Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy többfogásos vacsora során a főétel fogyasztása közben még éreztük a szánkban a leves vagy a saláta ízét, a desszert kanalazása közben pedig még élénken emlékeztek ízlelőbimbóink a főfogás karakteres ízére. Sok étteremben és főzőiskolában használnak erre az esetre ízsemlegesítőket, melyek a vendégeknek és a szakácstanoncoknak is segítenek áttérni egyik fogásról a másikra anélkül, hogy a korábban elfogyasztott ételekből visszamaradt ízek zavaróan hatnának a következő tányér ételre. Íme néhány nagyszerű lehetőség, amely felszabadítja és felkészíti az új ízekre a szájüregünket (hangozzék ez bármilyen furcsán is).
Sorbet
Franciaországban gyakori étel a sorbet, amelyet kis mennyiségben fogyasztanak az étkezések vagy különböző italok között. Ez az enyhén ízesített finomság – amennyiben cukor nélkül készül – segíthet felfrissíteni a szájat, és eltávolítani a maradék ízeket.
A legtöbb esetben citrusfélékkel, például citrommal vagy grapefruittal készítik el a sorbet saját változatát, mely kitűnő ízsemlegesítő két fogás között.
Kekszek
Bár nem olyan elegáns és mutatós, mint a sorbet, a natúr vagy enyhén sózott kekszek is remek ízsemlegesítők lehetnek. A kekszek esetében kétfelé oszlanak a vélemények, egyesek a sótlan kekszeket részesítik előnyben azzal az indoklással, hogy a sós íz képtelen elvenni más ízeket, mások viszont pont hogy a sózott kekszekre esküsznek, ha ízsemlegesítésről van szó. Egy tipp, mint száz: ha az előző fogás már eleve sós, érdemesebb natúr kekszet kínálni semlegesítőként.
Szódavíz
A szódavíz vagy szikvíz gyakori szájtisztító, amely mintha szájvízként funkcionálna: egyaránt ajánlott ételek és italok mellé is. A buborékok állítólag serkentik a nyelv ízlelőbimbóit, és fogékonyabbá teszik az új ízekre. Sok étterem citromkarikát is használ az extra szájpadlás-tisztító erő érdekében, nem véletlenül kapunk sok esetben például kávéhoz vagy borhoz egy-egy kis pohár vizet.
Tej
Ahogy azt már korábban is írtuk, ha csípős vagy fűszeres ételeket szolgálsz fel, a tej fogyasztása nagymértékben csökkentheti a maradék csípősséget, a kellemetlen bizsergés pedig nem fog átkúszni és érződni a következő fogás elfogyasztása közben.
Savanyított gyömbér
A japán ételek mellé gyakran jár egy kis savanyított gyömbér. Ezeket a vékony gyömbércsíkokat ecetben pácolták, ami szintén kiváló tisztító. Bár nem javasoljuk, hogy húzz le egy kupica ecetet két fogás között, de ha némi savanyított gyömbért eszegetsz, az semlegesítheti az ízeket a szájban, és segíthet jobban kiélvezni a következő fogást.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: