A Missouri egyetem kutatói felfedezték, hogy amint bizonyos növények meghallják, ahogy a leveleiket hernyó rágcsálja, mustárolajat szabadítanak fel, ami elriasztja az élősködőt.
A mustárolaj-glikozidok főleg káposztafélékre (mustár, retek, torma, kerti zsázsa, brokkoli stb.) és hagymafélékre jellemzőek. Ezek a vegyületek kéntartalmuknak tulajdoníthatóan okozzák az erős, csípős ízt.
Korábban már vizsgálták, hogyan reagálnak a növények az akusztikára, a zenére, de ez a kutatás az első, ami saját környezetükkel kölcsönhatásban vizsgálta a növények védekező képességét.
Egy kísérletben növények egy csoportjának hernyók rágásának rezgéshangját játszották le, míg a másik csoportot csendben hagyták - miután rájuk engedték a hernyókat, a lézeres vizsgálat kimutatta, hogy az első csoport növényei jóval több mustárolajat termeltek, ami elijeszti a támadókat.
Külön érdekesség, hogy azok a növények, amelyeket mondjuk szél vagy más rovarok mozgásának rezgéseinek tettek ki - de valamelyest hasonló rezgéseknek, mint amit egy hernyó rágó mozgása kelt - , nem termeltek ilyen védekezésre való kemikáliát. A növények tehát képesek különbséget tenni a különféle vibrációk közt.
...ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Ha éretlen gyümölcsöt vettél, ezzel a pár trükkel meg is...
Ha éretlen gyümölcsöt vettél, ne ess kétségbe - miért is tennéd, most mindenféle trükköt mutatunk, amivel pikpakk éretté teheted őket!
Brecz Judit14 tényleg jópofa kis trükk a konyhádba
Megint egy trükkös cikk - konyhai trükkös. Praktikás. Okosságokkal és valóban hasznos tippekkel, amikről sanszos, hogy még te sem hallottál.
Brecz Judit18 tök egyszerű trükk, hogy zöldségeid és gyümölcseid frissek maradjanak
Éretlen avokádó? Csírázó krumpli? Gyorsan rohadó eper vagy banán? Mindenre van megoldás, ráadásul nevetségesen egyszerű!
Brecz JuditLehet, hogy láttatok már faragott gyümölcsöket, de ez a 14...
Csodaszép, lélegzetelállító, különleges, egyedi, finom, csipkeszerű - ezek jutottak róluk eszembe.
Brecz Juditviaunilad