Az új év is remek gasztroeseményeket tartogat számotokra, és ki ne akarna új ízélményekkel gazdagodni 2025-ben? A január sem lesz unalmas, ugyanis országszerte várnak a disznotorosok, kolbászfesztiválok, borvacsorák és Vince-nap alkalmából szervezett gasztronómiai kirándulások.
Kattints a galériára, és ismerkedj meg a januári gasztroprogramokkal!
Kolbásztusa, tepertőfesztivál és Vince-nap adja a januári programok legfinomabb falatjait
Ecseri Böllérfesztivál - január 11.
Januárban szinte minden hétvégére találunk egy-egy disznótorost, így aki nagy rajongója a malacfalatoknak, annak biztosan ott a helye Ecseren. Január 11-én itt nem csak kóstolni, hanem versenybe szállni is lehet hagyományos disznótoros-ételekkel, mint a toros leves, hagymás vér, hurka, toros káposzta, kolbász és pecsenye, de még forralt borral és fogópálinkával is lehet nevezni. Kóstolójegy ellenében pedig az elkészült ételekből is lehet fogyasztani.
További infó itt.
Gödi Kolbásztusa - január 18.
2025-ben második alkalommal rendezik meg a Gödi Kolbásztusa kolbásztöltő-versenyt és fesztivált, ahol a résztvevők csapatokba rendeződve mérhetik össze tudásukat a kolbászkészítés terén. A versenyen fogópálinkák és sós sütemények is megmérkőznek, amiknek sorsáról szakmai zsűri dönt. A csapatoknak annyi ételt kell készíteniük, hogy összesen 100 adag ételt lehessen tálalni, amit kóstolójegy kiváltása után bárki fogyaszthat.
A részleteket itt találod.
Kép forrása.
Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Fesztivál - január 18.
A Görömbölyi Borbarátok Egyesülete minden évben megrendezi az eseményt, amely a forralt bor és a töpörtyű szerelmeseit szólítja meg elsősorban. A helyi forralt borokkal nehéz betelni, amiknél már csak a tradicionális disznótoros ételek jelentenek teljesebb ízélményt. A gyerekeket játszóház és különböző programok várják, amíg a szülők koccintanak.
További részletek az eseményről itt.
Kép forrása.
Hartai Kolbászfesztivál - január 18.
A Hartai Kolbászfesztivál Bács-Kiskun megye egyik kiemelkedő téli eseménye. Annak, aki szeret enni-inni, legfőképp disznótoros ételeket, annak itt a helye! Az esemény szervezői keresik a Harta Kolbásza cím győztesét is, így aki érzi magában a kolbásztöltési és sütési kedvet, az ne habozzon jelentkezni.
Részletek itt.
Patai Bor & Tor Fesztivál - január 25.
Egy igazán autentikus diszótorosban lehet részünk, ha január utolsó szombatján Gyöngyöspatára látogatunk. Főszerepben a helyi borok és a disznótoros ételek hagyományai, köztük hurka, kolbász, frissen sült töpörtyű, zsíros deszka lilahagymával, toroskáposzta, patai rezgős rétes, forró tea és pálinkakóstoló az, amire biztosan számíthatunk, de lesz disznóvágás-bemutató, kézműves vásár és élő zene is.
Az eseményről még több infó itt.
Kép forrása.
Vince-nap Balatonlelle - január 25.
Az ezerarcú Balatonra nemcsak a nyári iőszakban érdemes ellátogatni, hiszen télen is mesés látványt nyújt. Ráadásul ebben a szezonban is bőven akad program, ami feldobja a szürke napokat. A balatonlellei Pócz Pincészetben disznótoros-reggelivel, Vince-napi vesszőzéssel és disznóvágással, forró italokkal és rengeteg meglepetéssel várják az érdeklődőket.
Az esemény részleteit itt találod.
Prés Borvacsora - január
A tokaji Prés Borbár és Borszaküzlet minden hétfőn, szerdán és pénteken borvacsorával várja vendégeit. A három fogásos vacsora keretében a leves, főétel és desszert mellett 5 tételes borsor kerül felszolgálásra a hegyaljai borok legjei közül. Finom falatok és még finomabb kortyok kíséretében tölthetünk egy hangulatos estét kedvesünkkel, a város legnagyobb kínálatával rendelkező borbárjában.
További részletek az eseményről itt.
Kép forrása.
Hogyan süssünk disznótorost
Számos praktika keletkezett a kidurranás mentes hurkasütés rejtelmeiről, de vajon mi bizonyul valóban bombabiztosnak? Kipróbáltunk mi is jó néhány tippet és trükköt, és most ...
Gyümölcsös-fűszeres forralt bor
A fagyos téli hónapok és az ünnepi készülődés elképzelhetetlen forralt bor nélkül, amit házilag is érdemes elkészíteni. Az otthoni verzió előnye a költséghatékonyság mellett, ...
Véreshurkás skót tojás
Oké, lehet hogy nem parmezános polentával kellene tálalni, mert így elég durva kaja, de salátával, vagy kihűlve karikára szeletelve szendvicsnek isteni! Egy dologra kell nagyon figyelnünk, ...
Még több érdekesség, hír és okosság neked: