Így lesz tökéletes állagú a jázminrizs

Az egyik legfinomabb, és árban is igencsak kiemelkedő rizsféle a jázminrizs, ezért több szempontból is fontos, hogy ha megfőzzük, tökéletes legyen. Lássuk a tippeket!

A rizsfőzés tudománya mondhatni örök problémaforrás: ismerünk olyat, aki flambíroz, sous-vide-ál, posíroz, a rizsfőzést azonban, ha teheti, elkerüli. Vagy leég, vagy kemény marad, vagy szottyos lesz, vagy túl pergő, és bár mindenki hozza a nagyitól vagy anyától hozott technikákat, legtöbbször mégis becsúszik valami baki a folyamatba. Átmossuk? Lepirítsuk olajon? A sima fehérrizshez valóban több (dupla mennyiségű) víz kell, mint a basmatihoz vagy a jázminhoz, melyekhez csupán másfeles az ajánlott vízmennyiség?

Rizsköreteket itt találtok!

Most az utóbbi, azaz az illatos jázminrizs főzéséhez hoztunk pár tippet, hogy mindig szuper állagú legyen!

Így főzd tökéletesre a jázminrizst

3 hozzávalóra lesz szükség: vízre az átmosáshoz és a főzéshez, sóra (ízlés szerint) és persze jázminrizsre (a hosszúszenű a legismertebb fajtája, most erről lesz szó).

1.) Öblítsük le párszor friss vízzel a nyers rizst, amíg azt nem látjuk, hogy szinte átlátszó a víz, azaz lemosódott róla a keményítő.

2.) Tegyük fel a tűzhelyre a rizst, és forraljuk fel másfélszeres vízben.

3.) Fedjük le forrás után az edényt, vegyük kislángra, és így főzzük puhára a rizsünket. Ez kb. 15 perc.

4.) A fedőt hagyjuk rajta, és pároljuk kicsit a gőz alatt azután is, hogy lezártuk a lángot, kb. tíz percig.

Tipp: víz helyett használhatunk alaplevet is, hogy ízesebb legyen a rizsünk! Elektromos főzőedényben és rizsfőzőben is készíthetjük.

Jázminrizsből készüljenek mondjuk ők:

Csirkés Chop Suey

Könnyen variálható, maradékmentő, "kínai" rizses hús, rengeteg zöldséggel, csirkével és egy szuper szósszal!

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...