Japán cukorszoborművészet, az Amezaiku - így kell gyönyörű japán aranyhalat faragni rizsszirupból

Ősi művészet, amit néhány lelkes elhivatott mester mai napig művel Japánban - ez az Amezaiku. Csodás apróságok rizsszirupból faragva, öt perc alatt!

Japánban évszázadokon keresztül látványosságszámba ment az úgynevezett Amezaiku-készítés mestersége. A gyerekek és felnőttek tátott szájjal nézték a mestert, aki szabad kézzel formázta meg szemük előtt a gyönyörű, átlátszó, állat (legtöbbször aranyhal) formájú, forró rizsszirupból készült, pálcikára tűzött "cukorkaszobrokat".

Egy tradicionális japán aranyhal

A levegőn nagyon gyorsan szilárduló szirup megformázására egyébként nincs sok idő - mielőtt megkeményedne, apró vágószerszámokkal, kisollóval alakítják ki az állatka testét, lábait, füleit, stb. Körülbelül 5 perc alatt!

A videón szereplő srác Shinri Tezuka, 27 éves, és Ameizaiku-mester. Nem gyakori, hogy ilyen fiatalon űzze valaki ezt az amúgy 1600-as évekig datálódó ősi japán mesterséget, sőt, Tezuka elmondása szerint annyira kevesen vannak manapság, akik értenek hozzá, hogy ő maga autodidakta módon tanulta meg. Ahogy meséli, az övével együtt csak két olyan műhely van Tokióban, ahol Amezaikuval foglalkoznak.

Nézzétek meg a rövid videót:

A leggyakoribb kérés az aranyhal, de készít békát, sárkányt, egeret, tehenet, tigrist, vagy akár kutyát, macskát is. Munkáját a japán kultúra részének tekinti, és reméli, sokáig fennmarad még. Mi is reméljük.

Nézzétek a képeket:

Polip, aranyhal, kígyó, tintahal
Ebihal, béka
Egy újabb gyönyörű aranyhal
Az alkotó folyamat
Tündéri miniatűr szobrocskák
Hal szemből

Ezt láttad már az ízHUSZÁRon?

Suzanne Saroff vizespoharak mögül fotózza az eltorzult ételeket - és mi odáig vagyunk

via

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!