Sok oka van annak, miért érdemes jénai tálban sütni. Az edzett üveg egyenletesen oszlatja el a hőt, és meglehetősen jól megtartja azt, vagyis a tál a sütőből kivéve is meleg marad, egyenletesen süti át a húsokat és a zöldségeket is, arról nem beszélve, hogy az üvegedények általában elegánsabban néznek ki, mint ha mondjuk egy fém tepsit tennénk az asztalra.
Az üveg sokszor könnyebben tisztítható, mint a fém, egy kivétel azonban akad, nevezetesen azok a makacs, sárga és zsírfoltok, amelyek erős sikálással sem hajlandóak lemállani az üvegről. Mutatunk néhány trükköt, amivel könnyen eltüntetheted a szennyeződéseket a jénairól, ha már nem segít a mosogatószeres víz és a szivacs.
1. Kukoricakeményítő és ecet
Furcsának tűnhet, de ez a keverék tényleg hasznos a szennyeződések ellen. Keverj össze egy adag keményítőt ugyanannyi ecettel és vízzel, és máris kész a saját üvegtisztítód! Egy szivacs segítségével dörzsöld el a tisztítószert a szennyeződésen, várj pár percet, hogy az anyag feloldja a barna foltokat, majd sikáld le a koszt egy szempillantás alatt!
2. Fogkrém
Egy kis fogkrém nemcsak a sárga foltos fehér pólókra lehet gyógyír, de a sárga, zsíros szennyeződésekre is. Kenj egy kevés pasztát az üvegre lerakódott foltokra, és hagyj egy kis időt a csodának. Mosogatószeres szivaccsal mosd ki a tálat, és már készen is vagy!
3. Műfogsortisztító tabletta
Egy kicsit szokatlan megoldás, de a Thekitchn cikke szerint többen is esküsznek rá: az üvegedényhez adj hozzá egy kis forró vizet, dobj bele két-három műfogsortisztító tablettát, és hagyd az egészet állni néhány órát (vagy makacsabb foltok esetén egy éjszakán át). Azt beszélik, ugyanez a trükk működik a vécéknél is!
Ezek a takarítási tippek is érdekelhetnek: