Jane Austen receptjei, avagy vacsora Mr Darcy-val!

Odavagyok Jane Austen-ért, szinte falom a könyveit, sőt már az ételeit is! Pen Vogler ugyanis összegyűjtötte azokat az étkeket, melyeket Austen megemlít könyveiben.

"Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön” - állítja Vogler. Sajnos a regényekben nem igazán kapunk pontos leírást az ételek elkészítési módjáról vagy hozzávalóiról, Vogler azonban hálisten rekonstruálta a recepteket Jane Austen helyett, illetve helyettünk is.

Dinner with Mr Darcy - Vagyis vacsora Darcy-val!

Úgy gondolom, Mr Darcy-t senkinek nem kell bemutatnunk, Pen Vogler-t illetve szerzeményét azonban annál inkább. Vogler szerkeszti többek közt a Penguin Great food sorozatát is. Elmondása szerint kicsit sem esett nehezére a könyvek, illetve Austen leveleinek újraolvasása, minden gasztrohivatkozásra lecsapott, majd kissé átdolgozta ezeket az autentikus ételeket, hogy a mai modern világban is helytállhassanak.

Az ételeken keresztül sok mindent megtudhatunk egy családról, az emberi kapcsolatokról, és a családtagok érzéseiről.

Olvashatunk például Charlott Luttrer-ről, aki testvére esküvőjére sütött-főzött, miközben a vőlegény balesetet szenvedett, de ő csak arra tudott gondolni, hogy mi lesz ezzel a rengeteg étellel… De szerepet kap a könyvben a Mansfield Park-ból ismert sült alma, a Büszkeség és balítélet fehér levese, Elizabeth Bennet raguja, Emma és Mr Woodhouse hipochondria- és szorongás elleni kosztja, de még tojás- és zabkása diéta is.

Ezek mellett pontos korrajzot is kaphatunk az akkori alapanyagokról, az ételek tárolásáról és az akkoriban használatos fűszerekről egyaránt. Érdekesség, hogy a könyvet tudatosan úgy állították össze, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokat használtak a korabeli ételekhez, így elkészítésük senkinek nem okozhat különösebb gondot.

A könyv szerkesztése folyamán Pen forrásai között szerepelt Hannah Glasse és Delia Smith 18. századi, első kereskedelemben is kapható szakácskönyve, a The Art of Cookery(1747), amely elsősorban a középosztálybeli családok számára íródott, titkos fegyvere azonban mégis Austen legjobb barátjának, Martha Lloydnak receptkönyve volt, aki az Austen-család és a baráti kör receptjeit gyűjtötte össze.

Tudtad?

1809–től Jane nővérei, Cassandra, Martha és Mrs Austen Chawton-ban éltek együtt életük végéig.

Cikkünk következő részében további részleteket tudhattok meg a könyvről, sőt el is készítünk belőle egy-egy finomságot Nektek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...