4 sós-édes ízkombináció, amit idén nyáron feltétlenül próbálj ki

Az ízkombinációk megalkotása, az ízek párosítása egy nagyon izgalmas dolog, és ami még ennél is jobb, hogy saját kedvünk szerint csinálhatjuk, ahogy csak akarjuk. Következzen most némi inspiráció, némi segítség a nyárra.

Vannak olyan ízkombinációk, amelyek örök igazságként élnek a konyhában és a fejünkben: paradicsom és bazsalikom, alma és fahéj, spenót és fokhagyma, ésatöbbiésatöbbi. Ezek biztos alapot jelentenek, mindig nyúlhatunk értük, ha valami finomat szeretnénk főzni. Persze mindig érdemes valami újat keresni, valami újat alkotni: induljunk el friss, nyárias ízkombinációk felé.

4 sós-édes ízkombináció, amit idén nyáron feltétlenül próbálj ki

Görögdinnye és fetasajt

Nemsokára itt lesz velünk a lédús, piros, csupamosoly gyümölcs, a görögdinnye. Sokan sokféleképp eszik: van, aki késsel, van, aki kenyérrel (sőt, még zsíros kenyérrel evők is akadnak), és ez így is van jól.

Próbáljunk ki valami újat ezen a nyáron, adjunk a leplezetlenül édes íz mellé valami sósat: fetasajtot.

A feta erőteljesen sós íze kiválóan illik a dinnyéhez, ha salátákban keverjük a gyümölccsel. Egészítsük ki valamilyen ropogós maggal, adjunk hozzá bőven olívaolajat, kevés ecetet vagy citromlevet, és tetszőlegesen zöldfűszert is választhatunk. Határozottan nyári élmény.

Görögdinnye fetával

Az egyik Stahl könyvet lapozgatva keltette fel az érdeklődésem a lédús, piros dinnyehús és a sós sajt találkozásának kimenetele. Izgalmas kombinációnak bizonyult,  amit tovább lehet ...

Tökfélék és citrom

A tökfőzelékbe amúgy is gyakran teszünk egy kevés citromot, így abszolút nem járunk majd ismeretlen területen, amikor elkezdjük savanyúbbá tenni a többi tökfélét is. A patisszonnak, a cukkininak mind adhatunk a citromból, isteni ízélményt érünk el így.

Mivel ezeknek a zöldségeknek alapból nincsen túl erőteljes, karakteres íze, nagyon sokat tehetünk a citrommal annak érdekében, hogy ízletesebbé tegyük a tökfélékből főzött ételeket. Minden, ami savanyú, beindítja a nyálelválasztást, ergo, jobban érezzük az ízeket a szánkban. Tegyünk citromot, levesbe, főzelékbe, mindenbe, ami tökös.

Uborka és menta

Frissességben verhetetlen mindkét alapanyag, így az összeeresztésük kifejezetten az előnyünkre válik majd. Az uborka szinte „vizes” íze is jól fogad bármilyen kiegészítést, a menta pedig tökéletes delikvens erre a célra.

És mi készül az uborkából? Saláta: mehet bele menta bőven. Leves: mentával jobb lesz. Zöldséges köret: egészüljön ki ez is mentával!

Hideg zelleres uborkaleves

Nyári hőségben a legjobb választás egy hideg uborkaleves, melyet sima és vegán tejföllel is el lehet készíteni, minél sűrűbbre készítjük, annál jobban laktat és nem is kell más ...

Őszibarack és hús

Ez sem egy idegen páros: a klasszikus, kockásabroszos éttermekben gyakori szereplő a barackkal töltött rántott szelet az étlapon. Ez ugyan nem a magas gasztronómia csúcsa, mindenesetre egyáltalán nem egy elvetnivaló ízkombináció.

Az őszibarack kiválóan illik szinte minden könnyebb húshoz: csirkéhez, pulykához, sertéshez. Kompót formájában, öntetként vagy egyszerűen csak megsütve mehet a gyümölcs a húsokra, húsokba, húsok mellé. Egy fűszeres barackchutney pedig mindezeknek a netovábbja, a húsok verhetetlen kísérője.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári ízek, ötletek és receptek minden napra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...