Csípősre tej, kávéra szóda – Ezek a legjobb ízsemlegesítők

Azt már tudjuk, hogy ha beüt a csípős paprika, nem érdemes rá vizet inni, az égető érzés ugyanis még rosszabb lesz, tejjel viszont segíthetünk ízlelőbimbóink szenvedésén. Az ízsemlegesítés fontos dolog az étkezések között, különösen egy többfogásos ebéd vagy vacsora esetén. Mutatunk néhány remek opciót arra az esetre, ha még élvezetesebbé szeretnéd tenni az evést.

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy többfogásos vacsora során a főétel fogyasztása közben még éreztük a szánkban a leves vagy a saláta ízét, a desszert kanalazása közben pedig még élénken emlékeztek ízlelőbimbóink a főfogás karakteres ízére. Sok étteremben és főzőiskolában használnak erre az esetre ízsemlegesítőket, melyek a vendégeknek és a szakácstanoncoknak is segítenek áttérni egyik fogásról a másikra anélkül, hogy a korábban elfogyasztott ételekből visszamaradt ízek zavaróan hatnának a következő tányér ételre. Íme néhány nagyszerű lehetőség, amely felszabadítja és felkészíti az új ízekre a szájüregünket (hangozzék ez bármilyen furcsán is).

Kezdjük rögtön egy finom sorbet-val!

Sorbet

Franciaországban gyakori étel a sorbet, amelyet kis mennyiségben fogyasztanak az étkezések vagy különböző italok között. Ez az enyhén ízesített finomság – amennyiben cukor nélkül készül – segíthet felfrissíteni a szájat, és eltávolítani a maradék ízeket.

A legtöbb esetben citrusfélékkel, például citrommal vagy grapefruittal készítik el a sorbet saját változatát, mely kitűnő ízsemlegesítő két fogás között.

Kekszek

Bár nem olyan elegáns és mutatós, mint a sorbet, a natúr vagy enyhén sózott kekszek is remek ízsemlegesítők lehetnek. A kekszek esetében kétfelé oszlanak a vélemények, egyesek a sótlan kekszeket részesítik előnyben azzal az indoklással, hogy a sós íz képtelen elvenni más ízeket, mások viszont pont hogy a sózott kekszekre esküsznek, ha ízsemlegesítésről van szó. Egy tipp, mint száz: ha az előző fogás már eleve sós, érdemesebb natúr kekszet kínálni semlegesítőként.

Egy kis szóda is jól jöhet a vacsora mellé

Szódavíz

A szódavíz vagy szikvíz gyakori szájtisztító, amely mintha szájvízként funkcionálna: egyaránt ajánlott ételek és italok mellé is. A buborékok állítólag serkentik a nyelv ízlelőbimbóit, és fogékonyabbá teszik az új ízekre. Sok étterem citromkarikát is használ az extra szájpadlás-tisztító erő érdekében, nem véletlenül kapunk sok esetben például kávéhoz vagy borhoz egy-egy kis pohár vizet.

Tej

Ahogy azt már korábban is írtuk, ha csípős vagy fűszeres ételeket szolgálsz fel, a tej fogyasztása nagymértékben csökkentheti a maradék csípősséget, a kellemetlen bizsergés pedig nem fog átkúszni és érződni a következő fogás elfogyasztása közben.

Savanyított gyömbér

A japán ételek mellé gyakran jár egy kis savanyított gyömbér. Ezeket a vékony gyömbércsíkokat ecetben pácolták, ami szintén kiváló tisztító. Bár nem javasoljuk, hogy húzz le egy kupica ecetet két fogás között, de ha némi savanyított gyömbért eszegetsz, az semlegesítheti az ízeket a szájban, és segíthet jobban kiélvezni a következő fogást.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...