Jamie Oliver őszinte vallomása diszlexiájáról és a főzésről

Jamie Oliver az egyik lenépszerűbb és legsokrétűbb személyiség a gasztronómiában, számos könyv szerzője, mostantól pedig már gyerekkönyvíróként is számon kell tartanunk. Az új kötet kapcsán őszintén vallott diszlexiájáról, és hogy milyen fontos helyet foglal el életében a főzés.

Jamie Oliver, aki nemrég újította meg házassági fogadalmát feleségével, Joolsszal, új gyerekkönyve kapcsán adott interjújában őszintén beszélt arról, hogy miként „mentette meg" a főzés az életét a diszlexiával való mindennapi küzdelmei során gyerekként.

Jamie Oliver őszinte vallomása diszlexiájáról és a főzésről, fotó: Tristan Fewings/Getty Images

A 47 éves sztárszakács a The Sunnak adott interjújában felidézte, hogy mennyire nehéz volt számára az iskola diszlexiájából kifolyólag. A nehéz időkben a főzés jelentette számára a mentőövet: „A főzés valóban megmentette az életemet, nélküle teljesen nyomorultul éreztem volna magam."

Jamie azt is elmondta, hogy egészen 35 éves koráig nem olvasott regényt, amikor is a kezébe került Suzanne Collins Éhezők viadala-trilógiájának Futótűz című kötete. felidézte, hogy gyerekként hiába szerette a történeteket, maga nem tudott olvasni, de nem azért, mert lusta vagy buta lett volna, egyszerűen képtelen volt rá. Annak ellenére, hogy Jamie nehezen olvasott, szerette volna átadni a mesék iránti szeretetét öt gyermekének, a 21 éves Poppynak, a 20 éves Daisynek, a 14 éves Petalnak, a 12 éves Buddy-nak és a hatéves River-nek, így született meg a Billy és az óriás kaland című könyv.

Mindig is igyekeztem a lehető leggyakrabban lefektetni a gyerekeket, és olvasni nekik. Néhány évvel ezelőtt eljutottunk oda, hogy az ő olvasásuk jobb volt, mint az enyém, ezért megkértek, hogy találjak ki egy történetet a fejemből, amit meg is tettem

– mesélte a sztárszakács.

„A Jamie-re jellemző módon azonban elfelejtettem, hogy hol tartok, ezért elkezdtem a történeteimet a telefonomra rögzíteni." A pandémia alatt Jamie azt a kihívást tűzte ki maga elé, hogy napi 15 percet szentel „annak, amitől a legjobban félek" – a szavaknak.

A következő időszakban titokban leírta a rögzített meséket, és csak hónapokkal később közölte csapatával, hogy egy új könyvön dolgozik – gyerekeknek. Négy év munkájának gyümölcse, az április közepén megjelent könyv, amivel kézzel fogható formában is megszületett Billy. A kisfiú az 1980-as években egy kocsmában él, és nehezen boldogul az iskolában, szabadidejét pedig az erdőben tölti barátaival, ahol rátalálnak a manók varázslatos világára. A könnyed olvasmány olyan gyerekekhez közel álló témákat dolgoz fel, mint a trükkös iskolai leckék, a zsarnokok és természetesen az otthon, szeretettel elkészített ínycsiklandó ételek.

Bár a varázslények a képzelet szüleményei, Billy élete nagyban hasonlít Jamie gyerekkorára, hiszen az Essex-i Claveringben felnőve szülei a The Cricketers pubot üzemeltették. Ennek kapcsán Jamie felidézte, milyen volt gyerekként egy ilyen helyen:

Imádtam egy kocsmában felnőni. Mindenféle emberekkel beszélgettem, utazókkal, városi fiúktól a nyugdíjasokig. Megtanultam beszélni és hallgatni.

Miután maga is sokat küzdött a könyvekkel, Jamie gondoskodott róla, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a történet, így készült egy hangoskönyv azoknak a gyerekeknek, akik maguk nem tudnak olvasni. Jamie és felesége, Jools, valamint más hírességek hangja is felcsendül ebben, sőt a dalokat és a dalszövegeket is Jamie komponálta a történethez. És ki tudja, talán egyszer film is készül a könyvből!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Tristan Fewings/Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...