Jane Austen receptjei, avagy vacsora Mr Darcy-val!

Odavagyok Jane Austen-ért, szinte falom a könyveit, sőt már az ételeit is! Pen Vogler ugyanis összegyűjtötte azokat az étkeket, melyeket Austen megemlít könyveiben.

"Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön” - állítja Vogler. Sajnos a regényekben nem igazán kapunk pontos leírást az ételek elkészítési módjáról vagy hozzávalóiról, Vogler azonban hálisten rekonstruálta a recepteket Jane Austen helyett, illetve helyettünk is.

Dinner with Mr Darcy - Vagyis vacsora Darcy-val!

Úgy gondolom, Mr Darcy-t senkinek nem kell bemutatnunk, Pen Vogler-t illetve szerzeményét azonban annál inkább. Vogler szerkeszti többek közt a Penguin Great food sorozatát is. Elmondása szerint kicsit sem esett nehezére a könyvek, illetve Austen leveleinek újraolvasása, minden gasztrohivatkozásra lecsapott, majd kissé átdolgozta ezeket az autentikus ételeket, hogy a mai modern világban is helytállhassanak.

Az ételeken keresztül sok mindent megtudhatunk egy családról, az emberi kapcsolatokról, és a családtagok érzéseiről.

Olvashatunk például Charlott Luttrer-ről, aki testvére esküvőjére sütött-főzött, miközben a vőlegény balesetet szenvedett, de ő csak arra tudott gondolni, hogy mi lesz ezzel a rengeteg étellel… De szerepet kap a könyvben a Mansfield Park-ból ismert sült alma, a Büszkeség és balítélet fehér levese, Elizabeth Bennet raguja, Emma és Mr Woodhouse hipochondria- és szorongás elleni kosztja, de még tojás- és zabkása diéta is.

Ezek mellett pontos korrajzot is kaphatunk az akkori alapanyagokról, az ételek tárolásáról és az akkoriban használatos fűszerekről egyaránt. Érdekesség, hogy a könyvet tudatosan úgy állították össze, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokat használtak a korabeli ételekhez, így elkészítésük senkinek nem okozhat különösebb gondot.

A könyv szerkesztése folyamán Pen forrásai között szerepelt Hannah Glasse és Delia Smith 18. századi, első kereskedelemben is kapható szakácskönyve, a The Art of Cookery(1747), amely elsősorban a középosztálybeli családok számára íródott, titkos fegyvere azonban mégis Austen legjobb barátjának, Martha Lloydnak receptkönyve volt, aki az Austen-család és a baráti kör receptjeit gyűjtötte össze.

Tudtad?

1809–től Jane nővérei, Cassandra, Martha és Mrs Austen Chawton-ban éltek együtt életük végéig.

Cikkünk következő részében további részleteket tudhattok meg a könyvről, sőt el is készítünk belőle egy-egy finomságot Nektek!

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!