A rizsfőzés tudománya mondhatni örök problémaforrás: ismerünk olyat, aki flambíroz, sous-vide-ál, posíroz, a rizsfőzést azonban, ha teheti, elkerüli. Vagy leég, vagy kemény marad, vagy szottyos lesz, vagy túl pergő, és bár mindenki hozza a nagyitól vagy anyától hozott technikákat, legtöbbször mégis becsúszik valami baki a folyamatba. Átmossuk? Lepirítsuk olajon? A sima fehérrizshez valóban több (dupla mennyiségű) víz kell, mint a basmatihoz vagy a jázminhoz, melyekhez csupán másfeles az ajánlott vízmennyiség?
Most az utóbbi, azaz az illatos jázminrizs főzéséhez hoztunk pár tippet, hogy mindig szuper állagú legyen!
Így főzd tökéletesre a jázminrizst
3 hozzávalóra lesz szükség: vízre az átmosáshoz és a főzéshez, sóra (ízlés szerint) és persze jázminrizsre (a hosszúszenű a legismertebb fajtája, most erről lesz szó).
1.) Öblítsük le párszor friss vízzel a nyers rizst, amíg azt nem látjuk, hogy szinte átlátszó a víz, azaz lemosódott róla a keményítő.
2.) Tegyük fel a tűzhelyre a rizst, és forraljuk fel másfélszeres vízben.
3.) Fedjük le forrás után az edényt, vegyük kislángra, és így főzzük puhára a rizsünket. Ez kb. 15 perc.
4.) A fedőt hagyjuk rajta, és pároljuk kicsit a gőz alatt azután is, hogy lezártuk a lángot, kb. tíz percig.
Tipp: víz helyett használhatunk alaplevet is, hogy ízesebb legyen a rizsünk! Elektromos főzőedényben és rizsfőzőben is készíthetjük.
Jázminrizsből készüljenek mondjuk ők:
Még több konyhai tipp: