Vannak azok a fogások, amelyeknek fűszerezése kőbe van vésve: ahhoz, hogy elérjük a megszokott és kedvelt végeredményt (például egy paprikás krumplinál vagy tárkonyos ragulevesnél), be kell vetnünk bizonyos ízesítőpárosokat, de csak azokat, változtatás nélkül. Persze ezeken a klasszikusokon túl létezik egy sor másik étel, amit kényünk-kedvünk szerint alakíthatunk az aromák és ízek szempontjából – most ezekről ejtünk szót, pontosabban nem róluk, hanem azokról az ízesítőpárosokról, amelyek minden és bármilyen fogásban jól működhetnek. Ízesítsük velük leveseinket, mártogatósainkat, tésztáinkat, akár desszertjeinket is!
Nézd meg galériánkban a szinte univerzálisan bevethető ízesítőpárosokat!
5 ízesítőpáros, ami tényleg minden ételnek jól áll
Gyömbér – fokhagyma
Ha valaha főztünk már bármilyen ázsiai ételt, abban egész biztosan szerepelt ez a két aromás hozzávaló: ugyanezt a keleties hangulatot megadhatjuk az összes levesnek, tésztának, húsételnek, ha bevetjük a zöldségeket. Univerzálisan használható, alapokba belefőzhető, enyhén pikáns, csípős hatást kelt.
Rozmaring – citromhéj
Frissítő, zamatos és üde hangulatot kelthetünk a zöldfűszer és a citrus frissen reszelt héjának kombinálásával. Használjuk húsok pácolásánál és salátaöntetekben apróra vágva/reszelve, egytálételekben, levesekben, ragukban egész ágként a héjat pedig hosszú csíkokban tegyük a fazékba (zöldséghámozóval alkossunk ilyeneket). Ezt a kombinációt még süteményekben és desszertekben is bevethetjük, ha elég bátrak vagyunk!
Receptek, ahol kipróbálhatod a fenti ízpárokat:
Tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte)
A Maiale al Latte egy hagyományos olasz fogás, melynek receptúrája tejben párolja a sertéshúst, ami ettől hihetetlenül puha és finom lesz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű! Lehet, ...
Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval
A piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és ...
Gőzölt naspolyás puding
A klasszikus brit gőzölt puding naspolyás kiegészítést kap ebben a receptben, valamint aromás fűszereket, karamellszószos tálalást, egyszóval abszolút dekadens megjelenést. Ne féljünk ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippeket leshetsz el tőlünk: