Nem újdonság, hogy a testi fájdalmak és panaszok nagyban befolyásolhatók és könnyíthetők megfelelő étkezéssel, az életmódunkra való tudatos odafigyeléssel. Nem kivétel ez alól az ízületi fájdalom sem, amely gyakorlatilag tömegtünet a magyar lakosság körében (is). De tudtad vajon, hogy bizonyos alapanyagok gyakori fogyasztása csökkentheti tested ezen irányú fájdalmait? Ilyen többek közt a lencse, az áfonya, a fokhagyma vagy a mandula is.
A Magyar Mezőgazdaság szemlézte az Arthritis Foundation összeállítását, mely szerint a gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, diófélékben és babban gazdag, de kevés feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmazó étrend ideális az ízületi fájdalmak kezelésére
– írja a Sokszínűvidék.
Kattints a többi ízülettámogató alapanyagért:
Ómega-3 zsírsavak: a sejtmembrán fontos alkotóelemei, de a testnek azért is szüksége van rájuk, hogy az immunrendszer, a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint az endokrin rendszer megfelelően működjön. A halolaj és a csukamájolaj például csökkenti a gyulladást az ízületekben és a kötőszövetben, és segítik a gyulladáskeltő ómega-6 vegyületek arányának csökkentését, amelyek gyakran az ízületi fájdalmak okozói.
Az ómega-3 zsírsavak megtalálhatók a hidegvízi halakban, például a lazacban, valamint az olajos magvakban.
Káposztafélék: a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a fehérrépa mind a káposztafélék családjába tartoznak, és bizonyos antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi fájdalmakat. A brokkoliban levő szulforafán nevű vegyület pedig lassítja az ízületekben lévő porcok pusztulását is.
Még több életmód: