Jamie Olivert valószínűleg senkinek nem kell bemutatni - a pucér szakácsként startolt angol sztárséf könyveit a legtöbb hazai könyvespolcon megtalálhatjuk, sokan követik műsorait a tévében, és lassan két éve annak, hogy Magyarországon is megkóstolhatjuk a Jamie receptjei alapján készült ételeket a Várban. November óta pedig a Gozsdu udvarban egy igazi Jamie-féle olasz életérzésben lehet részünk, ha ellátogatunk a Jamie Oliver's Pizzeria-ba, aminek többek között az a különlegessége, hogy az angol fenegyerek a világon elsőként Budapesten nyitott pizzázót!
A Jamie Oliver's Pizzeria hűen tükrözi névadója laza stílusát - a hely az olaszos báj és a brit szervezettség jól eltalált keveréke.
A pizzák kézzel nyújtott, kovászos tésztából készülnek, nápolyi stílusban - vagyis a tésztájuk vékony, a szélük kicsit vastagabb, és roppanós - és kizárólag olasz alapanyagok kerülnek rájuk. A stílusuk olaszabb mint sok itáliai nyaralóhely pizzériájának a kínálata - csakis olyan feltétek és kombinációk kerülnek a hajszálvékony tésztára, ami egy tisztességes olasz trattoriában is megállná a helyét - aki ananászos, kukoricás pizzákra vágyik, annak sajnos rossz hírünk van.
A pizzakínálat nem túl nagy, ami ismét csak arra utal, hogy átgondolt koncepcióval dolgoznak.
Személyes kedvencemnek, a margherita pizzának viszont rögtön két változata van, a sima, és a biválymozzarellás - az utóbbi pedig tényleg megéri a felárat. A pizza mellé külön kérhető mártogatós pedig azoknak a problémáját oldja meg örökre, akik mindig meghagyják a pizza szélét - a házi mártogatós annyira finom, hogy akkor sem tudjuk abbahagyni a tunkolást, ha amúgy már több, mint jól laktunk.
Apropó, túlevés. A Jamie Oliver's Pizzeria szerintem legzseniálisabb koncepciója a fél pizza, egy saláta lehetőség - arról van szó, hogy a megszokott normál feléből készült, pizzetta nevezetű pizza mellé kiválaszthatjuk a négyféle salátaköret közül a kedvencünket.
Első blikkre úgy tűnhet, hogy ez amolyan elsőrandis, lányos dolog/koncepció - valójában pedig arról van szó, hogy a egy nagyon kedves kis gesztus a tudatos étkezés eszméje által ihletve, aminek a névadó olyan híres elkötelezettje. A friss alapanyagokból kevert salátával tálalt fél adag pizza nemcsak annak opció, aki a vonalaira szeretne vigyázni, hanem annak is, aki nem híve a túlevések. Mivel a Jamie Oliver's Pizzeriából házhoz is rendelhetünk, egy irodai ebédet követő kajakómát is könnyedén megspórolhatunk, ha az általában már amúgy is szuszogva legyűrt pizza második fele helyett egy üde salátával próbálkozunk.
A helyet egyébként nem csak a pizza szerelmeseinek ajánljuk, hanem azoknak is, akik kedvelik az olasz konyha fiatalos, lendületes oldalát.
Az étlapon vannak különböző előételek, falatkák, focaccia jellegű pizzakenyerek, bruscetták, különböző salátát - köztük a Jamie éttermeiben világszinten vezető superfoodsaláta - kemencében sült, vagyis al forno olasz tészták, mennyei desszertek, és olyan, az olasz életérzéshez elengedhetetlen italok, mint az aperol spritz, vagy a negroni.
Jó szívvel ajánljuk tehát mindenkinek a Jamie Oliver's Pizzeriát, hiszen pont olyan, mint a szlogenje: egyszerű, őszinte és finom!
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
20 éve él boldog házasságban Jamie és Jools Oliver - vajon mi a titkuk?