Japán cukorszoborművészet, az Amezaiku - így kell gyönyörű japán aranyhalat faragni rizsszirupból

Ősi művészet, amit néhány lelkes elhivatott mester mai napig művel Japánban - ez az Amezaiku. Csodás apróságok rizsszirupból faragva, öt perc alatt!

Japánban évszázadokon keresztül látványosságszámba ment az úgynevezett Amezaiku-készítés mestersége. A gyerekek és felnőttek tátott szájjal nézték a mestert, aki szabad kézzel formázta meg szemük előtt a gyönyörű, átlátszó, állat (legtöbbször aranyhal) formájú, forró rizsszirupból készült, pálcikára tűzött "cukorkaszobrokat".

Egy tradicionális japán aranyhal

A levegőn nagyon gyorsan szilárduló szirup megformázására egyébként nincs sok idő - mielőtt megkeményedne, apró vágószerszámokkal, kisollóval alakítják ki az állatka testét, lábait, füleit, stb. Körülbelül 5 perc alatt!

A videón szereplő srác Shinri Tezuka, 27 éves, és Ameizaiku-mester. Nem gyakori, hogy ilyen fiatalon űzze valaki ezt az amúgy 1600-as évekig datálódó ősi japán mesterséget, sőt, Tezuka elmondása szerint annyira kevesen vannak manapság, akik értenek hozzá, hogy ő maga autodidakta módon tanulta meg. Ahogy meséli, az övével együtt csak két olyan műhely van Tokióban, ahol Amezaikuval foglalkoznak.

Nézzétek meg a rövid videót:

A leggyakoribb kérés az aranyhal, de készít békát, sárkányt, egeret, tehenet, tigrist, vagy akár kutyát, macskát is. Munkáját a japán kultúra részének tekinti, és reméli, sokáig fennmarad még. Mi is reméljük.

Nézzétek a képeket:

Polip, aranyhal, kígyó, tintahal
Ebihal, béka
Egy újabb gyönyörű aranyhal
Az alkotó folyamat
Tündéri miniatűr szobrocskák
Hal szemből

Ezt láttad már az ízHUSZÁRon?

Suzanne Saroff vizespoharak mögül fotózza az eltorzult ételeket - és mi odáig vagyunk

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...