Jamie Oliver őszinte vallomása diszlexiájáról és a főzésről

Jamie Oliver az egyik lenépszerűbb és legsokrétűbb személyiség a gasztronómiában, számos könyv szerzője, mostantól pedig már gyerekkönyvíróként is számon kell tartanunk. Az új kötet kapcsán őszintén vallott diszlexiájáról, és hogy milyen fontos helyet foglal el életében a főzés.

Jamie Oliver, aki nemrég újította meg házassági fogadalmát feleségével, Joolsszal, új gyerekkönyve kapcsán adott interjújában őszintén beszélt arról, hogy miként „mentette meg" a főzés az életét a diszlexiával való mindennapi küzdelmei során gyerekként.

Jamie Oliver őszinte vallomása diszlexiájáról és a főzésről, fotó: Tristan Fewings/Getty Images

A 47 éves sztárszakács a The Sunnak adott interjújában felidézte, hogy mennyire nehéz volt számára az iskola diszlexiájából kifolyólag. A nehéz időkben a főzés jelentette számára a mentőövet: „A főzés valóban megmentette az életemet, nélküle teljesen nyomorultul éreztem volna magam."

Jamie azt is elmondta, hogy egészen 35 éves koráig nem olvasott regényt, amikor is a kezébe került Suzanne Collins Éhezők viadala-trilógiájának Futótűz című kötete. felidézte, hogy gyerekként hiába szerette a történeteket, maga nem tudott olvasni, de nem azért, mert lusta vagy buta lett volna, egyszerűen képtelen volt rá. Annak ellenére, hogy Jamie nehezen olvasott, szerette volna átadni a mesék iránti szeretetét öt gyermekének, a 21 éves Poppynak, a 20 éves Daisynek, a 14 éves Petalnak, a 12 éves Buddy-nak és a hatéves River-nek, így született meg a Billy és az óriás kaland című könyv.

Mindig is igyekeztem a lehető leggyakrabban lefektetni a gyerekeket, és olvasni nekik. Néhány évvel ezelőtt eljutottunk oda, hogy az ő olvasásuk jobb volt, mint az enyém, ezért megkértek, hogy találjak ki egy történetet a fejemből, amit meg is tettem

– mesélte a sztárszakács.

„A Jamie-re jellemző módon azonban elfelejtettem, hogy hol tartok, ezért elkezdtem a történeteimet a telefonomra rögzíteni." A pandémia alatt Jamie azt a kihívást tűzte ki maga elé, hogy napi 15 percet szentel „annak, amitől a legjobban félek" – a szavaknak.

A következő időszakban titokban leírta a rögzített meséket, és csak hónapokkal később közölte csapatával, hogy egy új könyvön dolgozik – gyerekeknek. Négy év munkájának gyümölcse, az április közepén megjelent könyv, amivel kézzel fogható formában is megszületett Billy. A kisfiú az 1980-as években egy kocsmában él, és nehezen boldogul az iskolában, szabadidejét pedig az erdőben tölti barátaival, ahol rátalálnak a manók varázslatos világára. A könnyed olvasmány olyan gyerekekhez közel álló témákat dolgoz fel, mint a trükkös iskolai leckék, a zsarnokok és természetesen az otthon, szeretettel elkészített ínycsiklandó ételek.

Bár a varázslények a képzelet szüleményei, Billy élete nagyban hasonlít Jamie gyerekkorára, hiszen az Essex-i Claveringben felnőve szülei a The Cricketers pubot üzemeltették. Ennek kapcsán Jamie felidézte, milyen volt gyerekként egy ilyen helyen:

Imádtam egy kocsmában felnőni. Mindenféle emberekkel beszélgettem, utazókkal, városi fiúktól a nyugdíjasokig. Megtanultam beszélni és hallgatni.

Miután maga is sokat küzdött a könyvekkel, Jamie gondoskodott róla, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a történet, így készült egy hangoskönyv azoknak a gyerekeknek, akik maguk nem tudnak olvasni. Jamie és felesége, Jools, valamint más hírességek hangja is felcsendül ebben, sőt a dalokat és a dalszövegeket is Jamie komponálta a történethez. És ki tudja, talán egyszer film is készül a könyvből!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Tristan Fewings/Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek