Jó ég! Kimutatták, hogy szegény növények hallják, ahogy megeszik őket

Kutatók szerint a növények hallják a környezetük hangjait, és különböző védelmi mechanizmusokkal reagálnak - mondjuk arra is, ha éppen őket rágcsálják.  

A Missouri egyetem kutatói felfedezték, hogy amint bizonyos növények meghallják, ahogy a leveleiket hernyó rágcsálja, mustárolajat szabadítanak fel, ami elriasztja az élősködőt.

A mustárolaj-glikozidok főleg káposztafélékre (mustár, retek, torma, kerti zsázsa, brokkoli stb.) és hagymafélékre jellemzőek. Ezek a vegyületek kéntartalmuknak tulajdoníthatóan okozzák az erős, csípős ízt.

Korábban már vizsgálták, hogyan reagálnak a növények az akusztikára, a zenére, de ez a kutatás az első, ami saját környezetükkel kölcsönhatásban vizsgálta a növények védekező képességét.

Egy kísérletben növények egy csoportjának hernyók rágásának rezgéshangját játszották le, míg a másik csoportot csendben hagyták - miután rájuk engedték a hernyókat, a lézeres vizsgálat kimutatta, hogy az első csoport növényei jóval több mustárolajat termeltek, ami elijeszti a támadókat.

Külön érdekesség, hogy azok a növények, amelyeket mondjuk szél vagy más rovarok mozgásának rezgéseinek tettek ki - de valamelyest hasonló rezgéseknek, mint amit egy hernyó rágó mozgása kelt - , nem termeltek ilyen védekezésre való kemikáliát. A növények tehát képesek különbséget tenni a különféle vibrációk közt.

...ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

viaunilad

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk