Cuki, hordozható miniboltokkal harcolnak az élelmiszerpazarlás ellen Japánban

Az élelmiszerpazarlás a modern társadalmak egyik legégetőbb problémája, Japánban pedig egy igencsak kedves, mutatós és innovatív módszerrel igyekeznek megelőzni a minőségi élelmiszerek idő előtt történő szemétbejutását.

A legtöbb fejlett országban az élelmiszereknek komoly vizsgán kell átmenniük ahhoz, hogy a boltokba juthassanak: meg kell felelniük a szállítási szabványoknak, de a formáknak és a méreteknek is egy adott szabályrendszerhez kell igazodniuk ahhoz, hogy az adott termékek forgalmazhatóak legyenek. Ahogy sok más helyen, Japánban is előfordul, hogy bizonyos szállítmányok mértékét korlátozzák azért, hogy megakadályozzák a különösen nagy termés miatt az árak csökkenését. Az ilyen típusú korlátozások miatt sok élelmiszer vész kárba és kerül kidobásra még azelőtt, hogy minőségük megromlana.

Fotó: Akihiro Yoshida

Hogy ezek a termékek se essenek az élelmiszerpazarlás áldozatául, a japán Nendo dizájn stúdió olyan mini, hordozható piacokat tervezett meg, amelyeket bárki használhat, akinek eladásra kínált, de nem a hivatalos szabványoknak megfelelő zöldségei, gyümölcsei vannak elfekvőben.

Fotó: Akihiro Yoshida

A Sokszínű vidék oldalán megjelent cikk szerint a tervezők ezzel az innovatív megoldással szeretnék segíteni a gazdákat a többlettermékek értékesítésében.

A hordozható, polcokkal felszerelt miniboltokat három különböző méretben lehet megvásárolni, nagyjából 10 perc alatt össze lehet őket rakni, és szinte bárhova ki lehet őket állítani a homokzsákkal tölthető stabil alapnak köszönhetően.

Fotó: Akihiro Yoshida

A Nendo standok polcai állíthatóak, a tervezésnél pedig azt is figyelembe vették, hogy a termelő nem lehet mindig jelen az eladásnál: erre az esetre egy kis dobozt helyeztek a szerkezetre, melynek segítségével a vásárló nem csak készpénzben,de egy QR-kódnak köszönhetően akár interneten keresztül is fizethet a megvásárolt termékekért.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...