4 sós-édes ízkombináció, amit idén nyáron feltétlenül próbálj ki

Az ízkombinációk megalkotása, az ízek párosítása egy nagyon izgalmas dolog, és ami még ennél is jobb, hogy saját kedvünk szerint csinálhatjuk, ahogy csak akarjuk. Következzen most némi inspiráció, némi segítség a nyárra.

Vannak olyan ízkombinációk, amelyek örök igazságként élnek a konyhában és a fejünkben: paradicsom és bazsalikom, alma és fahéj, spenót és fokhagyma, ésatöbbiésatöbbi. Ezek biztos alapot jelentenek, mindig nyúlhatunk értük, ha valami finomat szeretnénk főzni. Persze mindig érdemes valami újat keresni, valami újat alkotni: induljunk el friss, nyárias ízkombinációk felé.

4 sós-édes ízkombináció, amit idén nyáron feltétlenül próbálj ki

Görögdinnye és fetasajt

Nemsokára itt lesz velünk a lédús, piros, csupamosoly gyümölcs, a görögdinnye. Sokan sokféleképp eszik: van, aki késsel, van, aki kenyérrel (sőt, még zsíros kenyérrel evők is akadnak), és ez így is van jól.

Próbáljunk ki valami újat ezen a nyáron, adjunk a leplezetlenül édes íz mellé valami sósat: fetasajtot.

A feta erőteljesen sós íze kiválóan illik a dinnyéhez, ha salátákban keverjük a gyümölccsel. Egészítsük ki valamilyen ropogós maggal, adjunk hozzá bőven olívaolajat, kevés ecetet vagy citromlevet, és tetszőlegesen zöldfűszert is választhatunk. Határozottan nyári élmény.

Tökfélék és citrom

A tökfőzelékbe amúgy is gyakran teszünk egy kevés citromot, így abszolút nem járunk majd ismeretlen területen, amikor elkezdjük savanyúbbá tenni a többi tökfélét is. A patisszonnak, a cukkininak mind adhatunk a citromból, isteni ízélményt érünk el így.

Mivel ezeknek a zöldségeknek alapból nincsen túl erőteljes, karakteres íze, nagyon sokat tehetünk a citrommal annak érdekében, hogy ízletesebbé tegyük a tökfélékből főzött ételeket. Minden, ami savanyú, beindítja a nyálelválasztást, ergo, jobban érezzük az ízeket a szánkban. Tegyünk citromot, levesbe, főzelékbe, mindenbe, ami tökös.

Uborka és menta

Frissességben verhetetlen mindkét alapanyag, így az összeeresztésük kifejezetten az előnyünkre válik majd. Az uborka szinte „vizes” íze is jól fogad bármilyen kiegészítést, a menta pedig tökéletes delikvens erre a célra.

És mi készül az uborkából? Saláta: mehet bele menta bőven. Leves: mentával jobb lesz. Zöldséges köret: egészüljön ki ez is mentával!

Őszibarack és hús

Ez sem egy idegen páros: a klasszikus, kockásabroszos éttermekben gyakori szereplő a barackkal töltött rántott szelet az étlapon. Ez ugyan nem a magas gasztronómia csúcsa, mindenesetre egyáltalán nem egy elvetnivaló ízkombináció.

Az őszibarack kiválóan illik szinte minden könnyebb húshoz: csirkéhez, pulykához, sertéshez. Kompót formájában, öntetként vagy egyszerűen csak megsütve mehet a gyümölcs a húsokra, húsokba, húsok mellé. Egy fűszeres barackchutney pedig mindezeknek a netovábbja, a húsok verhetetlen kísérője.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári ízek, ötletek és receptek minden napra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek