A japánok nyers fogásai eddig is furák voltak, na de ez?

Éhes vagy? Látom a szemeden, hogy ennél valami finomat, mondjuk egy kis csirke sashimit? Jól gondolod, ez egy szusiféle. Nyers csirkéből. Szalmonella, eljött a te időd!

Új őrület rázta meg Japánt! Nyers csirkés szusit árulnak az éttermek.

Hiszed vagy sem, amerikai és japán éttermek már felszolgálják ezt a különlegességet, és sikeresnek is nevezhetőek ezek a legkevésbé sem ínycsiklandónak tűnő nyers csirkeszeletkék.
Persze nem kell atomfizikusnak lenni, ahhoz, hogy eszedbe jusson, mi a helyzet a szalmonellával. Tökéletes kérdés, barátom.
Megmagyarázom, hogy a nyers csirkét készítő éttermek, hogyan óvják a vendégeket a baktériumoktól:
  • Tisztítás: Először is a séfek kezet mosnak. Mondjuk nem értem, ezt miért kell külön kiemelni, nem tök egyértelmű? Meleg szappanos vízzel 20 percig mosnak kezet, mintha műtétre készülnének.
  • Szeparálás: Mindenkoszt el kell távolítani a környezetből, a csirkén lévőt is.
  • Főzés: Ne zárd be a cikket, ettől még nyers marad a csirke! A baktériumok megöléséhez fel kell melegítsék a húst 73.8 tized fokosra, ezért főzik egy kicsit.
  • Hűtés: A főzős procedúra utángyorsan behűtik.
Nemcsak a szalmonella az egyetlen betegség, amit a nyers csirke okozhat. A húsban sokféle baktérium található: Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Enterococcus, Staphylococcus aureus és Listeria monocytogenes. Ezek a bacik nem pusztulnak el egy kis főzéstől, és evés után 72 óra elteltével is okozhatnak hányingert, hányást és hasi görcsöket, nem ritkán lázat is.
Azt hiszem bátran kijelentem, hogy nem hiszek Marc Murphy amerikai séfnek, aki Twitter bejegyzésében ízletesnek titulálta a nyers szárnyast:
https://twitter.com/chefmarcmurphy/status/823873775582126080
A halakban és a marhahúsban ezerszer kevesebb a baktérium, mint a disznóban és a csirkében. Persze ez a különleges sushi leginkább csirkemellből készül, és ebban nincsen annyi baktérium, mint mondjuk a belekben, de akkor sem leszel teljes biztonságban. Hogy beteg leszel-e ha csirke sahimit eszel? Nem lehet tudni.

Orosz csirke rulettet játszol!

Mondjuk attól sem leszel feltétlenül beteg, ha beleiszol egy WC-be, de azért nem kell próbálgatni. Nagyon jó dolog a szusi és a sashimi is, csak nem csirkéből! Vázolom:

(via: FOOD&WINE)

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!