Csípősre tej, kávéra szóda – Ezek a legjobb ízsemlegesítők

Azt már tudjuk, hogy ha beüt a csípős paprika, nem érdemes rá vizet inni, az égető érzés ugyanis még rosszabb lesz, tejjel viszont segíthetünk ízlelőbimbóink szenvedésén. Az ízsemlegesítés fontos dolog az étkezések között, különösen egy többfogásos ebéd vagy vacsora esetén. Mutatunk néhány remek opciót arra az esetre, ha még élvezetesebbé szeretnéd tenni az evést.

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy többfogásos vacsora során a főétel fogyasztása közben még éreztük a szánkban a leves vagy a saláta ízét, a desszert kanalazása közben pedig még élénken emlékeztek ízlelőbimbóink a főfogás karakteres ízére. Sok étteremben és főzőiskolában használnak erre az esetre ízsemlegesítőket, melyek a vendégeknek és a szakácstanoncoknak is segítenek áttérni egyik fogásról a másikra anélkül, hogy a korábban elfogyasztott ételekből visszamaradt ízek zavaróan hatnának a következő tányér ételre. Íme néhány nagyszerű lehetőség, amely felszabadítja és felkészíti az új ízekre a szájüregünket (hangozzék ez bármilyen furcsán is).

Kezdjük rögtön egy finom sorbet-val!

Sorbet

Franciaországban gyakori étel a sorbet, amelyet kis mennyiségben fogyasztanak az étkezések vagy különböző italok között. Ez az enyhén ízesített finomság – amennyiben cukor nélkül készül – segíthet felfrissíteni a szájat, és eltávolítani a maradék ízeket.

A legtöbb esetben citrusfélékkel, például citrommal vagy grapefruittal készítik el a sorbet saját változatát, mely kitűnő ízsemlegesítő két fogás között.

Kekszek

Bár nem olyan elegáns és mutatós, mint a sorbet, a natúr vagy enyhén sózott kekszek is remek ízsemlegesítők lehetnek. A kekszek esetében kétfelé oszlanak a vélemények, egyesek a sótlan kekszeket részesítik előnyben azzal az indoklással, hogy a sós íz képtelen elvenni más ízeket, mások viszont pont hogy a sózott kekszekre esküsznek, ha ízsemlegesítésről van szó. Egy tipp, mint száz: ha az előző fogás már eleve sós, érdemesebb natúr kekszet kínálni semlegesítőként.

Egy kis szóda is jól jöhet a vacsora mellé

Szódavíz

A szódavíz vagy szikvíz gyakori szájtisztító, amely mintha szájvízként funkcionálna: egyaránt ajánlott ételek és italok mellé is. A buborékok állítólag serkentik a nyelv ízlelőbimbóit, és fogékonyabbá teszik az új ízekre. Sok étterem citromkarikát is használ az extra szájpadlás-tisztító erő érdekében, nem véletlenül kapunk sok esetben például kávéhoz vagy borhoz egy-egy kis pohár vizet.

Tej

Ahogy azt már korábban is írtuk, ha csípős vagy fűszeres ételeket szolgálsz fel, a tej fogyasztása nagymértékben csökkentheti a maradék csípősséget, a kellemetlen bizsergés pedig nem fog átkúszni és érződni a következő fogás elfogyasztása közben.

Savanyított gyömbér

A japán ételek mellé gyakran jár egy kis savanyított gyömbér. Ezeket a vékony gyömbércsíkokat ecetben pácolták, ami szintén kiváló tisztító. Bár nem javasoljuk, hogy húzz le egy kupica ecetet két fogás között, de ha némi savanyított gyömbért eszegetsz, az semlegesítheti az ízeket a szájban, és segíthet jobban kiélvezni a következő fogást.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...