájukba nyúlni: a hely kedvező árú, háromfogásos ebédmenüvel várja a déli órákban betérőket.
A Tapassio belső tere hangulatos, Enyvvári Péter díszlettervező kreativitását dicséri. Ismerősen csenghet a vezető séf, Alessandro Smanio neve is, hiszen korábban a TV2 Akadémia Itália c. műsorában láthattuk. A fogások minőségére pedig a színes, olasz-magyar-spanyol séfgárda mellett természetesen garanciát adnak az szezonális, minőségi alapanyagok is.
Ezeket olvastad már?
7-féle rántott hús a nagyvilágból - szerinted hol készítik a...
Szinte minden országnak a világon megvan a maga rántott húsa. A tökéletes fogás hol csirkéből, hol borjúból készül. Szerintetek melyik a legfinomabb?
Fenes GábrielVaddisznó és szarvasgomba a szőlődombok árnyékában – Gasztrobarangolások Itáliában 2....
Róma után a dimbes-dombos toszkán táj felé vesszük az utat, hogy megmutassuk, mitől olyan nagyszerű a régió egyébként egyszerű gasztronómiája!
Rosanics Petra5 ország, ahol halállal is végződhet az ételkiszállítás – Magyarország...
Az ételfutárkodás nem éppen veszélytelen foglalkozás, ha az ember mondjuk Londonban vagy Fokvárosban él. Itthon szerencsére biztonságban vannak azok, akik futárnak állnak.
Fenes GábrielElképesztő színek és igazi ízorgia egyetlen tálban – Kipróbáltuk Budapest...
Színes tálak, tartalmas, egészséges ételek, egzotikus hangulat és felejthetetlen ízélmények. Elmentünk Budapest első Hawaii éttermébe, az ONO Poké Bowl bárba.
Vass AdriennCímlapkép: Tapassio Kft.