Cuki, hordozható miniboltokkal harcolnak az élelmiszerpazarlás ellen Japánban

Az élelmiszerpazarlás a modern társadalmak egyik legégetőbb problémája, Japánban pedig egy igencsak kedves, mutatós és innovatív módszerrel igyekeznek megelőzni a minőségi élelmiszerek idő előtt történő szemétbejutását.

A legtöbb fejlett országban az élelmiszereknek komoly vizsgán kell átmenniük ahhoz, hogy a boltokba juthassanak: meg kell felelniük a szállítási szabványoknak, de a formáknak és a méreteknek is egy adott szabályrendszerhez kell igazodniuk ahhoz, hogy az adott termékek forgalmazhatóak legyenek. Ahogy sok más helyen, Japánban is előfordul, hogy bizonyos szállítmányok mértékét korlátozzák azért, hogy megakadályozzák a különösen nagy termés miatt az árak csökkenését. Az ilyen típusú korlátozások miatt sok élelmiszer vész kárba és kerül kidobásra még azelőtt, hogy minőségük megromlana.

Fotó: Akihiro Yoshida

Hogy ezek a termékek se essenek az élelmiszerpazarlás áldozatául, a japán Nendo dizájn stúdió olyan mini, hordozható piacokat tervezett meg, amelyeket bárki használhat, akinek eladásra kínált, de nem a hivatalos szabványoknak megfelelő zöldségei, gyümölcsei vannak elfekvőben.

Fotó: Akihiro Yoshida

A Sokszínű vidék oldalán megjelent cikk szerint a tervezők ezzel az innovatív megoldással szeretnék segíteni a gazdákat a többlettermékek értékesítésében.

A hordozható, polcokkal felszerelt miniboltokat három különböző méretben lehet megvásárolni, nagyjából 10 perc alatt össze lehet őket rakni, és szinte bárhova ki lehet őket állítani a homokzsákkal tölthető stabil alapnak köszönhetően.

Fotó: Akihiro Yoshida

A Nendo standok polcai állíthatóak, a tervezésnél pedig azt is figyelembe vették, hogy a termelő nem lehet mindig jelen az eladásnál: erre az esetre egy kis dobozt helyeztek a szerkezetre, melynek segítségével a vásárló nem csak készpénzben,de egy QR-kódnak köszönhetően akár interneten keresztül is fizethet a megvásárolt termékekért.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek