Kiderült, melyik bolti epres jégkrém a legjobb

Minél magasabb egy epres jégkrém gyümölcstartalma, annál szívesebben fogyasztjuk a nyári kánikulában. De mégis honnan tudhatnánk, melyik jeges desszert a legjobb választás? Bogarásszuk végig az összes termék leírását minél nagyobb gyümölcstartalom-százalékot keresve? A Tudatos Vásárlók Egyesülete segít nekünk a döntésben, legújabb tesztjükben részletes leírásokkal segít megtalálni a legfinomabb jégkrémet.

Tudatos Vásárlók Egyesülete 34 eper / epres / eperízű jégkrémet tesztelt, összetételük alapján. Elsősorban a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát vizsgálták, de emellett az aromák, emulgeálószerek és stabilizátorok jelenlétét is szemügyre vették, hiszen még ha ezek nem is jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük a termék minőségére nagyban utal.

Ebben a nagy hőségben jólesik egy kis jégkrémmel hűsíteni magunkat, és ha már kanalazgatjuk ezeket a csodákat jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mit is fogyasztunk pontosan. Ha épp nincs kedvünk, időnk, lehetőségünk otthon magunknak készíteni jégkrémet, vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk, hogy melyik jégkrémmel jár legjobban nemcsak az ízlelőbimbónk, de a szervezetünk is. Az pedig már tényleg csúcs, ha újrahasznosítható papír- vagy üvegcsomagolásban tudunk hozzájutni valamelyikhez. Most egy kattintással meg is tehetjük, hogy utánaolvasunk egy-egy termék összetevőinek. Nem kell sorba járni az összes boltot, mert a Tudatos Vásárlók jégkrém tesztje nem csak arról nyújt tájékoztatást, hogy milyen eredményt értek el az egyes termékek az említett kritériumok szerinti értékelés során, hanem a jégkrémek összetevőinek teljes listáját is feltünteti a tesztben szereplő termékeknél, így teljes és pontos információhoz juthatunk még boltba indulás előtt.

Első pillantásra nem is olyan könnyű eligazodni az elnevezésekben, és könnyen félrevezetnek minket a marketingfogások. Pedig a jégkrémekkel kapcsolatos, elég szigorú előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza.

A szabályzat alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15% gyümölcsöt kell tartalmazniuk. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Azt a terméket azonban, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. A szorbé (sorbet) pedig olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és legalább 25%-os gyümölcstartalommal rendelkezik.

A vizsgált termékeknél a gyártók általában megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál. Ezt elősegítendő a Tudatos Vásárlók Egyesülete most ajándékba adja legújabb jégkrém tesztjét a vásárlóknak.

Innen már tényleg csak egy kattintás, és te is megtudhatod, melyik a leggyümölcsösebb epres jégkrém, vagy melyik tartalmaz esetlegesen allergizáló anyagot (például szentjánoskenyérmag-liszt, guargumi), esetleg pálmaolajat. Külön öröm, hogy a lista elején két magyar fejlesztésű termék végzett, az All in food eper és az Anjuna eper&mangó jégkrémei, mindkettő papírdobozos kiszerelésben forgalmazva, ezzel tovább minimalizálva a környezetterhelést. És szerencsére mindkettő elérhető néhány nagyobb hagyományos boltláncban is.


Minden, amit a jégkrémekről tudni akartál:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...