Kiderült, melyik bolti epres jégkrém a legjobb

Minél magasabb egy epres jégkrém gyümölcstartalma, annál szívesebben fogyasztjuk a nyári kánikulában. De mégis honnan tudhatnánk, melyik jeges desszert a legjobb választás? Bogarásszuk végig az összes termék leírását minél nagyobb gyümölcstartalom-százalékot keresve? A Tudatos Vásárlók Egyesülete segít nekünk a döntésben, legújabb tesztjükben részletes leírásokkal segít megtalálni a legfinomabb jégkrémet.

Tudatos Vásárlók Egyesülete 34 eper / epres / eperízű jégkrémet tesztelt, összetételük alapján. Elsősorban a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát vizsgálták, de emellett az aromák, emulgeálószerek és stabilizátorok jelenlétét is szemügyre vették, hiszen még ha ezek nem is jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük a termék minőségére nagyban utal.

Ebben a nagy hőségben jólesik egy kis jégkrémmel hűsíteni magunkat, és ha már kanalazgatjuk ezeket a csodákat jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mit is fogyasztunk pontosan. Ha épp nincs kedvünk, időnk, lehetőségünk otthon magunknak készíteni jégkrémet, vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk, hogy melyik jégkrémmel jár legjobban nemcsak az ízlelőbimbónk, de a szervezetünk is. Az pedig már tényleg csúcs, ha újrahasznosítható papír- vagy üvegcsomagolásban tudunk hozzájutni valamelyikhez. Most egy kattintással meg is tehetjük, hogy utánaolvasunk egy-egy termék összetevőinek. Nem kell sorba járni az összes boltot, mert a Tudatos Vásárlók jégkrém tesztje nem csak arról nyújt tájékoztatást, hogy milyen eredményt értek el az egyes termékek az említett kritériumok szerinti értékelés során, hanem a jégkrémek összetevőinek teljes listáját is feltünteti a tesztben szereplő termékeknél, így teljes és pontos információhoz juthatunk még boltba indulás előtt.

Első pillantásra nem is olyan könnyű eligazodni az elnevezésekben, és könnyen félrevezetnek minket a marketingfogások. Pedig a jégkrémekkel kapcsolatos, elég szigorú előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza.

A szabályzat alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15% gyümölcsöt kell tartalmazniuk. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Azt a terméket azonban, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. A szorbé (sorbet) pedig olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és legalább 25%-os gyümölcstartalommal rendelkezik.

A vizsgált termékeknél a gyártók általában megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál. Ezt elősegítendő a Tudatos Vásárlók Egyesülete most ajándékba adja legújabb jégkrém tesztjét a vásárlóknak.

Innen már tényleg csak egy kattintás, és te is megtudhatod, melyik a leggyümölcsösebb epres jégkrém, vagy melyik tartalmaz esetlegesen allergizáló anyagot (például szentjánoskenyérmag-liszt, guargumi), esetleg pálmaolajat. Külön öröm, hogy a lista elején két magyar fejlesztésű termék végzett, az All in food eper és az Anjuna eper&mangó jégkrémei, mindkettő papírdobozos kiszerelésben forgalmazva, ezzel tovább minimalizálva a környezetterhelést. És szerencsére mindkettő elérhető néhány nagyobb hagyományos boltláncban is.


Minden, amit a jégkrémekről tudni akartál:

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek