Ízletes kucsmagomba

A tavasz és egyben a gombaszezon hírnöke a kucsmagomba. Fűszeres illata és kiváló íze miatt ilyenkor érdemes a csiperkét lecserélni, így még a hétköznapi gombapaprikásból is felejthetetlen fejedelmi fogás lesz!

Tudj meg többet a kucsmagombáról

Tökéletes kiránduló idő van, így, ha hegyvidéki terepet vennénk célba, akkor az erdőszélen, illetve az erdei utak mentén a nedves fűben érdemes körbenézni, hiszen kora tavasztól nyár elejéig tart a kucsmagomba szezonja. Könnyű felismerhetőségének köszönhetően az amatőr gombászok is útra indulhatnak zsákmány reményében. Minden fajtája ehető, azonban vigyáznunk kell, nehogy összetévesszük a papsapkagombával, amely hasonló színű, megjelenésű és sajnos egyszerre is teremnek. A papsapkagomba többüregű süvegét általában agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, ellentétben a kucsmagombával, amelyet méhsejtszerű válaszfalakkal elválasztott bemélyedések jellemeznek. Minden esetre, ha a hétvégi séta alkalmával gombát gyűjtöttünk, feltétlenül vigyük el bevizsgáltatni!

Remek receptek kucsmagombával

Kucsmagomba szósz

Beindult a kucsmagomba szezon: a vásárcsarnokban jó néhány kofa előtt nagy kupacokban várták a sorsukat a különböző kucsmagombák. Gyönyörű példányokat vásároltam, volt köztük ...

Rakott kucsmagomba

Az év egyik első ehető kalapos gombája, így egy tavaszi kirándulás alkalmával szedhető. Összetéveszteni más gombákkal nehezen lehet. Ezenkívül van három kucsmagomba árusítható ...

A kucsmagomba tárolása

Általánosságban elmondható, hogy minden gombafajtának magas a víztartalma, ennek következében hamar megromlik. Érdemes a szedés vagy vásárlás utána egy-két nappal később felhasználni. Ha mégis maradna belőle, vagy szeretnénk későbbre is tartalékolni, akkor a legpraktikusabb, ha lefagyasztjuk. Ízét és aromáját azonban szárítással sokkal jobban megőrizhetjük. Ha később porrá zúzzuk, kiváló ízesítője lehet leveseknek, húsoknak és szószoknak. Amennyiben a szárítás mellett döntünk, mossuk meg alaposan és a legjobb, ha egészben vagy félbe vágva a napra kitesszük. Ha teljesen kemény lett, akkor por állagúvá őröljük, jól zárható üvegbe töltve, hűvös helyen tárolva kiváló ételízesítőnk lesz a szezon után is.

A friss gomba felhasználása

A kucsmagomba egyik legjobb tulajdonsága, hogy belseje szinte teljesen üreges. Ebből következik, hogy legtöbbször megtöltik. Mivel? Ebben is igaz az egyszerre érés alapelve, azaz, ami általában egy időben terem, azok legtöbbször illenek egymáshoz. Spenótos juhtúróval, medvehagymás krémsajttal vagy hússal is bátran megtölthetjük. Kiválóan használható tésztaszószok ízesítéséhez, gombás rizottóhoz vagy mennyei gombalevest is varázsolhatunk belőle. Karakteres, fűszeres ízének köszönhetően a már bevált gombás receptjeinket érdemes kipróbálni vele.

Receptek csiperke gombából

Zöldséges-pulykás-gombás rizottó

Valamiért a rizottó ezidáig teljesen kimaradt az életemből. Első nagy találkozásunk egy munkahelyi ebédrendelés alkalmával történt. Mondhatom, rögtön egymásba szerettünk. Persze a ...

Kijevi pulykamell és gomba

Szeretjük az ilyen típusú ételeket. Most megfűszereztem egy kis metélőhagymával is. A múltkor a rántott gombafejeket töltöttem meg hasonlóan, csak abban arányosan több sajt és egy kis ...

Kucsmagombás, medvehagymás pite >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...