Januártól komoly bezárási hullámra kell számítani

Könnyedén előfordulhat, hogy a jövő év elején rengeteg étterem fogja bezárni a kapuit a tízszeres energiaár-emelkedés miatt.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke attól tart, hogy 2023 januárjában rengeteg étterem dönt majd a bezárás mellett. „Nincs az az agyafúrt üzleti modell, amellyel egy tízszeres gázáremelkedést ki lehet küszöbölni” – mondta a növekedés.hu-nak a szakértő.

Januártól komoly bezárási hullámra kell számítani

Ez egy merőben más krízis, mint amit a koronavírus-pandémia idején éltünk meg. A járvány alatt ugyan nyolc hónapig az éttermeknek zárva kellett tartaniuk, viszont a gazdaság ettől még tudott pörögni. Ahogy feloldódtak a korlátozások az emberek vissza is tértek a vendéglátóhelyekre. Most viszont egy olyan válság közeledik, amelynél úgy fog csökkenni a vásárlóerő, hogy közben az alapanyagárak is emelkednek

– hívta fel a figyelmet Kovács László.

Bár már sok helyen most is látszódik a visszaesés, egyelőre még van pénze a magyaroknak a szakértő szerint, így a turizmus is viszonylag élénk. A nyugati vendégek is szívesen látogatnak el hazánkba a gyenge forint miatt egyedül a távol-keleti és az amerikai látogatók maradnak el, mivel ők azt gondolják, hogy Magyarország túl közel van a háborús övezethez.

A válság mindenkit érinteni fog, a kiadások ugyanis általánosan emelkednek. A cukrászdák, a pékségek és a sütödék költségeinek 30 százalékát az energiakiadások teszik ki. Azok a vendéglátóhelyek, melyek nem tudják áthárítani a vásárlókra a többletköltségeket, azok be fognak zárni.

A vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni. Ezt az esztendőt a túlnyomó többség még végig akarja csinálni. Már csak azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Sokan az év végi forgalomból akarnak tartalékot képezni

– magyarázta a szakértő.

Az év első két hónapjában igencsak visszaesik a forgalma a vendéglátóhelyeknek, így valószínűleg ebben az időszakban húzzák majd le a rolót. Ahhoz a szakember szerint mindenképpen állami segítség kell majd, hogy ez a bezárás csupán ideiglenes legyen.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...