3 furcsa trükk, amivel a legmakacsabb barna foltokat is eltüntetheted a JÉNAI táladról

Ha te is sokat használod sütéshez a jól bevált jénai tálat, bizonyára találkoztál már azokkal a sötétbarna szennyeződésekkel az edény peremén, fülénél, amelyeket sehogy sem lehet eltávolítani. Mutatunk három szokatlan módszert, amivel eltüntetheted az apró foltokat.

Sok oka van annak, miért érdemes jénai tálban sütni. Az edzett üveg egyenletesen oszlatja el a hőt, és meglehetősen jól megtartja azt, vagyis a tál a sütőből kivéve is meleg marad, egyenletesen süti át a húsokat és a zöldségeket is, arról nem beszélve, hogy az üvegedények általában elegánsabban néznek ki, mint ha mondjuk egy fém tepsit tennénk az asztalra.

Az üveg sokszor könnyebben tisztítható, mint a fém, egy kivétel azonban akad, nevezetesen azok a makacs, sárga és zsírfoltok, amelyek erős sikálással sem hajlandóak lemállani az üvegről. Mutatunk néhány trükköt, amivel könnyen eltüntetheted a szennyeződéseket a jénairól, ha már nem segít a mosogatószeres víz és a szivacs.

1. Kukoricakeményítő és ecet

Furcsának tűnhet, de ez a keverék tényleg hasznos a szennyeződések ellen. Keverj össze egy adag keményítőt ugyanannyi ecettel és vízzel, és máris kész a saját üvegtisztítód! Egy szivacs segítségével dörzsöld el a tisztítószert a szennyeződésen, várj pár percet, hogy az anyag feloldja a barna foltokat, majd sikáld le a koszt egy szempillantás alatt!

2. Fogkrém

Egy kis fogkrém nemcsak a sárga foltos fehér pólókra lehet gyógyír, de a sárga, zsíros szennyeződésekre is. Kenj egy kevés pasztát az üvegre lerakódott foltokra, és hagyj egy kis időt a csodának. Mosogatószeres szivaccsal mosd ki a tálat, és már készen is vagy!

3. Műfogsortisztító tabletta

Egy kicsit szokatlan megoldás, de a Thekitchn cikke szerint többen is esküsznek rá: az üvegedényhez adj hozzá egy kis forró vizet, dobj bele két-három műfogsortisztító tablettát, és hagyd az egészet állni néhány órát (vagy makacsabb foltok esetén egy éjszakán át). Azt beszélik, ugyanez a trükk működik a vécéknél is!


Ezek a takarítási tippek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...